Easy Vegan Biryani

Diner Recepten
22 maart 2022

Scroll direct naar

    Dit recept voor een groenterijke, plantaardige biryani is echt een hit! Hij is onwijs simpel en je zet 'm in een handomdraai op tafel. We werden verliefd op Biryani in Zanzibar en kwamen thuis na veel experimenteren uit op dit toegankelijke recept vol smaak. 

    Traditioneel is een biryani een Perzisch gelaagd gerecht met de curry op de bodem en daaroverheen basmati rijst die tijdens het stomen extra smaak krijgt. De Perzen brachten dit gerecht mee naar Zanzibar en daarvanuit ontstond de Swahili Biriani waar wij in Tanzania enorm van genoten. Deze versie is daarop geïnspireerd, maar dan extra groenterijk en uiteraard vegan!

    Plantaardige Swahili Biryani met extra groenten

    Plantaardige Swahili Biryani met extra groenten

    Laat je niet afschrikken door de verschillende specerijen, want de meeste heb je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. Je kunt het ook vervangen door garam masala. De liefhebber kan ook nog een vleesvervanger toevoegen, zoals vegan kipstuckjes. 

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    • 80g basmati rijst pp*
    • 200g doperwten
    • 200g sperziebonen
    • 5 tomaten
    • 200g wortel (snijden in plakjes van ½-1cm)
    • 2 teentjes knoflook
    • 4el tomatenpuree
    • Kruidenmix: 2 tl komijn, 1 tl kaneel, 2 tl kardemom, 1 tl zwarte peper**
    • 8-10 draadjes saffraan
    • 40g gesmolten vegan boter (optioneel)
    • 200ml plantaardige yoghurt (kokos is er lekker bij!)
    • Optionele toppings: gebakken uitjes en koriander

    * Stiekem éxtra groenterijk maken? Meng de basmati half-om-half met bloemkoolrijst!
    ** of vervang kruidenmix door 5 tl garam masala!

    De bloemkoolrijst is optioneel, net als de toppings en de vegan boter

    De bloemkoolrijst is optioneel, net als de toppings en de vegan boter

    Bereiding

    1. Snijd de wortel en tomaten in blokjes en pers de knoflook.
    2. Kook de basmati rijst nét niet helemaal gaar (hij stoomt straks nog mee)
    3. Maak in een diepe wokpan de currypasta: bak in een laagje olie op hoog vuur de tomaten puree, knoflook, tomaten en alle kruiden (optioneel: chiliflakes) voor ±2 minuten.
    4. Voeg de boontjes, wortel en doperwten toe samen met 100ml water en laat op hoog vuur ongeveer 5-7 minuten zachtjes pruttelen tot de wortel beetgaar is.
    5. Voeg de yoghurt toe en roer goed. Laat een minuutje pruttelen.
    6. Giet de rijst af. Meng de optionele bloemkoolrijst ongekookt met de basmati.
    7. Smelt de vegan boter en meng met de saffraan.
    8. Verdeel de rijst over de curry in de pan en verspreid de boter met de saffraan eroverheen.
    9. Dek af en laat nog 10 minuten stomen op laag vuur.
    10. Serveer in een diep bord terwijl je de lagen zo veel mogelijk intact houdt. Garneer met lekker veel gebakken uitjes en optioneel koriander.

    Eet smakelijk!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.