Focaccia

Baksels en lekkers Recepten
28 juni 2020

Als je ooit met mij in Italië bent geweest, weet je hoe obsessed ik ben met focaccia (want carbs). Deze focaccia is - ondanks de vele kleine stapjes - echt een makkie om zelf te maken.

Ingrediënten

  • 500g bloem (plus een beetje om het deeg te bestuiven)
  • 10,5g gedroogde gist (1,5 zakje)
  • 1tl suiker
  • 6 takjes rozemarijn (ris de naaldjes van de takjes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 potje zongerijpte Taggia olijven
  • 10 zongedroogde tomaten (julienne gesneden)
  • 15 snoeptomaatjes (gehalveerd. tip: tomatenmix voor leuke verschillende kleurtjes)
  • Olijfolie
  • Peper & zout.

Hoe maak je het

  • Meng de gist en suiker met 50 ml water tot een papje.
  • Meng de bloem met 2 el zout en 3 el olijfolie in de keukenmachine (Geen keukenmachine? Gebruik die sterke handjes om te mengen en kneden in een grote kom!).
  • Voeg het gistmengsel en ook (geleidelijk) 300ml water toe (te plakkerig? Meer bloem!).
  • Meng 10 min in de keukenmachine (of met die handjes).
  • Voeg de helft van de olijven, de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en de helft van de zongedroogde tomaten toe aan het deeg en kneed kort zodat de ingrediënten goed gemixt zijn.
  • Maak een bolletje van het deeg en breng wat olijfolie aan op de buitenkant.
  • Laat het deeg afgedekt in een grote kom 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Meng ondertussen de twee geperste teentjes knoflook en de rest van de rozemarijn met 40 ml olijfolie en laat dit mengsel alvast trekken.
  • Na 30 minuten rijzen kneed je het deeg nogmaals uit om de lucht eruit te laten ontsnappen.
  • Rol uit over bakpapier op een bakplaat (buiten de oven) en maak tot een ovale vorm van 2 cm dik.
  • Laat nogmaals 30 minuten afgedekt rijzen en verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Verdeel de zongedroogde tomaten, de snoeptomaten en de olijven over het deeg (druk ze er een beetje in).
  • Verdeel nu het knoflook-rozemarijn-olijfolie mengsel over het brood en bestrooi royaal met peper en zout.
  • Bak in 20 minuten goudbruin. Let vooral goed op dat je zongedroogde tomaten en olijven niet verbranden.
  • Borrelen maarrrrr!
It’s-á-me, focaccia!

Ben je ook gek op focaccia maar ben je hier echt te lui voor? Of wil je ergens onderweg even een snelle snack oppikken bij de Appie? De focaccia met gegrilde groente van de versafdeling is vegan en valt vaker dan zou moeten, zomaar per ongeluk, in mijn boodschappenmandje…

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.