Koeien

In Nederland leven op elk moment zo’n 200.000 vleesrunderen. De zogenaamde dikbilrassen zijn doorgefokt op een explosieve spiergroei. Meer spiergroei betekent immers meer mals biefstuk. Een vleesstier groei wel met 1,2 tot 1,4 kilo per dag!1 Een nadeel van dit doorfokken is dat het bekken van de koeien te smal is voor een natuurlijke bevalling. Ongeveer 90 procent van de dikbilkalfjes wordt via een keizersnede geboren.

In tegenstelling tot de kalfjes in de zuivelindustrie, mogen de kalfjes ongeveer een jaar lang bij hun moeder blijven. Daarna worden ze in de stal gezet. Hoewel ze hier bij veel boerderijen stro hebben om op te liggen, is dit lang niet altijd het geval. Vaak liggen ze op een betonnen vloer met daarin een rooster voor de uitwerpselen. De hoeveelheid ruimte dat een dier heeft, verschilt ook enorm van boer tot boer. Soms is dit slechts vijf vierkante meter.1

De vleesrunderen kunnen zich hier weinig bewegen en krijgen krachtvoer voorgeschoteld. Hun gewicht neem explosief toe en op anderhalf- tot tweejarige leeftijd wegen ze 600 tot 800 kilo.1 De koe is klaar voor de slacht, terwijl de koe wel 20 jaar oud zou kunnen worden.

Klimaatimpact

Rundvlees wordt vaak gezien als het meest vervuilende stukje vlees. Bij de productie van één kilo rundvlees wordt 50 keer zo veel broeikasgas uitgestoten als bij de productie van één kilo graan. Bij de productie van rundvlees en lamsvlees wordt 250 keer zo veel broeikasgas uitgestoten als bij de productie van evenveel eiwitten in bonen.2 De productie van rundvlees en lamsvlees leidt tot de hoogste uitstoot in verhouding tot de energie die het oplevert. Men schat dat runderen en lammeren in 2050 de helft van alle broeikasgassen vanuit de landbouw en de veehouderij voor hun rekening nemen, terwijl ze maar 3 procent van de geconsumeerde calorieën leveren.3 Lees hier meer over hoe de rundveehouderij bijdraagt aan klimaatverandering.

Doei Amazone, hallo biefstuk

Daarnaast leidt de rundveehouderij ook tot de meeste natuurschade. Koeien hebben veel ruimte en enorme hoeveelheden eiwitrijk krachtvoer nodig. Hiervoor wordt de Amazone in razendsnel tempo verwoest. Meer dan 80 procent van de kaalslag in de Amazone is te wijten aan de toename van het aantal runderen.4-6 En nee, de soja die daar wordt verbouwd is niet voor menselijke consumptie, maar wordt gebruikt als veevoer. Lees hier meer over de impact van de veehouderij op de natuur.

Hartproblemen op een bordje

Tot slot is rood vlees zoals rundvlees misschien ook wel het meest ongezonde stukje vlees. Vele onderzoeken tonen aan dat juist rood vlees het risico op kanker en hart- en vaatziekten drastisch verhoogt. Lees hier meer over de invloed van vlees op je gezondheid.

Wist je dat koeien…

  • … sneller bang of gespannen zijn als ze alleen zijn, terwijl ze bij andere koeien emotionele steun kunnen vinden?
  • … de gezichten van vijftig andere koeien en tien mensen kunnen onthouden?
  • … de gezichten herkennen van mensen die hen goed of slecht behandeld hebben?
  • … hun leider kiezen op basis van intelligentie, niet op basis van kracht?
  • … een sterke band hebben met hun kalfjes en ze erg van streek raken als hun kalfje wordt afgenomen?
  • … net zoals baby’s vaak emotionele en gezondheidsproblemen ontwikkelen als ze op jonge leeftijd worden gescheiden van hun ouders? Dit is zelfs als ze daarna moedermelk blijven drinken.
  • … een vorm van empathie kennen? Ze leren iets minder goed als ze bij een koe zien die erg gespannen is en ze eten minder als hun vriend zich niet goed voelt.

Referenties:

  1. Wakker Dier
  2. Tilman, David, and Michael Clark. "Global diets link environmental sustainability and human health." Nature 515.7528 (2014): 518-522.
  3. Ricard, Matthieu, and Sherab Chödzin. A Plea for the Animals: The Moral, Philosophical, and Evolutionary Imperative to Treat All Beings with Compassion. Boulder: Shambhala, 2017. Print.
  4. GROSSO, MATO. "AMAZON CATTLE FOOTPRINT." (2009).
  5. Kaimowitz, David, et al. "Hamburger connection fuels Amazon destruction." Bangor, Indonesia: Center for International Forest Research (2004): 1-10.
  6. Kaimowitz, David. Livestock and deforestation in Central America in the 1980s and 1990s: a policy perspective. 9. Cifor, 1996.
Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.