Leestips

Er valt zó veel te lezen over plantaardig eten, duurzaamheid en dierenwelzijn! Ik heb daarom de boeken die ik het meest inspirerend of informatief vond voor je verzameld in deze lijst. Terwijl de meeste van deze leestips direct te maken hebben met een plantaardige of duurzame levensstijl, bevatten andere vooral een hele waardevolle onderliggende boodschap.

Ps: Door je boek (of iets anders) te bestellen via de bol.com linkjes op mijn pagina, help je mij om m’n website te onderhouden en zo veel mogelijk gratis diensten te blijven aanbieden zoals recepten, artikelen, hotspots en andere groene inspiratie. En dat wordt enorm gewaardeerd!

DIERENRECHTEN / ETHIEK

Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst

Zonder enige twijfel mijn favoriete boek van 2019 en wat mij betreft een must-read voor iedereen, van vleeseter tot veganist. In dit boek zet Roanne realistisch uiteen (in samenwerking met futuristen) dat de eiwitrevolutie in volle gang is en eigenlijk al niet meer te stoppen. Ze schetst op een hele toegankelijke manier hoe de veehouderij in elkaar steekt en wat het effect van dierlijke producten is op onze gezondheid en de planeet. En heel interessant: sommige delen zijn geschreven vanuit een toekomst waarin onze nakomelingen met afschuw terugkijken op de manier waarop wij nu met dieren omgaan, vergelijkbaar met hoe wij nu terugkijken op de tijd van de slavernij.

Het allerfijnst van dit boek is dat het zo ontzettend hoopvol maakt. Aan de hand van vergelijkingen met voorgaande revoluties in onze samenleving, zoals het einde van de heksenjacht, de afschaffing van de slavernij en de opkomst van de vrouwen- en homorechten, legt Roanne uit dat je voor een revolutie echt niet de hele samenleving nodig hebt, maar dat slechts 3 procent al genoeg kan zijn om uiteindelijk iedereen mee te krijgen. En dat zien we nu al gebeuren!

Bestel Ooit aten we dieren via bol.com.

Waarom ik mijn vrienden niet opeet / A plea for the animals – Matthieu Ricard

Ik ben al langer fan van Matthieu Ricard, een Fransman, wetenschapper en monnik. Matthieu heeft veel geschreven over de kracht en het belang van altruïsme. In dit boek legt hij kraakhelder uit waarom het volkomen logisch is dat we dit altruïsme niet (om willekeurige en tegenstrijdige redenen) moeten beperken tot onze eigen soort, maar zouden moeten uitbreiden naar alle levende en voelende wezens waarmee we deze planeet delen. Hij legt uit waarom wij mensen helemaal niet zo anders zijn dan andere diersoorten (hoewel we graag denken van wel) en waarom het immoreel is om dieren te doden ter consumptie. Bovendien laat hij met behulp van overtuigende feiten & cijfers van vele betrouwbare studies en bronnen zien wat het effect van de veehouderij is op de planeet, je gezondheid en de wereldhonger.

Bestel Waarom ik mijn vrienden niet opeet via bol.com.

Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows – Melanie Joy

Psychologe Melanie Joy doet al jarenlang onderzoek naar de psychologie van het vlees eten. Zij gaf de naam “carnisme” aan de ideologie/geloofsovertuiging die het eten van sommige dieren omarmt. Ze legt uit dat we onze perceptie van het consumptiedier actief moeten veranderen (het zijn objecten, geen individuen, ze voelen geen pijn, etc.) om onze natuurlijke neigingen van empathie te kunnen blokkeren. Door onszelf wijs te maken dat het eten van dieren “nodig, natuurlijk en normaal” is, proberen we het voor onszelf te rechtvaardigen om dat akelige knagende gevoel, cognitieve dissonantie, weg te drukken. Dit boek is een dikke aanrader voor iedereen die de vleeseter beter wil begrijpen!

Bestel Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows via bol.com.

Haar TEDx Talk, die de hoofdboodschap van dit boek superduidelijk samenvat, is trouwens één van de best bekeken TEDx talks. Dus in plaats van het boek te lezen, kun je ook (eerst) haar talk kijken, hier op youtube! 

Animal Liberation / Dierenbevrijding – Peter Singer

Dit is dé klassieker op gebied van dierenrechten en dierethiek. Er zijn waarschijnlijk weinig boeken die zo veel voor de dierenrechtenbeweging hebben betekend als dit werk uit 1975 van filosoof Peter Singer. Het heeft de manier waarop we over dieren praten, hoe we met ze omgaan en waar we ze voor gebruiken voor miljoenen mensen veranderd.

Bestel Animal liberation via bol.com.

Dieren eten / Eating animals – Jonathan Safran Foer

Een belangrijk boek voor de dierenrechtenbeweging. Schrijver Jonathan Safran Foer was een vleeseter die simpelweg wilde weten waar zijn voedsel vandaan kwam toen hij vader werd. Hij onderzocht de veehouderij en werd van schrik vegetariër. Hij beschrijft op een soms zeer confronterende manier en met bizarre cijfers hoe de Amerikaanse veehouderij in elkaar steekt.

Bestel Dieren eten via bol.com.

VEGANISME

How to Create a Vegan World: a Pragmatic Approach – Tobias Leenaert

Wil jij ook zo veel mogelijk mensen inspireren en helpen om steeds vaker plantaardig en steeds minder dierlijke producten te eten? Dan is dit boek echt een must-read. Het heeft de manier waarop ik over een vegan lifestyle communiceer echt compleet veranderd en veel effectiever gemaakt. In dit boek zet Tobias kraakhelder uiteen waarom we een lossere definitie van het begrip “vegan” zouden moeten hanteren en er geen exclusief maar juist een inclusief clubje van moeten maken, waarom de perfecte veganist niet bestaat en waarom dat ook niet nodig, niet effectief en niet haalbaar is en wat de meest effectieve manier van communiceren is die, heel pragmatisch, uiteindelijk het meest effect heeft.

Bestel How to create a vegan world: a pragmatic approach via bol.com

Beyond Beliefs - Melanie Joy

Als je ogen eenmaal zijn geopend voor wat zich afspeelt in de veehouderij, kun je niet meer terug. Wanneer je om die reden overstapt op een vegan lifestyle, kan het daarom heel moeilijk zijn om mensen uit je omgeving toch door te zien gaan met het kopen van dierlijke producten. Jij hebt immers op je netvlies aan wat voor leed ze bijdragen. Maar je weet ook dat het oprecht goede mensen zijn die je niet kwijt wilt. Hoe zorg je ervoor dat jouw relaties met deze mensen hier niet onder gaat lijden? Hoe communiceer je met ze en hoe ga je om met die oh-zo-leuke vleesgrappen die je oom tijdens de familiebarbecue naar je gooit? Dit boek bekijkt situaties vanuit beide kanten, schept begrip geeft handvatten om relaties tussen vegans en niet-vegans te onderhouden. 

Bestel Beyond Beliefs via bol.com

Dit boek zit vol inzichten voor elke veganist die zich weleens niet begrepen of serieus genomen heeft gevoelt, evenals voor elke vleeseter die zich weleens onbegrepen of veroordeeld voelt door vegans en niet begrijpt waarom ze nu weer geïrriteerd zijn. Ik zou willen dat mijn hele familie en vriendenkring dit boek had gelezen!

Dit boek zit vol inzichten voor elke veganist die zich weleens niet begrepen of serieus genomen heeft gevoelt, evenals voor elke vleeseter die zich weleens onbegrepen of veroordeeld voelt door vegans en niet begrijpt waarom ze nu weer geïrriteerd zijn. Ik zou willen dat mijn hele familie en vriendenkring dit boek had gelezen!

Hoe overleef je? / How not to die – Dr. Michael Greger

Dr. Michael Greger is een internationaal bekende arts, voedingsdeskundige en oprichter van Nutritionfacts.org. Deze internationale bestseller is tot stand gekomen door jarenlang onderzoek en een indrukwekkende literatuurstudie en heeft veel stof doen opwaaien in de wereld van diëtiek. Het wordt gezien als dé voedingsbijbel die beschrijft wat het effect is van onze voeding op het voorkomen en genezen van lichamelijke gebreken, ziekten en de meest voorkomende doodsoorzaken. Het is geen spannend boek dat je even lekker wegleest, maar wel onwijs waardevol en interessant.

Bestel Hoe overleef je? via bol.com.

Om de lezers van dit boek concrete handvatten te geven voor hoe zij de enorme hoeveelheid informatie uit dit boek direct kunnen toepassen in hun dagelijks leven, ontwikkelde Dr. Michael Greger ook het Hoe overleef je? kookboek met vele gezonde, alledaagse recepten die jou gezond houden!

Bestel het Hoe overleef je? Kookboek via bol.com.

DUURZAAMHEID

De verborgen impact - Babette Porcelijn

Dit boek geeft ontzettend veel inzicht in de verschillende manieren waarop wij als consument een negatieve impact hebben op onze planeet. Want pas wanneer je dat weet, kun je écht efficient verduurzamen en die negatieve impact ombuigen tot een positieve impact. Ik was zwaar verbaasd over sommige van de waardevolle lessen die ik uit dit boek heb gehaald en ben ze direct gaan toepassen in mijn dagelijks leven. 

Bestel De verborgen impact via bol.com

Hoe gaat we dit uitleggen? - Jelmer Mommers

Zoals we dat gewend zijn van boeken van de Correspondent, bevat ook dit boek een sterk staaltje schrijfkunst en gedegen onderzoek. Hoewel de informatie over onze impact op het klimaat soms confronterend is, weet dit boek je toch hoopvol te stemmen. We kunnen onze toekomst op aarde nog veiligstellen als de groeiende klimaatbeweging doorzet. Dikke aanrader!

Bestel Hoe gaat we dit uitleggen? via bol.com

Als gezond verstand koning was - Dennis Storm

Na het succes van zijn boek Weg Ermee (eveneens een echte aanrader, en lekker kort!), waarmee Dennis velen heeft geïnspireerd om minimalistisch te leven, beschrijft hij in dit boek hoe het kan dat veel mensen er ondanks goede intenties er toch niet in slagen om hun gedrag aan te passen. Van verwarrende getallen en statistieken maakt hij tevens eindelijk een helder verhaal dat we kunnen begrijpen. 

Bestel Als gezond verstand koning was via bol.com

GEDACHTENPRIKKELAARS

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Verlies je soms je vertrouwen in de mensheid? Vraag je je soms af hoe het kan dat alle lieve, oprecht goede mensen in jouw omgeving toch blijven bijdragen aan de meest vreselijke dingen? Dan is dit het boek voor jou. In dit boek betoogt historicus Rutger Bregman dat de mens in de basis goed is, geprogrammeerd voor vriendelijkheid, geweldloosheid en eerlijkheid. Hij legt uit hoe het dan toch kan gebeuren dat oprecht goede mensen meewerken aan de meest vreselijke dingen zonder er erg in te hebben en dat dit hen geen slechte mensen maakt. Dat geldt voor de meeste genocides en de holocaust, maar natuurlijk ook voor wat er zich nu afspeelt in de veehouderij en in slachthuizen.

Vooral het volgende stuk sprak mij enorm aan: “Waar we ons verstand het hardst bij nodig hebben, is het bij tijd en wijle onderdrukken van ons verlangen om aardig te zijn. Ons vriendelijke instinct staat soms namelijk in de weg van de waarheid en van de rechtvaardigheid. Ga maar na: Hoe vaak houden we onze mond als we onrecht zien, omdat we niet vervelend willen overkomen? Hoe vaak slikken we onze woorden in om de goede vrede te bewaren? En hoe vaak zetten we de mensen die hun rechten opeisen weg als zeurderige types? Eigenlijk hebben we het hier over dé paradox van dit boek. Ik heb betoogd dat de mens is geëvolueerd als door en door vriendelijk wezen, maar soms is die vriendelijkheid juist het probleem. De geschiedenis leert dat vooruitgang dikwijls begint bij mensen […] die als drammerig of zelfs onvriendelijk worden ervaren. Mensen die de moed hebben om ongezellig te doen op feestjes en partijen. Die ongemakkelijke onderwerpen aansnijden en je een onbehaaglijk gevoel geven. Koester die mensen, want ze helpen je vooruit.” Kortom: kom op voor waar je in gelooft!

Bestel De meeste mensen deugen via bol.com

Sapiens – Noah Yuval Harari

Deze bestseller gaat niet per se direct over plantaardig eten of duurzaamheid, maar schetst de verschillende fases in de geschiedenis van de mensheid. Over hoe we ons als jagers/verzamelaars vanuit Afrika over de hele wereld verspreidden en pas tijdens de landbouwrevolutie gewassen en dieren zijn gaan domesticeren. Historicus Noah Yuval Harari beschrijft hoe de landbouwrevolutie heeft kunnen gebeuren, waarom het de grootste fout uit de geschiedenis van de mensheid is dit helaas niet terug te draaien was en waarom dit een catastrofe is geweest voor de enkele zeer ongelukkige diersoorten die de mens besloot te domesticeren. Noah Yuval Harari noemt de manier waarop wij nu met vee omgaan de grootste misdaad in de geschiedenis van de mensheid. En dat zegt nogal wat als het van iemand komt die alles weet over alle vreselijke dingen die de mens ooit heeft gedaan.

Bestel  Sapiens via bol.com.

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.