Scrambled Eggy Tofu

Lunch Recepten
25 juni 2020

Scroll direct naar

    Een lekker omeletje of scrambled egg op m’n broodje als ontbijt of lunch, héérlijk. Ben jij daar ook gek op? Probeer dan deze scrambled eggy tofu eens! Super makkelijk en een waardige vervanger (of opvolger) van ei! En ook nog eens veel gezonder: het bevat méér eiwitten dan eieren en zonder de torenhoge cholesterol.

    Oh, wat was ik dol op eieren. Ik at er een tijd lang zelfs standaard drie per dag! Totdat ik erachter kwam hoe slecht ze zijn voor de gezondheid, dat eieren helemaal niet zo veel eiwitten bevatten als men denkt en dat we alleen in Nederland al jaarlijks 45 miljoen mannelijke kuikentjes versnipperen of vergassen, alleen omdat ze nooit eieren zullen leggen.

    Gelukkig vond ik al snel een net zo lekker en veel diervriendelijker alternatief: scrambled egg gemaakt van tofu! Hierop zijn allerlei varianten mogelijk, dus experimenteer vooral lekker verder.

    Na zelf veelvuldig te experimenteren heb ik twee varianten voor jullie: een basisversie en een *tromgeroffel* Deluxe-Platinum-versie. Voor als je écht indruk wilt maken (op jezelf) :P

    Ingrediënten voor 2 personen

    Basis:

    • 250gr harde tofu
    • 1 rode ui
    • 1 teentje knoflook
    • 10 blaadjes basilicum
    • 1 el sojasaus
    • 2 tl kurkuma
    • Peper naar smaak
    • 1 tl kala namak (ookwel zwart zout)
    • 1 tl paprikapoeder

    Deluxe:

    • Plantaardige spekjes (bijv. van AH of @vivavivera)
    • 4 champignons
    • 2 tomaten (nattige zaadlijsten verwijderen)
    • 1 el edelgistvlokken
    • 2 tl dijon mosterd

    Hoe maak je het

    • Laat de tofu kort uitlekken en verkruimel tot kleine blokjes.
    • Voeg de sojasaus, kurkuma, paprikapoeder, dijon mosterd, peper en kala namak toe.
    • Fruit een uitje tot glazig en voeg daarna het tofu mengsel toe.
    • Voeg stukjes tomaat (zonder de zaadlijsten) toe en bak het geheel 5 minuten.
    • Bak ondertussen in een tweede pan de plantaardige spekjes en de champignons gaar en voeg dit mengsel daarna toe aan de tofu.
    • Bak tot slot de edelgistvlokken en basilicum nog een minuutje mee en serveer op een lekker broodje.

    Je smaakpapillen, je bloedvaten, je spieren en de kuikentjes zijn je dankbaar!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.