Crostini van zoete aardappel met cashew-ricotta, granaatappel, biet en crispy vegan bacon - vegan & glutenvrij

Diner Recepten
17 december 2021

Scroll direct naar

    Dit kleurrijke, vegan en glutenvrije hapje is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de tong! De perfecte mix van zoet, zuur en hartig.

    De vegan ricotta maak je in een handomdraai en gebruikte ik ook m’n hoofdgerecht: de vegan kiprollade in een knapperig hamjasje met vulling van cashew-ricotta en gremolata. Je kunt dus makkelijk meteen extra  vegan ricotta maken.

    De crostini’s zijn leuk om te serveren als voorgerechtje, maar ook op een luxe hapjesplank. Je zet ze met 15 minuten bereidingstijd en 20 minuten oventijd op tafel!

    Dit was één van de drie recepten uit de kerst-Allerhande 2021 die ik heb geveganized in opdracht van de Vegetariërsbond. Het originele Allerhande recept, waar ongelofelijk veel dierenleed, vervuiling, natuurverwoesting en gezondheidsrisico aan kleeft,  vind je hier. Naast dit recept heb ik ook deze rollade als hoofdgerecht en deze mini-trifle als dessert geveganized. 

    Ingrediënten 

    Voor 4 personen

    • 350 gr zoete aardappel
    • vegan ham (bijv Quorn Vegan smoky ham free slices)
    • 100 gr granaatappelpitjes
    • 150 gr gekookte rode biet
    • scheutje olijfolie
    • Optioneel: balsamico azijn
    • vegan ricotta
      • 100 gr cashewnoten (ongezouten, 2 uur geweekt in heet water)
      • 20 gr edelgistvlokken
      • 50 ml plantaardige melk naar keuze (bijv soja of amandel)
      • 3 el citroensap, zout naar smaak

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C, maak de zoete aardappel schoon en snijd in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Bestrijk met olijfolie en breng eventueel op smaak met een snufje zout.
    2. Plaats de plakken in het midden van de oven op bakpapier voor 20 minuten. Halverwege even omdraaien. Laat vervolgens afkoelen.
    3. Meng ondertussen de ingrediënten voor de ricotta grondig in de keukenmachine of met de hand tot een grove en stevige structuur. Voeg eventueel meer plantaardige melk toe als het te droog is.
    4. Snijd de biet in dunne plakjes en halveer deze. Schep eventueel om in de balsamico en voeg peper en zout toe naar smaak.
    5. Bak de plakjes vegan ham knapperig in een scheutje olie in een pan en laat afkoelen.
    6. Plaats op iedere zoete aardappel crostini een lepel cashew-ricotta, plakjes biet, granaatappelpitjes en een stukje knapperige ham.

    Eet smakelijk!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.