Scroll direct naar
Wil je op een verantwoorde, duurzame, ethische en natuurvriendelijke manier de Serengeti en andere natuurparken in Tanzania (of andere Afrikaanse landen) bezoeken? En wil je dat als veganist ook nog eens op een diervriendelijke manier doen zonder dieren op je bord, terwijl je wel waanzinnig eet tijdens je safari? In dit artikel leg ik uit hoe wij dat hebben gedaan.
Een bezoek aan de mooiste natuurparken van Tanzania stond altijd al boven aan mijn bucketlist. Vooral een bezoek aan de Serengeti (“eindeloze vlaktes”) met als hoogtepunt het bewonderen van the Great Migration met een kans op het zien van de beroemde, spectaculaire rivieroversteken (river crossings), was voor mij als bioloog een grote jongensdroom. Dit enorme wonder van de natuur, waarin miljoenen grazers (voornamelijk gnoes en zebra’s) het hele jaar rond de regens volgen op zoek naar vers gras, fascineert mij al sinds ik Sir David Attenborough er voor het eerst over hoorde vertellen.
Verantwoorde, diervriendelijke en vegan safari
Maar dat wilde ik uiteraard wel op de meest verantwoorde, zo duurzaam mogelijke, dier- en natuurvriendelijke manier doen. Mijn bezoek zou geen negatieve impact op de natuur mogen hebben, doordat we dieren zouden storen omdat we te dichtbij komen voor een foto, herrie maken of plastic en andere zooi achterlaten. Eco-toerisme zou, als het goed wordt gedaan, juist een positieve impact op de natuur moeten hebben doordat het geld dat je betaalt wordt besteed aan natuurbehoud, beheer en bescherming van het park.
En doordat toeristen hier zo veel geld voor betalen en het eco-toerisme zo veel werkgelegenheid biedt, zien overheden ook de economische waarde van de natuur in waardoor ze deze willen behouden, in plaats van te vervangen door landbouw, mijnbouw, stedenbouw of andere verwoestende praktijken. Tot slot heeft eco-toerisme natuurlijk (nogmaals, als het goed wordt gedaan) een enorme positieve impact op de motivatie van de bezoeker om bij te dragen aan het beschermen van de natuur.
Daarnaast was het voor ons als vegans uiteraard belangrijk dat we tijdens de safari goed plantaardig te eten zouden krijgen. Je bent aangewezen op je gids en accommodaties en dus niet flexibel om zelf op zoek te gaan naar vegan eten (zelf rijden is in deze parken echt GEEN optie, we zouden na 100 meter al gestrand zijn. Trust me). Hoe je een vegan safari in Afrika organiseert, was ook hartstikke lastig the vinden online.
Better Places
En zo kwamen we in contact met Better Places. Zij verzorgen rondreizen op maat met behulp van lokale reisspecialisten en hebben een enorme focus op duurzaamheid, het minimaliseren van de negatieve impact van reizen terwijl ze de positieve impact op de lokale gemeenschappen, dier en natuur vergroten. Ze ondersteunen en promoten de lokale bevolking, stimuleren vega en vegan eten tijdens je reis, compenseren de CO2 uitstoot van je reis, maken je reis (zo veel mogelijk) plasticvrij en werken enkel met ethische, goed opgeleide en gecertificeerde lokale gidsen. Een deel van het bedrag dat je betaalt, doneren zij daarnaast aan JustDiggit, een waanzinnig project om Afrika te vergroenen en de aarde af te koelen. Lees hier nog veel meer over wat ze allemaal doen op gebied van duurzaam reizen.
Normaal regelen en doen we zo veel mogelijk zelf en boeken we geen pakket, maar voor het safari-deel van ons bezoek aan Tanzania was dit onmogelijk. We waren ontzettend blij dat we in contact kwamen met Astrid en Karin, de lokale reisspecialisten van Better Places in Tanzania. We hebben al onze wensen voorgelegd en ze hebben de perfecte safari voor ons samengesteld. Helemaal op maat zoals wij het wilden hebben, maar dan met expert-tips om het nóg beter te maken. De communicatie en begeleiding was van begin tot eind super.
De safari
In totaal duurde onze safari 7 dagen en 6 nachten. The Great Migration in de Serengeti was ons ultieme hoofddoel, dus daar lag de focus van ons reisplan. Omdat de afstanden enorm zijn, bezochten we op de heenweg Tarangire National Park en de Ngorongoro Crater op de terugweg.
Tarangire National Park
Tarangire National Park is gelegen in het noorden van Tanzania. Het park ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Arusha. Het is een langgerekt, smal park van zo’n 1.350 km².
Het terrein is ruig, heuvelachtig en zeer afwisselend. De naam van dit park is afgeleid van de Tarangire rivier die door dit park stroomt. Het park staat vooral bekend om de grote olifantenkuddes en de vele baobab bomen en is ook de enige plaats in Tanzania waar regelmatig droge antilopen zoals oryx en gerenuk worden gezien.
Serengeti National Park – centraal en zuiden
Na een lange, hobbelige tocht door gortdroog gebied (in oktober) kom je aan in het bekendste nationale park ter wereld en het hoofddoel van onze reis. De naam Serengeti komt van het Masaai woord Siringiti, dat “uitgestrekte vlaktes” betekent. Met een oppervlakte van ruim 14.000 km² is het park het op één na grootste nationale park van Tanzania.
Op het eerste gezicht lijken de eindeloze vlaktes leeg en eentonig, maar zodra je erdoorheen rijdt kom je aan de lopende band dieren tegen en verandert het landschap toch continu. Het gele licht is uniek en levert direct Lion King gevoelens op. Je vindt hier dan ook de grootste populatie leeuwen in Afrika, evenals vele andere roofdieren en uiteraard ontzettend veel herbivoren.
Het hele jaar rond vindt “the great migration” plaats, waarbij grote kuddes van miljoenen grazers de regens volgen (waar regen is, is vers gras en water), die met de klok mee over de Serengeti verschuift. In oktober, toen wij bezochten, was de regen in het verre noorden en kwamen we in het zuiden dus in een droog, geel landschap aan. Hierdoor zijn de dieren die zijn achtergebleven wel extra makkelijk te spotten. In het zuidelijke deel hebben we verschillende cheetah hunts en vele luipaarden, leeuwen, hyena’s en andere dieren gezien.
Serengeti National Park – het noorden (great migration en rivieroversteek)
Het noorden was een stuk groener, doordat het regenseizoen hier net was gepasseerd. Tussen juli en oktober steken de kuddes de Mara rivier over om terug te keren zuidwaarts. Deze gevaarlijke, spectaculaire ‘river crossings’ ken je misschien wel van de natuurdocumentaires. Je moet echter geluk en geduld hebben, want je weet nooit wanneer een kudde gnoes zich verzamelt aan de rivierbank en de omgeving veilig genoeg inschat om de oversteek te maken. Ze kijken daarbij naar de kracht van de stroming en naar de aanwezigheid van krokodillen.
Wij hadden het geluk om meerdere, onwijs spectaculaire rivieroversteken te zien. Woorden of beelden kunnen het geweld en de chaos van dit spektakel niet vatten (ook de documentaires doen het geen recht), maar het was écht een droom die uitkwam.
Ngorongoro Crater
Deze vulkanische caldera is nog een bijzonder natuurfenomeen. De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Er leven naar schatting 30.000 dieren op de kraterbodem (waaronder de volledige big 5), die een doorsnee heeft van slechts 17 kilometer en een oppervlakte van circa 260 km².
Prachtig en fascinerend om te zien, maar na een kleine week in de Serengeti waar je door zulke pure, ongerepte natuur rijdt en zó veel dieren ziet, voelde Ngorongoro toch als een dierentuin. Je rijdt echt de krater in en uit langs poortjes, alles over verharde paden en je ziet veel meer andere voertuigen. Voor wildlife hoef je het niet te doen, maar voor een lunch in een unieke omgeving wel.
De accommodaties
Een safari in Tanzania is duur, heel duur. Ik waag me hier even niet aan een prijsindicatie, want de prijzen fluctueren per seizoen, per aanbieder én per segment accommodatie. Echter, ook de accommodaties in het "minder hoge" segment waar wij in verbleven, zijn werkelijk prachtig. Totaal niet wat je je voorstelt als je hoort dat je in een tent slaapt! Je hoort de hele nacht dieren in de verte én dichtbij, van hyena’s tot zebra’s en van gnoes tot olifanten.
Lake Burunge Tented Camp
Lake Burunge Tented Camp ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Tarangire National Park, dus hier verbleven we na onze safari hier. Het kamp bestaat uit luxe permanente tenten met een prachtig uitzicht over het Burunge meer en Tarangire National Park. De dining en de lounge van Lake Burunge Tented Camp liggen prachtig, met rondom een houten veranda; de ideale locatie voor een drankje bij zonsondergang met uitzicht over het meer. Alle tenten zijn zeer comfortabel ingericht met een groot bed, privé veranda en een badkamer met douche en toilet. Zowel het diner als het ontbijt was hier ook waanzinnig.
ThornTree Camp
Onze eerste accommodatie na een fantastische eerste dag in de Serengeti. Thorntree Camp is een tented kamp permanent gevestigd in het centrum van het park, in de Seronera vallei. Dit is de thuisbasis van het hele jaar door wilde dieren vanwege de constante aanwezigheid van water. Dit gebied staat bekend om het spotten van leeuwen, luipaarden en grote kuddes olifanten. Je slaapt hier echt in de natuur, zonder hekjes of muurtjes. Rondom onze tent zagen we ’s avonds nog drie luipaarden lopen en toen we na het fantastische avondeten terug werden begeleid, stond er een hyena op 5 meter afstand die de hele nacht rondom de tent heeft gesnuffeld. Een waanzinnige ervaring!
Mara Under Canvas
Mara Under Canvas is een tentenkamp gelegen in het Noorden van Serengeti National Park in de buurt van de Mara rivier, dus ideaal als uitvalsbasis als je hier bent voor de rivieroversteken. Het is wederom een prachtige, comfortabele en luxe tent met heerlijke bedden, een warmer douche (Water voor de douche wordt bij deze accommodaties meestal opgewarmd boven het vuur en in een emmer naast de tent gegoten. waarna je het in je badkamertje met een handle zelf uit de douche kunt laten lopen. Leuk systeem!). De medewerkers maken het vuur voor je aan en komen wijn en zelfs popcorn brengen. Doordat de kuddes hier waren, hoorden we constant de gnoes en zebra’s. Dat slaapt lekker!
Serengeti Kati Kati
De volledige safarikamp-ervaring, met brullende leeuwen, lachende hyena’s en “bush-tv” oftewel een kampvuur. Serengeti Kati Kati is een mobiel tentenkamp gelegen in Central Serengeti, strategisch gelegen om de uitgestrekte Serengeti vlaktes te bedekken. Net als bij de andere accommodaties, was de chef ook hier heel fanatiek om voor ons iets fantastisch vegans in elkaar te zetten. Het lopende buffet (waarbij de medewerkers rond de tafels lopen met de gerechten) was super vegan-friendly en de vegan pannenkoeken waren ook echt heerlijk.
Rhotia Valley Tented Lodge
Een project dat we heel graag wilden bezoeken en ondersteunen. Rhotia Valley Tented Lodge is opgericht door twee Nederlandse artsen en is gelegen op de terugweg vanaf (of heenweg naar) de Serengeti, dichtbij Ngorongoro. Het terrein bestaat uit twee heuvels. Op de ene heuvel hebben ze een kindertehuis opgericht waar tientallen weeskinderen worden verzorgd. Dit project wordt gefinancierd met de inkomsten uit de prachtige lodge op de andere heuvel. Door hier te verblijven, draag je dus bij aan dit prachtige initiatief.
En hier verblijven is absoluut geen straf. De tenten zijn echt waanzinnig mooi en kijken vanaf de veranda uit over de vallei. Ze hebben een zwembad, een prachtige lounge en het eten wordt vers uit de eigen groenten- en kruidentuin en bakkerij geserveerd. Als je wilt, mag je het kindertehuis ook bezoeken en de kinderen ontmoeten. Wij hadden hier echter geen behoeften aan en kozen om dit niet te doen. Lees hier meer over dit project!
Vegan eten tijdens de safari
Wij dachten dat wij als vegans tijdens de safari dan maar simpeler en saaier zouden eten, maar niets was minder waar! We zijn van begint tot eind verwend met de meest luxe, smaakvolle en enorme maaltijden en alle tussendoortjes die we maar wensten. Ontbijt en diner doe je meestal bij de accommodaties, waarvan hierboven al wat foto's stonden. De lunch krijgt je gids dan van hen mee om op een mooi plekje te serveren tijdens je safari.
Better Places had ervoor gezorgd dat onze gids goed op de hoogte was, dus we hebben ons echt nergens zorgen over hoeven maken. Hij checkte alles grondig bij elke chef en stelde ons constant gerust dat het écht vegan was. En terwijl je andere toeristen hun bakken met vlees in plastic bakjes mee zag nemen, kreeg onze gids onze heerlijk gekruide groentegerechten, fruit, broodjes en andere lekkernijen mee in herbruikbare metalen bakjes. Volgens het plasticvrije beleid van Better Places.
Kortom: wij zijn ontzettend tevreden over het duurzame beleid, de waanzinnige service en de op maat gemaakte vegan safari van Better Places. Ik zou het absoluut aanraden en in de toekomst weer via hen regelen.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!