Sri Lankaanse dahl curry met kokos sambol en paratha

Diner Recepten
14 januari 2021

Dit is één van de gerechten die we bij een Sri Lankaanse kookcursus leerden tijdens onze reis door Sri Lanka en de Malediven en ook één van onze favoriete, verrassende gerechten om te serveren tijdens etentjes! Mega smaakvol, gezond, echt weer iets heel anders en allebei een gevalletje gooi-het-bij-elkaar-en-klaar.

Ingrediënten dahl (4 personen)

  • 250g rode linzen
  • 2 rode uien
  • 250ml kokosmelk (inmiddels weten we dat voor Aroy apen worden gebruikt, dus kies een ander merk. Google is your friend!)
  • 250ml kokosdrink (@alpro)
  • 2 paratha’s pp (vriesvak @albertheijn. De toko heeft ook de volkoren variant).
  • 1 pandan blad (±30 cm, te koop bij de toko, zowel vers als vriezer)
  • 10 kerrieblaadjes (curry leaves, maar let op: koop Indiase/Sri Lankaanse curry leafs, niet kaffir. We zijn hier potverdorie niet in Thailand. Ik koop ze bij de toko en bewaar een voorraad in de vriezer).

Kruiden

  • 0,5 tl chilipoeder
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl Indiase curry kruiden (madras)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl mosterdzaadjes
  • 2 tl komijn
  • Snufje zout
Let op: lang niet alles staat op deze foto. Check de lijst dus goed!

Let op: lang niet alles staat op deze foto. Check de lijst dus goed!

Bereiden dahl

  • Week in een kookpan de rode linzen samen met 0,5tl chilipoeder, 1 tl kurkuma, 1tl currykruiden, 1tl kaneel en een snufje zout 25 minuten in kokosmelk (de linzen moeten net onder staan). Light versie? Vervang de kokosmelk door light kokosdrink van @alpro.
  • Snijd de ui fijn en fruit in een scheutje olie tot glazig in een diepe wokpan.
  • Voeg op laag vuur de mosterzaadjes, 2tl kurkuma, fijngesneden pandan en curryblaadjes toe.
  • Voeg na 3 min ook 2tl komijn toe.
  • Voeg na ong. 25 min het linzenmengsel toe aan de wokpan en voeg meer kokosmelk/drink toe tot de linzen weer onder staan en laat 15-20 min zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn. Proef tussentijds en voeg kruiden toe naar smaak.

Kokos sambol (pol sambola)

Traditioneel wordt dit gerecht klaargemaakt in een vijzel en gebruiken zij verse kokosrasp, maar voor de snelle versie gebruik ik gedroogde kokosrasp. Het is een heerlijk fris bijgerecht bij bijvoorbeeld paratha’s.

  • 3 grote tomaten (Zachte binnenkant verwijderen (deze kan je door de dahl gooien)
  • 40 gram kokosrasp
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 pandan blad ±20 cm
  • 5-7 curry leafs
  • 1 tl chilipoeder
  • Sambal naar smaak (± 0,5 el)
  • 2 tl limoensap
  • Snufje suiker

Snijd de tomaten, knoflook, sjalot, pandan en curry bladen fijn en meng alles grondig in een kom. Bereid de paratha’s volgens aanwijzingen op de verpakking.

Klaar is kees, eet smakelijk!

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.