De lekkerste tempeh-marinade

Diner Recepten
3 november 2020

Tempeh is super gezond! Niet alleen zit het boordevol eiwitten en zorgt het voor een drastische verlaging van je kans op verschillende vormen van kanker, ook is soja vele malen minder schadelijk voor de natuur en voor het klimaat dan dierlijke eiwitbronnen. Maar de vraag die mij vaak wordt gesteld is: hoe maak je tempeh nou écht lekker??

Soja is één van de meest eiwit-dichte voedingsstoffen ter wereld en de isoflavonen in sojaproducten hebben een beschermende werking tegen allerlei vormen van kanker, inclusief borstkanker en prostaatkanker. Ook is onze sojaconsumptie - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - NIET verantwoordelijk voor het verdwijnen van de Amazone. Vlees en zuivel is dat wel. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen en de milieuimpact van soja. 

De lekkerste tempeh-marinade

Maar goed, ik heb heel veel tempeh gegeten bij veel verschillende restaurants (#lifegoals haha) en geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten in tempeh-marinade en dit is mijn absolute favoriet! Deze tempeh kun je in vele verschillende gerechten gebruiken, zoals in een Poké Bowl of bij de Chinese tjaptjoi. 

Ingrediënten: 

  • 1 blok tempeh (hier zie je de eigen merk tempeh van de Appie. Slechts €1,70).
  • 100 ml Tomatenpassata
  • 1 tl paprika poeder
  • Gember, ongeveer 1.5 x 1.5 cm
  • 1 flink teentje knoflook
  • 25 ml sojasaus
  • Handje koriander
  • Chilipoeder / sambal naar smaak. Ik doe 1 tl sambal en 1 tl chilipoeder
  • Wordt de marinade te droog? Voeg een scheutje plantaardige melk toe
Chilivlokken en/of sambal naar smaak toevoegen! Ik houd wel van flink pittig :)

Chilivlokken en/of sambal naar smaak toevoegen! Ik houd wel van flink pittig :)

Hoe maak je het:

  • Stoom eerst de tempeh 2-3 minuten in een afgedekt schaaltje of magnetronbakje in een dun laagje water. Dit zorgt ervoor dat de tempeh de marinade straks beter absorbeert.
  • Gooi alle overige ingrediënten in de keukenmachine of pureer met een staafmixer.
  • Snijd de tempeh in lange dunne plakken en laat vervolgens marineren in een grote schaal. Hoe langer hoe beter. Halfuurtje is okay, drie uur is sowieso beter ;)
  • Bak de plakken tempeh met wat marinade eraan in 5 minuten gaar in een dun laagje olijfolie.

Eet smakelijk!

Liever lui dan moe?

Heb je nou écht geen zin om zelf de lekkerste marinade te maken? Dan kun je ook voor de luie optie gaan. Een stuk minder lekker, maar nog steeds heel lekker ;) Marineer de (even gestoomde) tempeh dan een tijdje in een kant-en-klare saus. Deze teriyaki van de appie vind ik zelf heel lekker. Luilak!

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.