Vegan streetfood in George Town, Penang

Maleisië & Singapore Op reis
19 juli 2022

Scroll direct naar

    George Town in Penang staat bekend als de (street) food hoofdstad van Maleisië. Volgens sommigen zelfs van Azië en ik begrijp nu waarom! En hoewel het iets uitdagender is om plantaardig streetfood te vinden, kun je als veganist ook heerlijk en bijzonder vegan eten in George Town. 

    Ik moest het zien (en proeven) om te geloven, want “streetfood capital of Asia” is nogal een titel naast andere spelers zoals Bangkok. Maar zodra je George Town binnenkomt, zie je meteen waarom dit misschien wel waar kan zijn. Echt álles draait hier om eten en je komt bijzondere gerechten tegen die je alleen maar vindt in Penang. En daar zijn de locals, terecht, hartstikke trots op!

    Ook als vegan in Penang is er genoeg te proeven, hoewel het een stuk beperkter en uitdagender is. Vlees of vis zijn vaak nog het middelpunt van het gerecht, er wordt verrassend vaak zuivel (vooral ghee) gebruikt en veel baksels bevatten ei. 

    Maar als je even je best doet, is er genoeg plantaardig lekkers te vinden en kun je absoluut meegenieten van de fantastische foodscene. Mijn lekkerste of bijzonderste vondsten zette ik op een rijtje in deze vegan guide to Penang die ik graag zelf had willen vinden.

    Op zoek naar vegan-friendly restaurants in George Town, Penang? Lees dit artikel!

    Hieronder zie je:

    • 1 - Char koay kak - fried rice cake in dark soy sauce. Vaak met ei, vis of shrimp, maar dit kunnen ze weglaten. Het is echt heerlijk, met een ietwat sompige bite vol smaak. 
    • 2 - Tee cheong fun - een dikke, in stukken gehakte rijstnoodle met een donkere sojasaus en een pittige saus. Let op: normaliter met nog een saus die garnalenpasta bevat. Vraag om deze weg te laten!
    • 3-4 - Chendol - dit gerecht is door het hele land populair, maar de Teochew Chendul op Penang Road is legendarisch. Ze staan hier al sinds 1938 en de  (vrijwel allemaal locals) . Ze serveren de chendol echter zó snel, dat je alsnog binnen een minuut aan de beurt bent. Het echt heerlijk: romige kokosmelk met schaafijs, pandan-noodles, allerlei jelly’s van tapioca (geen gelatine, check dat altijd even) en rode bonen die 6 uur lang zijn gekookt. Een bijzondere combinatie die werkt!
    • 5 - Ice Kacang - een zoet x hartig dessert of snack vergelijkbaar met chendol. Meestal gemaakt met siroop in schaafijs mais, bonen, jelly’s in verschillende smaken en kleuren en zoete siroop.
    • 6 - Shi gua th’ng - dit zag ik ook iedereen eten. Jelly’s, lychees en - jawel - zoete aardappel in ijswater. Bijzonder? Ja. Lekker? Nee. Deze kocht ik bij shi tan shui pu op kimberly street.

    Hieronder zie je: 

    • 1-4 - Bao (pau) - De bao-scene in George Town is echt insane!! Zoek naar de stoomkastjes vol bao langs de straat en vraag naar de vegan varianten. Meestal hebben ze wel red bean paste, yellow bean paste en kokos. Heb je meer geluk, dan hebben ze ook bijzonderdere smaken zoals pandan, pinda, vegan char siu (bbq-smaak, normaliter met varkensvlees), oatmeal en meer. 
    • 5 - Ham Chim Peng - Deze Chinese, gevulde deegjes kom je in Penang heel veel tegen en zijn echt heerlijk. Mijn favoriete vullingen zijn sticky rice en red bean paste!
    • 6 - Fried sesame balls - meestal bij dezelfde kraampjes (én met dezelfde vegan vullingen) als de ham chim peng.
    • 7 - Roti canai - zeer gebruikelijk streetfood in Maleisië. Wordt heel vaak gemaakt met ei of boter, maar niet altijd. Even zoeken dus. Deze waren fantastisch en scoorde ik bij het kraampje T.S. Bismi bij de foodmarket op lebuh tamil. De dahl erbij was ook heerlijk. Let op: is wel een ontbijtding, dus in de middag zul je ze minder snel nog vinden.
    • 8 - Appam Balik - Je moet soms even zoeken, maar ook deze vegan pannenkoekjes (vaak met pinda) zijn genoeg te vinden! Vraag om de boter weg te laten. 
    • 9-11 - Indian streetfood - vooral in Little Indian vind je overal kraampjes met snacks, waarvan veel vegan! Bijvoorbeeld samosa’s, sweet puri in allerlei vormen en maten, vadai en curry puffs. Ook chapathi met dahl is hier nooit ver weg. 
    • 12 - Durian - hate it or love it, je moet het in ieder geval een keertje geprobeerd hebben!

    Tussen de eetmomentjes door slenter je lekker door de schattigste straatjes en proef je de heerlijke sfeer op straat, totdat je weer kunt eten ;) enjoy!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.