Bananenbrood

Baksels en lekkers Recepten
18 mei 2020

Het recept voor m’n bananenbrood is met afstand het meest populaire recept dat ik tot nu toe heb gedeeld. Echt buitenproportioneel. Ik denk dat het er vooral mee te maken had dat iedereen in de coronacrisis ineens bananenbrood ging bakken, maar ik geloof ook oprecht dat het een goed recept is. De hint van koffie maakt ‘m net wat anders! Geen fan van koffie? Laat dat weg en vervang die hoeveelheid door water.

Ingrediënten voor een cakeblik van ongeveer 30 cm lang:

  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 60 gram grove havermout vlokken
  • 50 gram plantaardige boter
  • 50 ml espresso
  • 2 tl koek- & speculaaskruiden
  • 150 ml sojamelk
  • 4 rijpe bananen (1 banaan bewaren om de bovenkant te versieren)
  • 6-8 medjoul dadels (pit verwijderen)
  • Snufje zout

Tips:

  1. Je kunt de sojamelk ook vervangen met Alpro Caffé voor een extra sterke koffiesmaak
  2. Voor extra luchtigheid: meng 2 tl baking soda met 1 el (appel)azijn in een apart kommetje (gaat schuimen)
  3. Dit is een basisrecept waarmee je zelf kunt experimenten en uitbreiden: gooi er bijvoorbeeld eens chocolade, noten, blauwe bessen of frambozen doorheen!

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-onderwarmte) en vet je bakvorm of keukenschaal in met een beetje van de plantaardige boter.
  • Mix de bananen en dadels (zonder pit!) grondig in de keukenmachine.
  • Voeg nu tarwemeel, bakmeel, boter, sojamelk (bewaar restje voor over de top!), espresso, kruiden en zout toe en mix grondig.
  • Voeg vervolgens het mengsel van baking soda & appelazijn en de havermoutvlokken toe (bewaar wat vlokken als versiering) en mix.
  • Doe het mengsel in de bakvorm, plaats plakjes banaan bovenop, strooi de laatste havermoutvlokken uit, bestrijk de bovenkant met het restje sojamelk.
  • Ongeveer een uur in de oven. Laat ‘m niet niet té gaar (ofwel: droog) worden!
  • Wees niet zo gretig, bewaar een plakje voor iemand anders.

Variaties

Mijn schoonmoeder volgde dit recept en voegde er alleen frambozen aan toe. Ik weet niet hoe, maar hij was lekkerder, luchtiger en mooier dan de mijne ooit zijn geworden, dus daar was ik als de kippen bij! Ik denk dat het te maken had met de hogere cakevorm en een soort liefdesmagie die alleen moeders hebben. 

As life goes on, blijven we natuurlijk zelf ook nog meer variaties op dit basisrecept maken. Zo maakten we deze versie met blauwe bessen (absolute favoriet) en eentje met chocolade (was heel populair bij ieder ander, maar ik ben niet zo'n choco-fan). Dus varieer er maar op los!

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.