Vegan Pad Thai

Diner Recepten
10 juni 2020

Scroll direct naar

    Toen ik voor het eerst met de backpack door Thailand reisde, raakte ik zwaar verslaafd aan pad Thai. Op iedere hoek van de straat voor een euro te krijgen, vers voor je neus klaargemaakt en – zo luidde mijn reismotto – geschikt voor ieder tijdstip van de dag. Was trouwens niet iedereen het mee eens.

    Dus toen ik besloot om in 2020 een Thaise kookcursus te volgen op Koh Tao, moest en zou ik vegan pad Thai leren maken. Nadat deze fantastische dame mij had geleerd de ingewikkeldere (maar superlekkere) échte rode curry en panaeng curry te maken, waren we met de pad Thai eigenlijk zo klaar. Bijna teleurstellend hoe simpel het eigenlijk is! Oók vegan. 

    Ingrediënten

    Voor 2-3 personen:

    Saus

    - Tamarindesaus of tamarinde pasta (4 tl per persoon)
    - (Palm)suiker (2 tl per persoon)
    - Rode ui (1 stuk) of sjalotten (2 stuks)
    - (Zonnebloem)olie

    Overige ingrediënten:

    - Rijstnoedels (75 g per persoon)
    - Harde tofu 200 gr
    - Knoflook 2 grote teentjes
    - Taugé 150 gr
    - Bieslook 15 gr (door midden snijden)
    - Wortel julienne gesneden 150 gr
    - Kool (Chinese kool) 250 gr in grove reepjes snijden
    - Soja saus (2 el per persoon)
    - (Zonnebloem)olie
    - Zout & peper
    - Chiliflakes
    - Handje ongezouten cashewnoten (grof gehakt)

    Tips

    • Zorg dat je eerst je mise en place op orde hebt: snijd alle uitjes, groente en tofu en weeg je rijstnoedels af.
    • Als je 3 of meer porties in één pan maakt, dan kunnen de plakkerige rijstnoedels soms allemaal aan elkaar gaan kleven. Mocht je twee aparte wokpannen hebben, dan kookt dat net fijner.

    Hoe maak je het

    • Bak de tofu in olie op hoog vuur tot het bruin kleurt (5 min).
    • Voeg een derde van de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
    • Plaats dit in een bakje en laat even rusten.
    • Bak nu de ui op hoog vuur tot glazig en voeg de rest van de knoflook toe.
    • Doe de rijstnoedels erbij met voldoende water tot de noedels net onder water staan (niet teveel, ongeveer 420ml per pan).
    • Breng aan de kook. Voeg de tamarindepasta en suiker toe.
    • Voeg de wortel, en de helft van de taugé́, kool en bieslook toe. Kook gedurende 5 minuten op hoog vuur.
    • Voeg dan op het laatst de eerder gebakken tofu toe, wat zout & peper, chiliflakes (sambal kan ook; naar eigen smaak) en de tweede helft van de taugé, kool en bieslook (hierdoor blijft een deel van de groentes lekker knapperig).
    • Tot slot voeg je nog de soja saus toe en roer het nog eens goed door.
    • Zodra de noedels gaar zijn serveer je de pad Thai met gehakte nootjes eroverheen.

    Eet smakelijk!

    Hey luilakken!

    Voor de luie mensen onder ons (je weet wie je bent) geef ik ook de luie optie: kool, julienne peen, taugé en dit kant en klare pad Thai pakketje van Blue Elephant (is vegan!). Gooi er nog tofu bij en klaar is kees!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.