Vegan Surinaamse Roti - recept van de rotimaster

Diner Recepten
19 december 2021

Scroll direct naar

    Surinaamse roti is mijn favoriete gerecht ter wereld. Gelukkig is roti vegan net zo lekker, is plantaardige roti makkelijk te maken én kun je er eindeloos mee variëren.

    Dat ik gek ben op roti, is geen geheim en weet je al lang dat als je mij volgt op Instagram. Naast dat ik het graag en vaak bestel, heb ik met alle inspiratie uit Suriname, m’n Surinaamse familie en zo veel mogelijke Surinaamse rotizaken mijn eigen recepten ontwikkeld.

    Op deze pagina geef ik mijn basisrecepten van losse onderdelen die je zelf naar eigen smaak kunt combineren. Ook geef ik een aantal tips & tricks die je roti-experience maken of breken. Want wat blijkt: er is niet één juiste manier om roti te maken. Ook in Suriname heb ik nooit 2x dezelfde roti gegeten.

    Roti Master

    Begin 2021 deed ik mee aan “Find the Master”, de competitie van Vegan Masters waarin zij op zoek gaan naar nieuwe masters wiens gerechten zij opnemen in hun assortiment. Ik deed mee met mijn roti en werd door de jury uitgeroepen tot Roti-master. Binnenkort is mijn gezonde, voedzame en heerlijke roti dus te bestellen via de verkoopkanalen en punten van Vegan Masters. Nog even geduld, er wordt aan gewerkt!

    Hoewel deze recepten daarvoor de basis waren, zijn dit uiteraard niet de recepturen voor dat eindproduct. De recepten op deze pagina zijn wat versimpeld, om het zo goedkoop en makkelijk mogelijk te houden. De rotigerechten die straks te koop zijn natuurlijk nog veel verder gefinetunded en nog veel lekkerder gemaakt, maar uiteraard even gezond en voedzaam.

    Ik werd door de Jury uitgekozen tot roti master tijdens de finale van "Find the Master" van Vegan Masters.

    Ik werd door de Jury uitgekozen tot roti master tijdens de finale van "Find the Master" van Vegan Masters.

    De rotiplaat

    Laten we hiermee beginnen, want het is absoluut cruciaal dat je een échte Surinaamse rotiplaat hebt. Die zogenaamde rotiplaten die ze bij de grote supermarkten hebben, zoals van de merken Faja Lobi en Paloeloe? Dat zijn geen rotiplaten maar wraps/tortilla’s. De echte goede, dikke platen hebben ze helaas nog niet bij de grote supermarktketens, dus haal ik ze altijd bij de toko of Surinamer en leg een voorraadje in de vriezer. Binnen een paar minuten afgesloten in de verpakking, een afgesloten boterhamzakje of tussen twee grote borden, stoom je ze klaar vanuit bevroren toestand. Van de merken Sweety4All (zie foto 3 verderop) en Waspada zijn allebei superlekker.

    Hoe weet ik of ik een goede rotiplaat te pakken heb?

    Kijk eens goed naar de plaat. Lijkt het enigszins op iets waar je ooit Mexicaanse bonen op hebt gedaan? Leg ‘m dan heel snel weer terug en doe een stap achteruit. Een echte goede rotiplaat is een stuk groter, dikker en heeft vaak een vulling van aardappel of gele erwten. Bij die laatste zitten de twee lagen een stuk losser van elkaar en vallen de gele erwtenkorrels er tussenuit als je ‘m afscheurt. Om aan te geven hoe veel groter hij is dan een tortilla: als ik wraps of quesadilla’s maak, eet ik meestal vier stuks. Bij Surinaamse roti heb je aan één grote rotiplaat genoeg.

    Dit is de combinatie met kerrie tofu, Surinaamse boulanger, kousenband en massala aardappeltjes

    Dit is de combinatie met kerrie tofu, Surinaamse boulanger, kousenband en massala aardappeltjes

    Mix & Match!

    Zoals ik al zei, kun je eindeloos variëren met Surinaamse roti en heb ik nog nooit 2x dezelfde roti gegeten van verschillende Surinamers. Ook niet in Suriname zelf. Hieronder geef ik de recepten voor de losse onderdelen van mijn favoriete combinaties. Wissel de onderdelen naar eigen smaak of voel je vrij om andere groenten te gebruiken. 

    Elke variant heeft in ieder geval de rotiplaat (1,5 min warm stomen in de magnetron), de kousenband (op smaak brengen met peper & zout) en de massala aardappeltjes. Daaromheen geef ik twee extra groenterecepten (pittige pompoen en Surinaamse aubergine, boulanger) en drie soorten eiwit: tempeh, kerrie tahoe (tofu) en Surinaamse kip volgens oma's recept.

    Dit is de variant met pittige pompoen en Surinaamse kip volgens grootmoeders recept, maar dan vegan!

    Dit is de variant met pittige pompoen en Surinaamse kip volgens grootmoeders recept, maar dan vegan!

    Surinaamse massala aardappelen

    Massala aardappeltjes kunnen hier natuurlijk niet ontbreken. Door de hindoestaanse massala kruiden worden ze meteen typisch Surinaams en je kunt ze zo pittig maken als je wilt.

    Ingrediënten

    Voor 4 porties

    • 500 gr aardappelen
    • 2 tomaten tomaat ± 200 gr
    • 2-3 teentjes knoflook
    • 200 gr ui
    • 25 gr Hindoestaanse massala kruiden
    • 1 maggiblokje (8g)
    • 2 tl komijnzaad
    • 2 tl korianderzaad
    • 2 tl gemalen zwarte peper
    • ½ adjuma peper

    Surinaamse massala aardappeltjes maken

    1. Snijd de ui en knoflook fijn, snijd de tomaat in kleine stukjes.
    2. Schil of schrap de aardappelen en snijd ze in grote stukken en kook ze vast voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    3. Fruit de ui tot glazig als de ui begint te kleuren dan de tomaat toe
    4. Als het vocht is verdampt en de ui wat kleur heeft, voeg dan de knoflook, masala, de komijn, koriander en zwarte peper toe. Laat 2 minuten zachtjes bakken.
    5. Voeg de voorgekookte aardappeltjes en het bouillonblokje toe samen met genoeg water zodat de aardappeltjes nét onder water staan. Bij het stoven kun je een hele (dus niet gesneden!) Madame Jeanette peper laten meetrekken voor het fruitige, pittige aroma.
    6. 25-45 min laten stoven met het deksel op de pan tot de aardappels goed gaar zijn. Voeg naar smaak nog wat extra water, zout en masala toe.

    Pittige pompoen

    Deze simpele, pittige pompoen is echt heerlijk en zorgt niet alleen voor een explosie van kleur op je bord, maar ook voor je dagelijkse portie groenten en vezels.

    Ingrediënten

    4 porties

    • 400 gr zoete pompoen
    • 100 gr witte ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 bouillonblokje
    • Optioneel: 1 madam jeanette/adjuma peper/sambal (of naar smaak)
    • Zout naar smaak
    • Optioneel: ½ el palmsuiker

    Pittige pompoen maken

    1. Stoom de pompoenblokjes 5 minuten afgedekt in een laagje water gaar in de magnetron.
    2. Bak de ui in een scheutje olie in een sauspan tot glazig en voeg de knoflook toe. Bak 2 nog minuten zacht.
    3. Voeg de pompoen en eventueel madam jeanette toe en bak tot de pompoen zacht is.
    4. Pureer de pompoen met een staafmixer of in een keukenmachine.

    Surinaamse aubergine (boulanger)

    Boulanger is typisch Surinaams en zeer populair in Suriname. Ik vind het verreweg de lekkerste manier om aubergine te bereiden. 

    Ingrediënten 

    4 porties

    • ± 450 gr aubergine
    • 2 rode uien
    • 2 teentjes knoflook
    • 4 grote tomaten in stukjes gesneden (±400 gr)
    • ½ adjuma peper (10 gr) per 4 porties
    • ½ bouillon blokje
    • 1 tl kurkuma (3 gr)
    • 1 tl komijnpoeder (3 gr)
    • 1el korianderpoeder (ketumbar) (3gr)
    • 1 el Surinaamse masala (5gr)

    Surinaamse boulanger maken

    1. Verhit een scheutje olie in een pan olie en bak de aubergine lichtbruin en gaar. Zet apart in een schaal.
    2. Mix 1 ui met de knoflook en optioneel ½ adjam peper peper (zonder zaadlijsten) in een hakmolen en maal ze fijn. 
    3. Snijd de andere ui fijn en bak deze eerst in wat olie.
    4. Doe daarna de gemalen ui-knoflook-peper er bij en bak alles enkele minuten op laag vuur.
    5. Voeg dan de tomaat en het bouillonblokje toe.
    6. Voeg alle kruiden toe en roer alles even goed om, op laag vuur zodat de kruiden niet aanbranden, want dan worden ze bitter.
    7. Voeg 150ml water toe en eventueel een extra Surinaamse peper om in zijn geheel te laten meestoven voor de smaak.
    8. Doe dan de gebakken aubergine er bij en laat deze nog 15-20 minuten meestoven op laag vuur. Om de 5 minuten even goed roeren in de pan om te zien of het niet aanbakt.
    Combinatie met kerrie tahoe (tofu) en Surinaamse aubergine (boulanger)

    Combinatie met kerrie tahoe (tofu) en Surinaamse aubergine (boulanger)

    Tempeh

    Tempeh kun je ook op vele verschillende manieren maken. Op deze pagina deel ik meer recepten voor tempeh marinades, maar voor bij deze roti vind ik het lekkerst zoals hieronder beschreven.

    Ingrediënten

    4 porties

    • ± 400 gr tempeh
    • 5 el (80 gr) tomatenpassata
    • 3 el (20 gr) ketjap manis
    • 1 teentje knoflook
    • 1 el (5 gr) Hindoestaanse massala kerriekruiden
    • 1 tl laos poeder
    • 1 tl gehakte citroengras
    • 2el zonnebloemolie (in te bakken)

    Tempeh maken

    1. Mix de passata, ketjap, knoflook, kerrie, laos en citroengras in de mixer of keukenmachine om de marinade te maken.
    2. Stoom de tempeh kort afgedekt in een laagje in de magnetron. Hierdoor neemt ie de marinade beter op.
    3. Snijd de tempeh in staafjes en marineer vervolgens minstens 45 minuten in de marinade.
    4. Bak krokant in een scheutje olie, of doe ze kort in de airfryer.

    Kerrie tofu (tahoe)

    Tofu is heerlijk, als je weet hoe je het lekker moet maken. Deze variant met kerrie geeft de tofu meteen een typisch Surinaamse twist en is supermakkelijk te maken.

    Ingrediënten

    4 porties

    • 400 gr tofu
    • 8 gram Hindoestaanse massala kerriekruiden
    • 1 tl Komijn
    • 6 gr ketjap manis
    • 2 teentjes knoflook
    • 40 gram ui
    • Snufje zout
    • 150 ml water

    Kerrie tahoe (tofu) maken

    • Snijd de tofu in dobbelsteentjes en bak ze goudkrokant in een scheutje olie
    • Meng ondertussen de massalakruiden, de ketjap, een teentje knoflook, 20 gram ui en 1 tl komijn grondig.
    • Zodra de tofu goud kleurt, voeg je het kruidenmengsel toe en bak je 1 minuut mee op matig vuur.
    • Voeg vervolgens 100 ml water toe om ‘af te blussen’ en zodat de tofu het smaakvolle vocht kan absorberen.
    • Laat de kruiden niet verbranden! Als het te droog wordt, voeg dan meer water toe.

    Surinaamse vegan kip

    Surinaamse kip was vroeger zó belangrijk voor mij, dat ik mijn oma en moeder zelfs een zo groot mogelijk pan vroeg voor m'n verjaardag. Gelukkig is het niet de echte kip maar de kruidencombinatie die deze kenmerkende smaak brengen en zijn er tegenwoordig allerlei heerlijke vegan kipstuckjes in de winkel te vinden.

    Ingrediënten

    4 porties

    • 300-400 gr vegan kipstuckjes
    • 2 uien
    • 1 teentje knoflook
    • 3el tomatenpassata (40gr)
    • 2 el gember (of 5cm verse gember, 8gr)
    • 1 tl agavesiroop of 1tl palmsuiker(4gr)
    • 3 tl 5 spices poeder (8 gr)
    • 3 el zoete ketjap (35 gr)

    Vegan Surinaamse kip maken

    1. Bak de kipstuckjes krokant in een scheutje olie.
    2. Meng ondertussen de ui, knoflook, tomatenpassata, gember, ketjap, agave en 5 spices in de mixer.
    3. Zodra kip wat kleur heeft, voeg het mengsel toe en bak 2 minuten mee op laag vuur.
    4. Blus af met 150 ml water en laat pruttelen tot het vocht verdampt is en in de kip is getrokken.
    De combinatie met tempeh en pittige pompoen

    De combinatie met tempeh en pittige pompoen

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.