Scroll direct naar
Dit is met afstand mijn nieuwe favoriete manier om tofu te bereiden😭 De zoete peer is echt de held van het gerecht en de simpele gekruide rijst is ook echt een toevoeging. Geloof me, dit wil je proberen!
Het lijken veel stapjes en ingrediënten, maar schijn bedriegt: het is super simpel. Dit recept is geïnspireerd door het fantastische boek EAST van Meera Sodha, maar dan met een eigen twist.
Ingrediënten
Vier personen
- 500g stevige tofu
- 2 el maïzena
- 4 peren in blokjes van 1.5cm gesneden
- 1 courgette (groen of geel)
- Optioneel: sesamzaadjes
- Scheutje olie
Marinade:
- 2 el lichte sojasaus
- 2 el gochujang (AH merk: Sempio)
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember of 1 el gember uit een potje
- 1 el agave siroop
Vers gekruide rijst:
Optioneel, maar wel echt een toevoeging
- 70 g rijst p.p.
- Verse kruiden naar smaak: munt, koriander, Thaise basilicum
- 2 el kokos rasp of snippers
- 2 el gebakken uitjes als topping
Bereiding
- Laat de tofu uitlekken of gebruik een pers en snijd in 4-6 gelijke stukken
- Coat de tofu grondig in de maïzena (simpel: plaats samen in vershoudbakje, deksel erop en schudden maar).
- Bak de tofu in een scheutje olie aan beide kanten goudbruin en plaats daarna terug in het bakje.
- Snijd de peren in blokjes van 1.5cm en voeg dit toe aan het bakje met tofu.
- Mix alle ingrediënten voor de marinade met een staafmixer en marineer de tofu en peer erin (hoe langer hoe beter).
- Snijd de courgette in plakjes van 0.5 cm en bak gaar in een (grill)pan en kook ondertussen de rijst alvast volgens de instructies.
- Bak in de koekenpan de tofu, peer en marinade. Laat de saus zachtjes pruttelen.
- Zodra de rijst klaar is, giet af en meng de rest van de kruiden eraan toe.
- Verdeel de rijst over een diep bord, leg daarop de gestoofde tofu, peer en courgette. Garneer evt met sesamzaadjes en gebakken uitjes.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!