Gevulde courgettebootjes met champignons, ‘gehakt’ en geraspte ‘kaas’

Diner Recepten
12 maart 2022

Scroll direct naar

    Dit recept wordt hier thuis met grote regelmaat gemaakt! Groenterijk, eiwitrijk, simpel en snel. Na slechts 15 minuten bereidingstijd zet je 'm in de oven. 

    Je kunt met dit recept zelf eindeloos variëren met de vulling. Geen fan van vleesvervangers? Vervang deze dan door bijvoorbeeld kikkererwten of tofu, en de vegan kaas door edelgistvlokken met paneermeel en sojamelk.

    Ingrediënten (2p) 

    • 2 grote courgettes
    • 200 - 300 gr vegan ‘gehakt’ *
    • 250 gr kastagnechampignons 
    • 75 gr zongedroogde tomaten
    • 100-140 gr tomatenpuree
    • 1 grote rode ui
    • 1 teentje knoflook
    • 2 tl gram tijm
    • 40 gr vegan kaasrasp (op onderstaande foto staat de Parmezaan, maar geraspte vegan kaas werkt en smelt beter). 

    *Ik gebruikte hier het plantaardige gehakt van Beyond Meat die heerlijk is, maar wel vooral voor de (ex-)vleesliefhebber. Beyond Meat investeert flink in Research & Development om ervoor te zorgen dat het mondgevoel, smaak en beleving vrijwel niet van echt vlees te onderscheiden is. Hier geen liefhebber van? Er liggen tegenwoordig ruim 10 varianten vegan gehakt in de winkel. Op Vegan Fresco staan er ook 10!

    Geraspte vegan kaas werkt beter dan deze 'wedge' Parmezaan. Ik gebruikte de rasp van Violife.

    Geraspte vegan kaas werkt beter dan deze 'wedge' Parmezaan. Ik gebruikte de rasp van Violife.

    Bereiding 👨🏽‍🍳

    • Verwarm de oven op 200 graden
    • Halveer de courgette over de lengte en hol voorzichtig uit met een (scherpe?) lepel. Bewaar de vulling.
    • Snijd de ui fijn en fruit tot glazig in een laagje olie. 
    • Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak 2 min mee. 
    • Voeg het vegan gehakt toe en bak beetgaar. 
    • Voeg de champignons toe, bak 3 min op middelhoog vuur
    • Bak de courgettevulling kort mee en voeg vervolgens de tomatenpuree, tijm toe en tot slot de zongedroogde tomaatjes. 
    • Bestrijk de courgettebootjes in een grote ovenschaal met olie en vul de bootjes.
    • Bestrooi met een laagje vegan kaasrasp en bak in ±20 minuten gaar in de oven
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.