Vegan Mac & Cheese

Diner Recepten
4 januari 2021

Scroll direct naar

    Een superkazige macaroni met spekjes, dat was als kind één van mijn favoriete gerechten die ik soms zelfs op mijn verjaardag uitkoos om te eten! Sinds ik vegan ben, hebben we bij behoorlijk wat restaurants vegan mac & cheese gegeten en daar inspiratie uit gehaald. Na meerdere uitprobeersels, zijn we vol overtuiging op dit recept uitgekomen!

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 400g macaroni (gezondere keuze: volkoren macaroni)
    • 1 grote bloemkool
    • 1 grote ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 el paprikapoeder
    • 160g (1 pakje) vegan spekjes (op de foto staan die van de Appie, maar die van @vivavivera zijn net lekkerder)
    • 25g bieslook (1 pakje)

    Ingrediënten kaassaus

    • 100g Violife grated mozzarella kaas (Ga je voor mega creamy? Gooi dan alles erbij. Jouw feest!)
    • 400ml plantaardige melk (soja werkt goed)
    • 3el maïzena
    • ½ blokje groentebouillon
    • 2el mosterd

    Optioneel

    • In plaats van de zelfgemaakte kaassaus kun je ook de This Is Not Cheese Sauce van Willicroft gebruiken, te koop in hun webshop en bij sommige filialen van Albert Heijn en via de webshop van Albert Heijn.

    Bereiden

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Snijd de bloemkool in roosjes van ± 2x2 cm en de stronk in stukjes van 1x1 cm.
    • Leg de bloemkool op een bakplaat en bestrooi de bloemkool met paprikapoeder.
    • Rooster de bloemkool gedurende 20 min in de oven (hoogste trede).
      • Optioneel: bak de bloemkool in een pan.
    • Kook ondertussen de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • Bak in een diepe pan met een beetje olijfolie de vegan spekjes op middelhoog vuur in 5 min krokant bruin. Bewaar ze in een bakje. De pan kan je laten staan voor later.
    • Maak ondertussen alvast de kaassaus: Verwarm de plantaardige melk in een klein steelpannetje. Zodra deze zachtjes begint te koken, voeg je eerst de maïzena, mosterd en het bouillonblokje toe. Roer met een garde tot een glad mengsel en voeg dan de vegan kaas toe. Houd warm op laag vuur (allerlaagste stand).
    • Snijd de ui en de knoflook fijn en bak 2 minuten in de diepe pan waarin je de spekjes bakte.
    • Haal de bloemkool uit de oven en voeg toe aan de pan.
    • Giet de pasta af en voeg samen met de spekjes en kaassaus toe aan de pan. Roer grondig en laat nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
    • Schep de Mac & Cheese op een bord en garneer met wat fijngesneden bieslook.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.