De lekkerste tempeh-marinade

Diner Recepten
28 februari 2021

Tempeh is super gezond! Niet alleen zit het boordevol eiwitten en zorgt het volgens vele onderzoeken voor een drastische verlaging van je kans op verschillende vormen van kanker. Ook is soja vele malen minder schadelijk voor de natuur en voor het klimaat dan dierlijke eiwitbronnen. Maar de vraag die mij vaak wordt gesteld is: hoe maak je tempeh nou écht lekker?? Na veel experimenteren zijn wij op twee recepten uitgekomen die wij het lekkerst vinden. 

Soja is één van de meest eiwit-dichte voedingsstoffen ter wereld en de isoflavonen in sojaproducten hebben volgens vele studies een sterke beschermende werking tegen allerlei vormen van kanker, inclusief borstkanker en prostaatkanker. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, zorgt het niet voor een verhoging of verstoring van je oestrogeen-levels, terwijl dierlijke producten (vooral zuivel) dat wel doen. Ook is onze sojaconsumptie - ook in tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd - NIET verantwoordelijk voor het verdwijnen van de Amazone. Vlees en zuivel is dat wel. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen en de milieuimpact van soja. 

De lekkerste tempeh-marinades

Tempeh heeft op zichzelf weinig smaak, maar dat heeft kip ook niet. Maar net als bij kip zijn het de marinade en de kruiden die het heerlijk maken. Het verschil is dat de meeste mensen hun hele leven hebben geleerd hoe ze smakeloze kip lekker moeten maken, maar tempeh is voor veel mensen nieuw. Ik heb er ook mee gestruggled.

Ik heb heel veel tempeh gegeten bij veel verschillende restaurants (favorieten blijven die van  Rotiland en the Harvest) en geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten in tempeh-marinade en dit zijn mijn absolute favorieten! Deze tempeh kun je in vele verschillende gerechten gebruiken, zoals in een Poké Bowl, bij de rotiChinese tjaptjoi of bij de Urap urap. 

1: basisrecept

Ingrediënten: 

  • 1 blok tempeh (hier zie je de eigen merk tempeh van de Appie. Slechts €1,70).
  • 100 ml Tomatenpassata
  • 1 tl paprika poeder
  • Gember, ongeveer 1.5 x 1.5 cm
  • 1 flink teentje knoflook
  • 25 ml sojasaus
  • Handje koriander
  • Chilipoeder / sambal naar smaak. Ik doe 1 tl sambal en 1 tl chilipoeder
  • Wordt de marinade te droog? Voeg een scheutje plantaardige melk toe
Chilivlokken en/of sambal naar smaak toevoegen! Ik houd wel van flink pittig :)

Chilivlokken en/of sambal naar smaak toevoegen! Ik houd wel van flink pittig :)

2: Indonesische tempeh

Ingrediënten: 

  • 50ml zoete ketjap
  • 50ml light sojasaus
  • 1tl sambal
  • 1cm galangal (of 1 tl laos poeder)
  • 3cm citroengras stengel (of 1 tl Go-Tan gehakte lemon grass)
  • 1 teentje knoflook.

Bereiden

  • Stoom eerst de tempeh 2-3 minuten in een afgedekt schaaltje of magnetronbakje in een dun laagje water. Dit zorgt ervoor dat de tempeh de marinade straks beter absorbeert.
  • Gooi alle overige ingrediënten in de keukenmachine of pureer grondig met een staafmixer.
  • Snijd de tempeh in lange dunne plakken en laat vervolgens marineren in een grote schaal. Hoe langer hoe beter. Halfuurtje is okay, drie uur is sowieso beter ;)
  • Bak de plakken tempeh met de marinade eraan 1 min op middelhoog vuur en vervolgens ± 8 min op laag vuur in een dun laagje olijfolie. Regelmatig omdraaien zodat de marinade niet te veel verbrandt (hoewel ik een beetje crispy wel lekker vind).

Eet smakelijk!

Liever lui dan moe?

Heb je nou écht geen zin om zelf de lekkerste marinade te maken? Dan kun je ook voor de luie optie gaan. Een stuk minder lekker, maar nog steeds heel lekker ;) Marineer de (even gestoomde) tempeh dan een tijdje in een kant-en-klare saus. Deze teriyaki van de appie vind ik zelf heel lekker. Luilak!

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.