120x vegan broodbeleg

Lunch Recepten
28 oktober 2020

Scroll direct naar

    “Huh, maar wat doe je dan op brood?!”. Gek genoeg hebben veel mensen geen flauw idee wat ze dan in hemelsnaam op brood moeten doen in plaats van kipfilet of kaas. En dat terwijl er zó veel makkelijk, gezond en lekker plantaardig broodbeleg is.

    Als ik nog één keer moet opsommen wat je als veganist allemaal op je broodje kunt doen voor je lunch op het werk, dan rollen m’n ogen misschien wel zo hard dat ze uit m’n kop ploppen. Daarom maakte ik deze pagina als ‘levend recept’, waar ik steeds nieuw broodbeleg aan zal toevoegen zodra ik ze tegenkom. Er verschijnen echter vrijwel dagelijks nieuwe vegan broodbeleg producten in de supermarkten, dus blijf vooral zelf rondneuzen!

    Op deze pagina staan ruim 120 suggesties voor vegan broodbeleg. Als je na het lezen hiervan nog steeds denkt dat je niks anders lekker vindt dan je broodje kipfilet of oude kaas, dan eet ik mijn schoen op!

    Hummus

    Ja, hummus-vretende hippies in een afritsbroek en sokken in sandalen is inderdaad het eerste wat je voor je ziet als je aan een veganist denkt. Ik ga dat stereotype nog even versterken, want ik ben fucking gek op hummus. Als je de structuur van hummus écht niet lekker vindt, dan van harte gecondoleerd. Maar je gaat mij niet vertellen dat je niet één van de miljoen smaken lekker vindt. Kom bij me terug als je al deze smaken hebt geprobeerd:

    • Albert Heijn hummus: naturel, zoete pompoen, zongedroogde tomaat, pikant, gegrilde groenten, klassiek, avocado, harissa, Marrokaans, kerrie, choco.
    • Maza hummus: naturel, rode biet, tomaat-basilicum, kerrie, koriander & limoen, ras-el-hanout, spicy mango, chipotle, tuinkruiden, paprika-oregano.
    • Jumbo: naturel, geroosterde paprika, ras el hanout, gekarameliseerde ui, zoete peper, pompoen, gegrilde groente, tomaat, harissa.
    • Plus: pikant, tomaat, pompoen, gekarameliseerde ui.

    Groentespreads en salades

    • Maza groentespreads: muhammara (Marrokaanse paprika- en walnotenspread) en esfenaj (dip van spinazie, amandelen en kikkererwten).
    • Johma salades in de smaken selderij-appel en komkommer-venkel en bruschetta.
    • Mister Kitchen’s V-spreads in de smaken chili-paprika, tomaat-courgette, kikkererwten-citroen en kerrie-appel.
    • Zonnatura groentespreads in de smaken paprika, spicy tomaat, spinazie
    • Wortel-fijigember (Albert Heijn)- ik ben verslaafd hieraan
    • Bruschetta – tomatensalade. Bij elke supermarkt wel te vinden (Albert Heijn, Jumbo, Plus). Let op: bij Jumbo zag ik er één met melk erin).

    Vegan tapenades en pesto

    Pindakaas en notenspreads

    Pindakaas is er in vele varianten en ze zijn vrijwel altijd vegan. Mijn absolute favoriet blijft de 100% pindakaas (met stukjes) van de Albert Heijn. Hoe puurder hoe beter denk ik dan. Er zijn echter vele bijzondere, originele varianten te ontdekken!

    Chocolade spreads

    Liefhebber van chocolade? Probeer dan eens één van deze plantaardige chocospreads en kijk ook nog eens verder onderaan tussen de strooisels!

    Vleeswaren, maar dan vegan

    Echte, dierlijke vleeswaren zijn (net als al het andere bewerkte vlees) door de World Health Organization geclassificeerd als Groep 1 carcinogeen. Dit betekent dat het zeker is dat ze kankerverwekkend zijn. Niet alleen hebben vleeseters een drastisch verhoogde kans op allerlei vormen van kanker, ook hebben ze 75 procent meer kans op een te hoge bloeddruk en tot wel 42 procent meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Maar geen zorgen, er zijn tegenwoordig zó veel gezondere, diervriendelijke, plantaardige varianten van de vleeswaren waaraan je gewend bent!

    Nieuwe lijn Albert Heijn vegan vleeswaren

    Vlak nadat zij aankondigden hun vegan aanbod te gaan verdubbelen, lanceerde de Appie een nieuwe lijn met vegan vleeswaren. met o.a. gebraden gehakt (niet op de foto), spek, ham, kipfilet, paté in de smaken tuinkruiden en cranberry, salami, boterhamworst, grillworst in plakjes of als hele worst, leverworst en smeerleverworst. Probeer ze allemaal!

    Niet op de foto: gebraden gehakt, hele grillworst en paté tuinkruiden

    Niet op de foto: gebraden gehakt, hele grillworst en paté tuinkruiden

    Fruit op brood

    • Jam – in alle smaken en kleuren van de regenboog
    • Guacamole
    • Avocado on toast
    • Bruschetta. Tomaat is eigenlijk een vrucht dus deze zet ik ook hierbij. Bij elke supermarkt wel te vinden (Albert Heijn, Jumbo, Plus). Let op: bij Jumbo zag ik er één met melk erin).
    • Pindakaas + banaan = uitvinding van de eeuw.
    • Aardbeien, misschien zelfs met nog wat zoetstof erover!
    • Dunne appelplakjes + dadelstroop en walnoten
    • Appelstroop - in vele varianten en van vele merken

    Strooisels en zoet

    Kaas en kruidenspreads

    Lees hier meer tips voor hoe je zuivel kunt vervangen!

    Iets uitgebreider lunchen?

    Heb je iets meer tijd of wil je wat luxer lunchen? Maak dan eens een broodje met scrambled eggy tofu, kip kerrie salade, broodje vegan omelet, broodje vegan kroket van de vegetarische slager, broodje gado gado of een smokey ham club sandwich!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.