Vegan feta-taartjes met spinazie en tzatziki

Baksels en lekkers Recepten
29 december 2021

Scroll direct naar

    Mijn plantaardige draai aan de traditionele Griekse Spanakopita, en man wat zijn deze vegan bladerdeeghapjes lekker! Krokant aan de buitenkant, mega smeuïg aan de binnenkant en ze zijn ook nog eens super makkelijk te maken. De tzatziki-dip maak je ook in een minuutje en zorgt voor dat extra Griekse gevoel. 

    Ik vind het echt fantastisch dat er steeds meer vegan alternatieven voor feta en andere kazen verschijnen! Ik gebruikte hier de nieuwe Plant’d Greek White van Dodoni. Een wat stevigere vegan feta (dus perfect als je stevige blokjes nodig hebt), totdat je ‘m smelt! Dan wordt ie zó smeuïg, dat de gesmolten feta pruttelend uit sommige bladerdeeg hapjes vloeide. Heerlijk! Gesmolten vind ik de smaak ook verreweg het best, dus zo zou ik 'm vooral aanraden. 

    Maak de vulling

    Ingrediënten

    De verhoudingen komen niet zo nauw, maar neem voor 5-8 taartjes of 10 driehoekjes:

    • 🌿Vegan feta (±200gr)
    • 🌿Spinazie (±200-300gr)
    • 🌿Olijven (±100gr)
    • 🌿Dille (±10gr)
    • 🌿Ui (2-3 stuks
    • 🌿Knoflook (2-3 teentjes)
    • 🌿10 velletjes bladerdeeg (leuke twist: groente-bladerdeeg met spinazie, zoals deze)

    Bereid de vulling

    1. Verwarm de oven vast voor op 200 graden, snijd de ui fijn en fruit tot glazig in een scheutje olie. 
    2. Voeg de knoflook toe en bak 2 min mee. 
    3. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat slinken.
    4. Snijd de feta en de olijven in kleine stukjes en meng alle ingrediënten.
    Zo is de Plant'd Greek White feta van Dodoni nog heel stevig, maar straks wordt ie vloeibaar en voller van smaak.

    Zo is de Plant'd Greek White feta van Dodoni nog heel stevig, maar straks wordt ie vloeibaar en voller van smaak.

    Bereiding vegan feta-spinazie taartjes

    1. Bekleed (cupcake) ramekins of oven-bestendige glaasjes met stukjes bakpapier.
    2. Bekleed vervolgens de bodems en randen met het bladerdeeg.
    3. Vul de taartjes met het mengsel en vouw bovenop dicht. Plak er eventueel extra stukjes bladerdeeg overheen om ‘m dicht te maken (even vochtig maken).
    4. ± 20 min in de oven.

    Bereiding vegan feta-spinazie driehoekjes

    1. Laat de velletjes bladerdeeg niet te lang ontdooien. Als ze nog een beetje stevig zijn, vouwen ze makkelijker zonder uit de lubberen of scheuren. 
    2. Leg een lepelvol van het mengsel in de ene hoek van het velletje. Niet te veel en net niet tot aan de helft. 
    3. Vouw diagonaal dicht en maak sluit met een vorkje en wat water. 
    4. ± 20 min in de oven. 

    Vegan tzatziki maken

    Terwijl de hapjes in de oven staan, kun je rustig de tzatziki maken. Deze simpele, vegan versie van deze traditionele dip, geeft deze hapjes meteen een extra Griekse smaak. 

    Ingrediënten

    • 🥒 Komkommer
    • 🥒 Plantaardige (Griekse) yoghurt (± 250gr)
    • 🥒 Dille, fijngesneden(± 10gr)
    • 🥒 Citroensap (±1 el)

    Bereiding

    1. Rasp de schil van de komkommer en snijd de rest, zonder de vochtige zaadlijst, in kleine stukjes.
    2. Meng de rasp, stukjes, dille en citroensap door de yoghurt.

    Eet smakelijk!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.