Bananenbrood

Baksels en lekkers Recepten
18 mei 2020

Scroll direct naar

    Dit recept voor m’n favoriete bananenbrood is één van mijn populairste recepten waarmee je eindeloos kunt variëren. Ik denk dat het er vooral mee te maken had dat iedereen in de coronacrisis ineens bananenbrood ging bakken, maar ik geloof ook oprecht dat het een goed recept is.

    De hint van koffie maakt ‘m net wat anders! Geen fan van koffie? Laat dat weg en vervang die hoeveelheid door water. Onderaan deze pagina laat ik een paar van de variaties zien die ik ermee heb gemaakt, maar geef er vooral je eigen draai aan!

    Ingrediënten vegan bananenbrood

    Cakeblik ± 30 cm lang

    • 250 gram volkoren tarwemeel
    • 250 gram zelfrijzend bakmeel
    • 60 gram grove havermout vlokken
    • 50 gram plantaardige boter
    • 50 ml espresso
    • 2 tl koek- & speculaaskruiden
    • 150 ml sojamelk
    • 4 rijpe bananen (1 banaan bewaren om de bovenkant te versieren)
    • 6-8 medjoul dadels (pit verwijderen)
    • Snufje zout

    Tips:

    1. Je kunt de sojamelk ook vervangen met Alpro Caffé voor een extra sterke koffiesmaak
    2. Voor extra luchtigheid: meng 2 tl baking soda met 1 el (appel)azijn in een apart kommetje (gaat schuimen)
    3. Dit is een basisrecept waarmee je zelf kunt experimenten en uitbreiden: gooi er bijvoorbeeld eens chocolade, noten, blauwe bessen of frambozen doorheen!

    Vegan bananenbrood maken

    • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-onderwarmte) en vet je bakvorm of keukenschaal in met een beetje van de plantaardige boter.
    • Mix de bananen en dadels (zonder pit!) grondig in de keukenmachine.
    • Voeg nu tarwemeel, bakmeel, boter, sojamelk (bewaar restje voor over de top!), espresso, kruiden en zout toe en mix grondig.
    • Voeg vervolgens het mengsel van baking soda & appelazijn en de havermoutvlokken toe (bewaar wat vlokken als versiering) en mix.
    • Doe het mengsel in de bakvorm, plaats plakjes banaan bovenop, strooi de laatste havermoutvlokken uit, bestrijk de bovenkant met het restje sojamelk.
    • Ongeveer een uur in de oven. Laat ‘m niet niet té gaar (ofwel: droog) worden!

    Vegan bananenbrood variaties

    Zoals gezegd, kun je met dit basisrecept voor plantaardig bananenbrood eindeloos variëren. Hieronder een kleine greep uit de versies die wij ermee maakten. Geef er vooral je eigen draai aan!

    Vegan bananenbrood met blauwe bessen en framboos

    Vegan bananenbrood met blauwe bessen en framboos

    Hieronder: blauwe bessen, daarna choco

    Vegan oreo bananenbrood

    Vegan oreo bananenbrood

    Vegan kokos bananenbrood

    Vegan kokos bananenbrood

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.