Vegan kiprollade in een knapperig hamjasje met vulling van cashew-ricotta en gremolata

Diner Recepten
17 december 2021

Scroll direct naar

    Een kerstklassieker, maar dan in een nieuw, diervriendelijk, knapperig jasje! Onder dat jasje vind je een smeuïge vulling van frisse, zelfgemaakte gremolata en cashew-ricotta. Explosie van smaak!

    Naast vegan is dit gerecht ook nog eens glutenvrij, voor de liefhebber. De cashew-ricotta hebben we ook voor de zoete aardappel crostini’s als voorafje gemaakt, dus je kunt meteen een grotere portie ricotta maken. Serveer de rollade met geroosterde groenten uit de oven. Geloof me, van dit hoofdgerecht zullen ook (of juist) de nog-niet-vegans aan tafel gegarandeerd smullen!

    Dit is één van de drie recepten die ik in opdracht van de Vegetariërsbond uit de kerst-Allerhande 2021 heb geveganized. Klik hier om de originele versie te zien, waar varkens, kippen én melkkoeien ontzettend voor moesten lijden en sterven, met veel uitstoot, natuurverlies en gezondheidsrisico als gevolg. 

    Naast deze rollade maakte ik ook een vegan versie van de zoete aardappel crostini als voorafje en een romige mini-trifle als dessert. Dit was een tof groepsproject die ik met collega-instavegans mocht doen. Het volledige Vegan Allerhandig magazine met 20 vegan versies van feestelijke recepten kun je gratis als e-book downloaden via deze link. 

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    • Gremolata (zie foto onderaan)
      • 10 gr peterselie
      • 1 grote teen knoflook
      • 1 citroen (rasp + sap)
      • 2 el olijfolie
    • Cashew-ricotta (zie foto onderaan)
      • 100 gr cashewnoten (ongezouten, 2 uur in heet water geweekt)
      • 20 gr edelgistvlokken
      • 50 ml plantaardige melk (bijv amandel of soja)
      • 3 el citroensap
      • Zout naar smaak
      • Alternatief: Violife Creamy alternatief voor roomkaas
    • Vivera kipfilet 2x 170 gr
    • Vegan ham, bijv Quorn Vegan smoky ham free slices of Vegetarische Slager Specktakel
    • Becel boter Romig (v-label)

    Vegan rollade maken

    1. Week de cashews en verwarm de oven voor op 200 °C.
    2. Maak de gremolata door de ingrediënten hiervoor grondig te mengen in een keukenmachine of met de hand.
    3. Maak de cashew-ricotta door de ingrediënten hiervoor grondig te mengen in de keukenmachine of met de hand tot een grove en stevige structuur. Voeg eventueel meer plantaardige melk toe als het te droog is.
    4. Plaats de plantaardige kipfilet op een ruim stuk vershoudfolie, plaats er een tweede stuk vershoudfolie overheen en rol/plet de filet plat zodat deze dunner wordt met een groter oppervlak. Een deegroller werkt goed! Geen zorgen, de kip is plantaardig dus hij voelt er niks van. Pas op dat de filet niet te dun wordt en scheurt.
    5. Zodra de kipfilet dun en breed genoeg is, verwijder je de bovenste folie en bedek je de filet met de plakjes vegan ham. Laat de plakjes niet te veel overlappen.
    6. Plats de vershoudfolie weer bovenop en gebruik beide folies om de filet om te draaien zodat de kipfilet nu op de hamplakjes liggen.
    7. Verwijder de bovenste folie en smeer een laagje cashew-ricotta en vervolgens gremolata over de kipfilet.
    8. Gebruik de onderste folie om de kipfilet in z’n hamjasje strak op te rollen. Bind op verschillende plekken vast met het touw.
    9. Optioneel: je kunt de rollades alvast wat knapperig bakken en laten kleuren in een scheutje olie in een pan.
    10. Plaats de rollades in een ovenschaal, plaats op elke rollade nog wat romige, plantaardige boter en zet in het midden van de oven voor 15 minuten. Tussendoor even omdraaien.

    Eet smakelijk!

    Op de foto's hieronder zie je de vegan cashew-ricotta en de gremolata.

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.