Semur - Indonesische stoof

Diner Recepten
27 januari 2021

Scroll direct naar

    Geloof het of niet, maar deze Indonesische stoof met een zeer kenmerkende, overheerlijke ketjap & kruidnagelsmaak (en vooral geur!) is écht supersimpel.

    Het is een gevalletje tjak-het-in-de-pan-en-laat-het-gaar-pruttelen, dus dit kan iedereen! Met een halfuurtje zet jij een verrassend, origineel en gezond gerecht op tafel.Traditioneel werd er vaak rund in dit gerecht gebruikt, maar omdat ik geef om koetjes, mijn hart en darmen, het klimaat, de natuur en kwetsbare mensen in hongersnood, doe ik dat gewoon ff niet.

    Ingrediënten voor 3-4 personen

    • 2 uien (fijngesneden)
    • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
    • 1 rode peper
    • 4 kemirinoten (candlenuts, maar geen zorgen: een handje cashews of macadamianoten kan ook)
    • 2 el korianderzaadjes
    • 1tl kruidnagel
    • 3 grote aubergines
    • 1 courgette
    • 3 rode paprika’s
    • 2 tl palmsuiker (ander suiker kan evt ook)
    • 8 el sweet soy sauce (ketjap)
    • 400 ml kokosmelk
    • Scheutje olie
    • Peper en zout naar smaak.
    • 75-100 gram rijst pp.
    • Optioneel: vleesopvolgers zoals vegan kipstuckjes of mockmeat. Zelf heb ik liever extra groenten.

    Bereiden

    1. Mix de ui, knoflook, rode peper, korianderzaad, kruidnagel en noten grondig met een staafmixer of keukenmachine tot een soort gladde curry paste.
    2. Verwarm een scheutje olie in een diepe wokpan en voeg dan het kruidenmengsel toe. Beetje roeren, na ongeveer 3-4 minuten ruik je dat de aroma’s vrijkomen.
    3. Voeg nu de groenten toe en eventueel vleesopvolgers. Goed roeren zodat de kruiden zich goed verspreiden.
    4. Voeg nu de palmsuiker en zoete sojasaus (ketjap) toe en tot slot de kokosmelk.
    5. Laat 20 minuten op laag vuur pruttelen tot de groenten gaar zijn. Kook ondertussen vast de rijst.

    Eet smakelijk!

    tjak-het-in-de-pan-en-laat-gaar-pruttelen

    tjak-het-in-de-pan-en-laat-gaar-pruttelen

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.