IJzer

Scroll direct naar

    IJzer is een mineraal dat o.a. belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat het transport van o.a. zuurstof door het lichaam mogelijk maakt. Je kunt genoeg ijzer uit plantaardige voeding halen, maar in sommige gevallen kan een supplement aangeraden worden.

    Omdat ijzer uit oude bloedcellen gerecycled wordt, heb je een relatief klein deel nodig uit je voeding. In voeding is ijzer aanwezig in twee vormen: heemijzer in dierlijke producten en non-heemijzer vooral in plantaardige producten. Heemijzer wordt iets makkelijker geabsorbeerd en mede daardoor hebben veganisten gemiddeld net lagere ijzervoorraden dan het gemiddeld, maar nog steeds voldoende. Ze ondervinden daar dus geen nadelen van.

    Het voedingscentrum geeft daarom aan dat er geen reden is voor veganisten om meer ijzer tot zich te nemen. Experts geven aan dat wanneer je genoeg en gevarieerd groente en fruit eet, je weinig risico loopt op bloedarmoede.1 Toch komt het relatief vaak voor (zie verder onderaan), maar niet vaker bij veganisten dan bij vleeseters.

    Plantaardige bronnen van ijzer

    • Granen – bijv. volkorenbrood, havermout, quinoa,
    • Donkergroene groente – bijv. spinazie, snijbiet, prei, broccoli en andijvie.
    • Peulvruchten – bijv. soja (tofu, tempeh), kidneybonen, linzen
    • Noten en zaden – bijv. pompoenpitten, cashews, sesam, hennep, lijnzaad
    • Fruit – bijv. abrikozen, rozijnen, pruimen, appelstroop en tomaten(puree)
    Abrikozen

    Abrikozen

    Tips

    • Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer, dus combineer je ijzerrijke maaltijd met vitamine C. Bijv. havermout met fruit, falafel met tomaat of donkergroene bladgroenten die van zichzelf al beide bevatten.
    • Thee en koffie (ook decaf) remt de opname van ijzer. Daarom kun je beter niet altijd koffie of thee rondom je maaltijd drinken.
    • Ook calcium kan de opname van ijzer remmen, dus als je een calcium supplement neemt (wat ik niet aanraad), kun je deze beter niet rondom je maaltijd nemen.

    Supplementen 

    Veganisten hebben niet vaker een ijzertekort dan vleeseters, maar toch komt een ijzertekort behoorlijk vaak voor in Nederland. Zeker bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat zij veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. Een ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, rusteloosheid en verminderde concentratie.

    Indien je een ijzertekort hebt en de specialist raadt aan om te suppleren, dan is het Scandinavische merk BlueIron een goede optie. BlueIron bevat ijzer​ dat al geoxideerd is en daarom zorgt voor een betere opname in het lichaam zonder dat er een reactie is met ander ingenomen voedsel. Je kunt het dus bijv. mixen door je yoghurt of in een smoothie doen ​in tegenstelling tot andere vloeibaar ijzer merken, ook omdat de ijzersmaak niet overheersend is! Er is ook vitamine C aan toegevoegd, zodat het ijzer beter wordt opgenomen.

    Uiteraard zijn er ook vele andere geschikte varianten op de markt. Wil je zeker weten dat je een goede hebt, overleg dan met je arts. 

    Refs

    1. Walsh, Stephen. Plant Based Nutrition and Health. Vegan Society, 2003.
    2. Meer info en bronnen op veganisme.org
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.