Eieren

Maar met eieren is niks toch niks mis? Daarvoor hoeven toch geen dieren gedood te worden? Helaas, niets is minder waar. Elk jaar vergassen we hiervoor 45 miljoen pasgeboren kuikentjes.

Restproduct van de eierindustrie

Zodra de kuikentjes in de broedmachine uit het ei komen, worden de mannetjes en de vrouwtjes direct uit elkaar gehaald. De haantjes zullen natuurlijk nooit eieren leggen en ze kunnen ook niet worden gebruikt voor vlees, want legkippen zijn van een compleet ander ras dan vleeskuikens. Ze zijn gefokt om zo veel mogelijk mooie eieren te leggen en zullen maar langzaam, heel weinig vlees opleveren. De één dag oude haantjes zijn dus een restproduct van de eierindustrie en zo worden ze ook behandeld. Ze worden hardhandig vastgepakt en er wordt respectloos met ze gegooid, waardoor velen hun potjes of nekjes breken. Vervolgens worden ze direct vergast, verdronken in een emmer of levend in de versnipperaar gegooid, voordat ze ooit hebben gegeten of daglicht hebben gezien. Alleen al in Nederland doden we elk jaar zo’n 45 miljoen eendagskuikentjes.1 Wereldwijd gaat het om 5 miljard kuikentjes per jaar.

In Nederland is het versnipperen van kuikentjes sinds een tijdje verboden. In plaats daarvan worden ze vergast. Hoewel dit er minder akelig uitziet, is dit voor de kuikens een langere lijdensweg. Het inademen van het gas geeft een pijnlijk, bijtend gevoel in de longen en de sensatie van stikken geeft altijd een periode van enorm ongerief.

Let op: onderstaande video bevat de schokkende realiteit van de eierindustrie. 

Aan de leg

De eerste vier à vijf maanden groeien de dames op in een opfokstal. Vlak voordat ze eieren beginnen te leggen, verhuizen ze naar een grote, overvolle stal. De traditionele legbatterijen zijn misschien verdwenen, maar de leghennen hebben het nog altijd niet goed. Elke kip heef iets meer dan een A4’tje de ruimte. Ze hebben inmiddels wel een zitstok, een plastic grasmatje en een plastic flap als legnest.1

Scharrelen?

Men denkt vaak dat scharreleieren en scharrelkip afkomstig zijn van kippen die zo lekker vrijuit hebben kunnen rondscharrelen. Dat is ook precies wat de industrie wil dat je gelooft. In werkelijkheid betekent het alleen dat er scharrelmateriaal is uitgestrooid voor deze kippen. Soms hebben ze kippen een klein buitenerfje, maar dit is geen eis. Vaak hebben deze scharrelkippen dus nooit het daglicht gezien.

Uitgelegd

De bankivahoen, de wilde voorouder van alle gedomesticeerde kippen, legde zo’n twaalf eieren per jaar met ieder een gewicht van ongeveer 30 gram. Met behulp van jarenlange genetische selectie hebben wij het voor elkaar gekregen om legkippen te creëren die bijna iedere dag een ei van 60 gram leggen. Dubbel zo groot dus! Na ongeveer 300 eieren, dus ongeveer na een jaar eieren leggen, is de leghen helemaal op en loopt de productie achteruit. Het is dan voordeliger om alle dames te ruimen en te vervangen door verse dames. De kippen worden hardhandig gevangen en in kratten gegooid, wat veel gebroken vleugels en poten oplevert. Vervolgens worden ze geslacht voor minderwaardige producten, zoals kippensoep of honden- en kattenvoer.

Nieuwe techniek

Nieuwe technieken zouden het vergassen en versnipperen van de eendagshaantjes kunnen voorkomen door in een vroeg stadium het geslacht van het kuiken te bepalen en alleen de vrouwtjes te laten ontwikkelen. In Nederland is dit alleen nog het geval bij de eieren van Respeggt, verkrijgbaar bij Jumbo. Deze techniek doet echter niks om het leven van de leghennen te verbeteren, dus alsnog is het consumeren van eieren m.i. immoreel. 

Kippen uit de achtertuin

Ik krijg vaak de vraag wat ik dan vind van eieren die zijn gelegd door kippen in je eigen achtertuin of die van de buurman, waar je ze kunt zien. Hoewel het absoluut waar is dat deze kippen meestal een veel beter en langer leven leiden dan de kippen in de ei-industrie, zie ik om verschillende redenen ook van deze eieren af.

  1. Ook deze kippen zijn meestal uiteindelijk afkomstig van een vermeerderingsbedrijf waar de mannetjes op hun eerste dag worden vergast of versnipperd.
  2. Vroeger legden kippen zo’n 12 eieren per jaar van ongeveer 30 gram. Door jarenlange genetische selectie leggen de gedomesticeerde kippen tegenwoordig bijna iedere dag een ei van 60 gram. Dit is onnatuurlijk en een enorme uitputtingsslag voor de leghen. De productiviteit loopt hierdoor dan ook snel achteruit. Wat doe jij (of je buurman) met deze kippen die geen eieren meer leggen? Juist, einde verhaal. 
  3. We houden hiermee in stand dat het prima is om dieren te gebruiken en uit te buiten voor onze eigen doeleinden. Ik geloof in lichamelijke zelfbeschikking en dat niemand het recht heeft om het lichaam van een ander (of wat door dat lichaam wordt geproduceerd) op te eisen als eigendom. De kip legt het ei niet voor ons. 

Daarnaast zijn eieren gewoon slecht voor je gezondheid en, zoals je op deze pagina hebt gezien, heb je eieren echt nergens voor nodig. En dieren uitbuiten en doden voor iets dat niet nodig is, enkel omdat het lekker smaakt, dat voelt toch niet lekker ;)

Ei vervangen

Het goede nieuws is dat je eieren op geen enkele manier nodig hebt en ze makkelijk te vervangen zijn door diervriendelijke, plantaardige alternatieven. Afhankelijk van waar je het ei voor nodig dacht te hebben, bestaan er verschillende huis-tuin-en-keuken trucs.  Lees hier hoe je eieren kunt vervangen!

Referenties

  1. Wakker Dier
Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.