Marokkaanse linzenstoof met pompoen en saffraan

Diner Recepten
18 oktober 2020

Scroll direct naar

    Het is pompoenentijd! Dit mega vullende Marokkaanse gerecht zit boordevol smaak én eiwitten en is echt een hit bij iedereen aan wie ik ‘m tot nu toe geserveerd heb.

    Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten. Een groot deel daarvan zijn kruiden en eenmaal gesneden is dit gerecht echt een gevalletje “gooi het in de pan en laat ’t pruttelen’. Kind kan de was doen!

    Tip: serveer dit gerecht tijdens een Marrokaans-Turks fusion avondje met vooraf Marokkaanse olijven, dolmades, Turks brood met harissa en muhammara, couscous met gegrilde groente en plantaardige feta en turkse pizza met vegan gehackt.

    Ik weet dondersgoed dat de Marokkaanse en Turkse keuken twee verschillende keukens zijn, dus mijn excuses aan beiden. Ik vind verschillende gerechten uit beide keukens echter zó lekker en goed bij elkaar passen, dat toch maar zo brutaal ben om ze samen te serveren.

    Ingrediënten voor 4-6 personen

    • 1 grote pompoen 2x2 gesneden (kombucha of flespompoen werken goed!)
    • 200 g rode linzen
    • 8 dadels, ontpit en in stukjes gesneden
    • ± 400 g kikkererwten uitgelekt
    • 1 potje saffraan (0.05 gram of ongeveer 10 draadjes)
    • 500 g tomaten passata
    • 2 cm gember, fijngesneden
    • 2 grote uien, fijngesneden.
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 liter vegan groentebouillon (1el of 1 blokje met 1L water)
    • 1 tl sambal (of gedroogde chillies)
    • 2 tl kurkuma
    • 2 tl kaneel
    • 2 el olie

    Hoe maak je het

    1. Fruit de uitjes tot glazig in een diepe (wok)pan in zonnebloemolie.
    2. Voeg de kikkererwten, knoflook, gember, kurkuma en kaneel toe en bak 3 minuten op matig vuur.
    3. Voeg de pompoen toe en bak 3 minuten mee.
    4. Voeg de linzen, dadels, tomaten passata, saffraan, sambal en de bouillon toe.
    5. Laat het geheel op laag vuur minstens 20 minuten pruttelen. Zodra de linzen en de pompoen goed gaar zijn, is het klaar om geserveerd te worden, eventueel met koriander ter garnering.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.