Scroll direct naar
Dit recept voor een groenterijke, plantaardige biryani is echt een hit! Hij is onwijs simpel en je zet 'm in een handomdraai op tafel. We werden verliefd op Biryani in Zanzibar en kwamen thuis na veel experimenteren uit op dit toegankelijke recept vol smaak.
Traditioneel is een biryani een Perzisch gelaagd gerecht met de curry op de bodem en daaroverheen basmati rijst die tijdens het stomen extra smaak krijgt. De Perzen brachten dit gerecht mee naar Zanzibar en daarvanuit ontstond de Swahili Biriani waar wij in Tanzania enorm van genoten. Deze versie is daarop geïnspireerd, maar dan extra groenterijk en uiteraard vegan!
Laat je niet afschrikken door de verschillende specerijen, want de meeste heb je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. Je kunt het ook vervangen door garam masala. De liefhebber kan ook nog een vleesvervanger toevoegen, zoals vegan kipstuckjes.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 80g basmati rijst pp*
- 200g doperwten
- 200g sperziebonen
- 5 tomaten
- 200g wortel (snijden in plakjes van ½-1cm)
- 2 teentjes knoflook
- 4el tomatenpuree
- Kruidenmix: 2 tl komijn, 1 tl kaneel, 2 tl kardemom, 1 tl zwarte peper**
- 8-10 draadjes saffraan
- 40g gesmolten vegan boter (optioneel)
- 200ml plantaardige yoghurt (kokos is er lekker bij!)
- Optionele toppings: gebakken uitjes en koriander
* Stiekem éxtra groenterijk maken? Meng de basmati half-om-half met bloemkoolrijst!
** of vervang kruidenmix door 5 tl garam masala!
Bereiding
- Snijd de wortel en tomaten in blokjes en pers de knoflook.
- Kook de basmati rijst nét niet helemaal gaar (hij stoomt straks nog mee)
- Maak in een diepe wokpan de currypasta: bak in een laagje olie op hoog vuur de tomaten puree, knoflook, tomaten en alle kruiden (optioneel: chiliflakes) voor ±2 minuten.
- Voeg de boontjes, wortel en doperwten toe samen met 100ml water en laat op hoog vuur ongeveer 5-7 minuten zachtjes pruttelen tot de wortel beetgaar is.
- Voeg de yoghurt toe en roer goed. Laat een minuutje pruttelen.
- Giet de rijst af. Meng de optionele bloemkoolrijst ongekookt met de basmati.
- Smelt de vegan boter en meng met de saffraan.
- Verdeel de rijst over de curry in de pan en verspreid de boter met de saffraan eroverheen.
- Dek af en laat nog 10 minuten stomen op laag vuur.
- Serveer in een diep bord terwijl je de lagen zo veel mogelijk intact houdt. Garneer met lekker veel gebakken uitjes en optioneel koriander.
Eet smakelijk!
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!