Jackfruit Rendang

Diner Recepten
27 augustus 2020

Scroll direct naar

    Toen ik in Indonesië vele varianten vegan rendang probeerde en zwaar verslaafd raakte, moest en zou ik dit in Nederland ook leren maken.

    Na lang proberen kwam ik uit op twee varianten, namelijk een supersimpele, snelle versie met kant-en-klare kruidenpasta en deze uitgebreidere versie met zelfgemaakte rendang pasta. 

    Ingrediënten (4 personen)

    Voor de rendang curry paste:

    • 2 tl komijnpoeder
    • 2 tl cardemon poeder
    • 3 cm gember
    • 3 cm curcuma (koenjit) wortel
    • 2 cm laos (galangal)
    • 1 el bruine suiker (palmsuiker)
    • 2 tl tamarinde pasta
    • 2 el ketjap manis.
    • 1 grote ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 4 rode pepers
    • Optioneel: 4 kemiri noten.

    Overige ingrediënten:

    • 400 g jackfruit (ik gebruikte hier de jackfruit chunks van Meet Jack)
    • 300 g sperzieboontjes
    • 600 g krieltjes
    • 300 ml kokosmelk (inmiddels weten we dat voor de kokosmelk van Aroy-D apen worden om kokosnoten te plukken en dus niet vegan is. Kies dus een goedgekeurd merk kokoksmelk!)
    • 300 ml water
    • 2 stengels citroengras
    • 6 keffir (limoen) blaadjes
    • Zilvervliesrijst (40gr pp).

    Optioneel

    • 30 g geraspte kokos
    • 2 blaadjes daun salam (Indonesisch laurier)
    • 2 blaadjes daun kunyit (kurkuma/geelwortelblad).
    • Serveer met gebakken uitjes

    Hoe maak je het:

    • Rooster de komijn, cardemon en kemiri noten in een pan tot ze wat bruinen.
    • Snijd ondertussen alle overige ingrediënten van de rendang curry pasta in kleine stukjes en mix in de keukenmachine samen met de geroosterde kruiden tot een fijne pasta.
    • Verwarm de kokosmelk in een diepe wokpan op hoog vuur, kneus de sereh en voeg dan samen met de keffirblaadjes toe.
    • Zodra de kokosmelk begint te koken, voeg de rendang pasta toe en meng grondig tot een lichtbruine kleur.
    • Zet het vuur lager en voeg de jackfruit, aardappeltjes en de bonen toe.
    • Laat dit minimaal 1.5 uur sudderen op laag vuur. Let vooral richting het einde op dat het niet aanbrandt of aankoekt. Het is klaar als het een dik mengsel is geworden en de kleur mooi bruin is.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.