Zoete aardappel-prei gratin

Diner Recepten
6 januari 2021

Scroll direct naar

    Aardappelgratin is een typisch Frans ovengerecht die velen van ons nog zullen kennen uit onze jeugd. Deze vegan versie met een romige bechamelsaus is supersimpel en zit boordevol groenten! 

    Toegegeven: dit gerecht is absoluut niet fotogeniek. Echt een blopje. Je moet maar van mij aannemen dat het oprecht een feest voor de mond en maag is, niet voor het oog ;-)

    Ingrediënten (2-3 personen)

    • 375 gr vegan gehakt
    • 1 kg zoete aardappels (geschild, 1x1 cm gesneden)
    • 1 of 2 appels (1x1 cm gesneden)
    • 2 rode puntpaprika’s (1x1 cm gesneden)
    • 400 gr prei (gesneden)
    • 1 pakje geraspte plantaardige kaas (Violife werkt goed)
    • 300 ml plantaardige melk (soja werkt goed)
    • 2 uien
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 el kerriepoeder
    • 7 gr (half bakje) sali
    • 3 el maïzena
    • 2 el mosterd

    Hoe maak je 'm

    • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
    • Schil de zoete aardappelen, snijd ongeveer 1x1 cm en kook in ruim water in 15 minuten gaar.
    • Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn. Verhit olie in een grote hapjes- of wokpan en bak de ui, knoflook, kerriepoeder en salie eerst.
    • Voeg het vegan gehakt toe en tot slot de gesneden prei, rode paprika en appel. Bak gedurende 10 min. Regelmatig omscheppen. Voeg peper toe naar smaak.
    • Maak in een tweede pannetje de bechamelsaus: Meng op laag vuur de plantaardige melk met de mosterd en maïzena en laat 10 minuten indikken op laag vuur. Regelmatig roeren met een garde.
    • Giet de zoete aardappel af en stamp tot puree met een pureestamper. Roer er eventueel nog 1 el mosterd doorheen (optioneel)
    • Verspreid over de bodem van een ovenschaal eerst het gehaktmengsel. Druk stevig aan met een spatel.
    • Verdeel de zoete aardappelpuree eroverheen.
    • Verdeel hieroverheen een laagje bechamelsaus en tot slot een laag vegan kaas.
    • Plaats ± 15 minuten in de oven. Hij is klaar wanneer de kaas goed gesmolten is en goudbruin kleurt.

    Eet smakelijk!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.