Dadel-notenbrood

Baksels en lekkers Recepten
25 juni 2020

Scroll direct naar

    M’n recept voor het bananenbrood was op Instagram echt mega populair en heel Nederland heeft tijdens de corona-crisis wel een bananenbrood gebakken, dus tijd voor iets anders! Dit dadel-notenbrood vind ik zeker net zo lekker en zou wat mij betreft net zo populair moeten zijn als bananenbrood!

    Ingrediënten

    • 250 gram (volkoren) tarwemeel,
    • 250 gram zelfrijzend bakmeel,
    • 100 gram grove havermout vlokken,
    • 50 gram plantaardige boter,
    • 350 ml havermelk,
    • 2 tl koek & speculaas kruiden,
    • 8-12 medjoul dadels (verwijder de pit!),
    • 100 gram walnoten (geroosterd),
    • 1 el lijnzaad,
    • snufje zout,
    • 1tl vanille extract.

    Tip voor extra luchtigheid: meng 2 tl baking soda met een 2 el (appel)azijn in apart kommetje (gaat schuimen).

    Hoe maak je het

    • Verwarm de oven op 180 graden.
    • Vet je bakvorm in met een beetje van de plantaardige boter.
    • Verwijder de pitten uit de dadels en week ze 15 minuten in warm water. Bewaar 3 dadels ongeweekt.
    • Mix het meel, havermout vlokken, lijnzaad, zout, koek & speculaaskruiden grondig in de keukenmachine (of met die sterke handjes).
    • Meng de baking soda met appelazijn in een schaaltje.
    • Voeg de natte ingrediënten toe: boter, havermelk, vanille extract en het baking soda + appelazijn mengsel.
    • Mix grondig, het deeg wordt heel plakkerig.
    • Voeg de dadels toe nadat je ze hebt afgegoten.
    • Heb je geen keukenmachine, snijd dan de dadels in kleinere stukjes en roer ze door je beslag.
    • Rooster de walnoten, hak ze in grove stukken en meng ze door het beslag. Houd nog een paar hele noten over voor op de bovenkant.
    • Doe het beslag in de ingevette bakvorm en plaats nog wat walnoten en dadels bovenop (druk ze goed in het deeg).
    • Verdeel 20ml havermelk over de bovenkant van het brood. Hierdoor krijgt het een mooie donkere kleur en verbanden de noten en dadels niet.
    • Ongeveer 40 minuten in de oven op 180 graden. Het dadel-notenbrood is klaar als de bovenkant mooi bruin is. Check of de binnenkant klaar is door er een mes in te prikken. Als er niks meer aan het mes blijft plakken, dan zit je goed.
    • Eet smakelijk!

    B-B-B-BONUSTIP

    Serveer met speciale topping: 2 minuten-karamelsaus. Niet heel gezond, maar wel lekker!

    • 50 ml kokos crème,
    • 2 el bruine suiker,
    • snufje zout.

    Verwarm 2-3 minuten in een pannetje totdat de karamel kleur krijgt en de saus stroperig wordt.

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.