Vegan Surinaamse Roti

Diner Recepten
10 juni 2020

Scroll direct naar

    Als je mij volgt op Instagram, dan weet je dat roti bij uitstek mijn lievelingseten is. Het heeft alles waar ik van houd: carbs, flink veel groente, pittigheid, met je handen mogen eten… fantastisch.

    Terwijl ik half Surinaams ben, ben ik pas roti gaan eten toen ik begin 2019 voor het eerst met mijn moeder haar geboorteland bezocht. In de eerste 24 uur na aankomst hadden we al 3x roti gegeten. Geen grap.

    Na terugkomst in Nederland heb ik de roti van vele Surinaamse (afhaal)restaurants geprobeerd. Daarnaast maak ik sindsdien vrijwel wekelijks zelf roti en heb ik daar al enorm veel mee geëxperimenteerd. En wat blijkt? Er is niet één juiste manier om roti te maken.

    Van alle roti’s die ik buiten de deur heb besteld, waren er geen twee die op elkaar leken. Elke Surinamer geeft er z’n eigen draai aan. Je kunt onwijs variëren, maar ik heb ontdekt dat er twee key factors zijn die je roti écht maken (of breken).

    1: De rotiplaat

    Absoluut het belangrijkst is dat je een échte Surinaamse rotiplaat hebt. Die zogenaamde rotiplaten die ze bij de grote supermarkten hebben, zoals van de merken Faja Lobi en Paloeloe? Dat zijn geen rotiplaten maar wraps/tortilla’s! De echte goede, dikke platen hebben ze helaas niet bij de grote supermarktketens, dus haal ik ze altijd bij de toko of Surinamer en leg een voorraadje in de vriezer. Van de merken Sweety4All (zie foto 3 verderop) en Waspada zijn allebei superlekker.

    Hoe weet ik of ik een goede rotiplaat te pakken heb?

    Kijk eens goed naar de plaat. Lijkt het enigszins op iets waar je ooit Mexicaanse bonen op hebt gedaan? Leg ‘m dan heel snel weer terug en doe een stap achteruit. Een echte goede rotiplaat is een stuk groter, dikker en heeft vaak een vulling van aardappel of gele erwten. Bij die laatste zitten de twee lagen een stuk losser van elkaar en vallen de gele erwtenkorrels er tussenuit als je ‘m afscheurt. Om aan te geven hoe veel groter hij is dan een tortilla: als ik wraps of quesadilla’s maak, eet ik meestal vier stuks. Bij Surinaamse roti heb je aan één grote rotiplaat genoeg.

    2: De rotikruiden

    Je kunt eindeloos variëren met de inhoud van je roti-curry, maar de juiste kruiden en/of saus zorgen ervoor dat het écht naar roti smaakt. Hoewel ik de rotiplaten van Faja Lobi en Paloeloe echt afraad (IS GEEN ROTI), hebben ze wel lekkere rotikruiden (Zie foto 2 hieronder). Het allerlekkerst en voor mij onmisbaar is de rotisambal van het merk Lekkerbekkie. Een paar lepeltjes hiervan en ik ben weer helemaal terug bij de Waterkant in Paramaribo!

    De roti-curry

    Of zoals ik het noem: het roti-prutje. Elk Surinaams restaurants geeft hier z’n eigen draai aan en je kunt hiermee variëren en experimenteren. Wel zijn er een paar ingrediënten die je vaak terugziet en die goed werken in het roti-prutje.

    Ik maak ‘m meestal een selectie van de volgende ingrediënten. Mix & match:

    • Ui, heel veel ui. Neem sowieso één grote ui of twee kleintjes per persoon.
    • Knoflook
    • Aubergine
    • Aardappeltjes
    • Pompoen
    • Kousenband (of soms stiekem sperzieboontjes. Sorry Surinamers…)
    • Spitskool
    • Wortel

    Kies je eiwit

    Surinamers en hun kip… Ik denk dat mijn Surinaamse bloed ervoor heeft gezorgd dat ik de eerste 22 jaar van mijn leven meer kippen heb gegeten dan ik ooit nog goed kan maken. En dat terwijl kip het meest mishandelde stukje vlees is. Gelukkig zijn er vele lekkere, eiwitrijke opvolgers die het super doen in de roti. Veel zijn op basis van soja, wat grote voordelen heeft voor je gezondheid. Experimenteer eens met: 

    • Mijn favoriet: Gedroogde soja stukjes, bijvoorbeeld van Valle del Sole (zie foto 3 hieronder) werken echt perfect in de roti. Dit is spotgoedkoop (€1,25 voor 4 ruime porties), bevat abnormaal veel eiwit (60 gram eiwit per 100 gram. Kip: 19 gram), is de meest pure vleesopvolger (geen zout of andere zooi) en absorbeert perfect de smaak van je kruiden of saus. Laat je niet afschrikken door de hondenbrokkengeur voordat je ze welt, want dat verdwijnt zo gauw je ze in de saus gooit. Let op: eerst minimaal 20 minuten wellen in warm water en dan al het vocht er stevig uitdrukken in een vergiet voordat je ze er in de pan bij gooit. 
    • Tempeh
    • Tofu
    • Plantaardige 'kipstuckjes', bijvoorbeeld van Vivera, de Vegetarische Slager of een ander merk. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig ook een goedkoper huismerk. 
    • Kikkererwten of kidneybonen 

    Hoe maak je het

    • Als je soja stukjes gebruikt: laat deze alvast minimaal 20 minuten wellen in warm water. Druk daarna al het vocht eruit. Tempeh, kikkererwten en kipstuckjes zijn ook lekker om alvast even te braden op laag vuur in een aparte pan, eventueel al in rotikruiden. 
    • Fruit het uitje tot glazig. 
    • Gooi eerst de hardste groenten erbij in stukjes van ongeveer 1x1 cm.
    • Pers de knoflook en voeg toe.
    • Zodra de groenten bijna gaar zijn, voeg 100 ml water en rotikruiden of rotisaus naar smaak toe.
    • Voeg je eiwitten toe.
    • Laat het geheel zo'n 10-15 minuten pruttelen. Als het te droog wordt, voeg nog wat water toe. 
    • Stoom de rotiplaten tussen twee borden ongeveer 1 minuut in de magnetron tot ze goed heet zijn (of zoals aangegeven op de verpakking). 
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.