Koreaanse zoete gember-tofu met peer en gekruide rijst

Diner Recepten
16 juni 2022

Scroll direct naar

    Dit is met afstand mijn nieuwe favoriete manier om tofu te bereiden­čśş De zoete peer is echt de held van het gerecht en de simpele gekruide rijst is ook echt een toevoeging. Geloof me, dit wil je proberen!

    Het lijken veel stapjes en ingredi├źnten, maar schijn bedriegt: het is super simpel. Dit recept is ge├»nspireerd door het fantastische boek EAST van Meera Sodha, maar dan met een eigen twist.┬á

    Ingredi├źnten

    Vier personen

    • 500g stevige tofu┬á
    • 2 el ma├»zena
    • 4 peren in blokjes van 1.5cm gesneden
    • 1 courgette (groen of geel)
    • Optioneel: sesamzaadjes
    • Scheutje olie

    Marinade: 

    • 2 el lichte sojasaus
    • 2 el gochujang (AH merk: Sempio)
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 cm gember of 1 el gember uit een potje
    • 1 el agave siroop┬á

    Vers gekruide rijst:

    Optioneel, maar wel echt een toevoeging

    • 70 g rijst p.p.
    • Verse kruiden naar smaak: munt, koriander, Thaise basilicum┬á
    • 2 el kokos rasp of snippers
    • 2 el gebakken uitjes als topping

    Bereiding

    1. Laat de tofu uitlekken of gebruik een pers en snijd in 4-6 gelijke stukken
    2. Coat de tofu grondig in de maïzena (simpel: plaats samen in vershoudbakje, deksel erop en schudden maar).
    3. Bak de tofu in een scheutje olie aan beide kanten goudbruin en plaats daarna terug in het bakje.
    4. Snijd de peren in blokjes van 1.5cm en voeg dit toe aan het bakje met tofu. 
    5. Mix alle ingredi├źnten voor de marinade met een staafmixer en marineer de tofu en peer erin (hoe langer hoe beter).
    6. Snijd de courgette in plakjes van 0.5 cm en bak gaar in een (grill)pan en kook ondertussen de rijst alvast volgens de instructies.
    7. Bak in de koekenpan de tofu, peer en marinade. Laat de saus zachtjes pruttelen. 
    8. Zodra de rijst klaar is, giet af en meng de rest van de kruiden eraan toe.
    9. Verdeel de rijst over een diep bord, leg daarop de gestoofde tofu, peer en courgette. Garneer evt met sesamzaadjes en gebakken uitjes.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.