Scroll direct naar
Als veganist kunnen de hawker-foodcourts in Singapore een uitdaging zijn. Met een beetje moeite zijn er echter genoeg heerlijke en authentieke plantaardige gerechten en snacks te vinden. Om je op weg te helpen, heb ik deze vegan gids gemaakt voor de hawkers en streetfood in Singapore met het beste vegan streetfood in Singapore die ik heb gevonden.
De streetfood scene in Singapore speelt zich voornamelijk af in zogenaamde hawkers, enorme foodcourts verspreid door de stad. Ze zijn er in verschillende stijlen, van Chinese tot Indiase focus, verschillende condities, van oud en beschadigd tot hip en gloednieuw, en verschillende maten, variërend van tientallen tot zelfs honderden eetstalletjes. Elk kraampje verkoopt hun eigen specialiteiten uit hun eigen cuisine.
Hawkers zijn een belangrijk onderdeel van de Singaporese cultuur en het dagelijks leven. Je zult hier vooral de lokale bevolking vinden voor hun dagelijkse ontbijt, lunch of diner. Je ziet niet veel westerse toeristen en dat blijkt uit het zeer beperkte gebruik van het woord vegan in de hawkers. Wie goed kijkt, ziet echter wel veel vegetarische gerechten die per ongeluk vegan zijn, maar het wordt niet als zodanig aangegeven.
Singapore hawkers als veganist
Voor mij was het afspeuren van de hawkers naar plantaardig eten en snacks het absolute hoogtepunt Singapore. Ik heb hier dan ook echt de lekkerste maaltijden gevonden. Echter, het is misschien niet voor iedereen. Zeker niet voor elke veganist. Vlees is duidelijk nog steeds het belangrijkste onderdeel van de meeste maaltijden die hier geserveerd worden en in veel stalletjes zie je hele geroosterde kippen, eenden, varkens en al het andere ondersteboven hangen. Vooral bij de Chinese hawkers zie je overal varkensvlees (en dus varkens). Niet erg smakelijk voor een veganist die alleen het gevoelige individu achter dat lijk kan zien.
Maar als je even de andere kant op kunt kijken wanneer je deze kraampjes passeert, zul je ook geweldige vegan lekkernijen vinden. Neem je dienblad mee naar het gebied met de gedeelde tafeltjes en geniet daar van al het vegan lekkers dat je hebt gescoord.
Veganistische en vegetarische restaurants in Singapore
Ben je niet geïnteresseerd street- of hawker-food, maar eet je liever bij echte, luxere (en duurdere) vegan en vegetarische restaurants in Singapore? Deze vind je in de Happy Cow app! Singapore is zo goed gerapporteerd in de Happy Cow app, dat er geen enkele noodzaak voor mij was om een gids te maken met vegan hotspots in Singapore. Veganistisch eten vinden in hawkers is echter een veel grotere uitdaging en ik kon daar zelf vrijwel niks over vinden om mij op weg te helpen.
Dus hier is mijn poging om je op je veganistische manier te helpen.
Geylang (putu-piring)
De belangrijkste reden om Haig Road Food Centre of Geylang Serai Food Market te bezoeken is voor de enige echte Haig Road putu piring. Putu piring at Haig Road was de ster van de Singapore-aflevering van de Netflix-serie 'Streetfood Asia' en we keken er al naar uit sinds we erachter kwamen dat het vegan is. Het is gemaakt van gestoomde rijstmeel met warme, gekarameliseerde palmsuiker, geserveerd met pandan en kokosrasp.
Het is niet alleen heerlijk, maar de techniek waarmee het is gemaakt is fascinerend. Ze wisselen de roestvrijstalen mallen continu om en serveren bestelling na bestelling voor een belachelijk lage prijs ($ 2,5 voor 5 stuks) gezien hoe arbeidsintensief het is. Ze openen meer locaties in heel Singapore, maar Haig Road is de originele.
Je vindt ook veel kleurrijke, schattige straatjes met veel restaurantjes in de omgeving, zoals Joo Chiat Road.. We vonden hier ook het heerlijke romige vegan ijs van het 100% vegan Kind Kones, dus Geylang is zeker een bezoek waard.
Little India
Little India was qua eten mijn favoriete wijk van Singapore. De muziek, de winkels, de mensen, de tempels en het eten geven je echt het gevoel dat je in India bent. De Indiase keuken is natuurlijk erg veganistisch, dus het vinden van plantaardige gerechten in India was vrij eenvoudig. Zorg er wel voor dat je dubbel controleert op ghee, die ze vaak gebruiken.
Een klein tentje genaamd Fortune Corner Eating House, dichtbij het grote Tekka Center (en ons hotel) in Little India, zat op ieder moment vol met locals en wij begrijpen waarom. Het eten is hier goedkoop en lekker en de porties zijn enorm. We zijn hier zo vaak mogelijk langsgegaan.
Thosai
Dunne, krokante rijstpannenkoekjes, geserveerd met curry’s en dahl. Meestal gegeten als ontbijt.
Idly
Zachte, hartige cake gemaakt van gefermenteerde zwarte linzen en rijst, geserveerd met curry’s en dahl. Meestal gegeten als ontbijt. Daarnaast liggen de bruine vadai, gekruid en gefrituurd deeg. Vergelijkbaar met de Surinaamse bara.
Appam
Krokante pannenkoek gemaakt van gefermenteerd rijstbeslag en kokosmelk, met een dik romig deel aan de onderkant. In Sri Lanka noemt men ze ‘hoppers’.
(Knoflook) naan
Naan is altijd een goed idee. Het liefst met (zo veel mogelijk) knoflook, vaak geserveerd bij dahl of een andere curry. Wordt wel vaak gemaakt met zuivel of ei, dus check dit altijd even.
Biryani
Biryani is vaak een veilige keuze. Vaak geserveerd met kikkererwten, papadum en een curry. Check of ze ghee gebruiken!
Indiase curry's
Je kunt als veganist (bijna) altijd bouwen op Indiase curry’s, want die zijn heel vaak vegan. Van dahl tot deze chana massala met kikkererwten. Wat chapati’s erbij en je hoort mij niet meer.
Zoet
De Indiase keuken is rijk aan allerlei vegan zoetigheden, zoals sweet puri. Even goed checken welke allemaal vegan zijn, want sommige bevatten dierlijke producten.
Chinatown
Veganistisch streetfood en hawkerfood vinden in Chinatown was een beetje meer een uitdaging, maar geloof me, het is de moeite waard. Het Chinatown Complex Food Centre en het Maxwell Food Centre bieden tal van vegan opties als je even je best doet en bereid bent om de stank van varkensvlees te weerstaan terwijl je zoekt.
Rojak
Rojak is bijna altijd vegan, healthy(-ish) en lekker. Elk kraampje had zijn eigen versie, dus het verveelt nooit.
Mapo tofu
Wordt meestal gemaakt met tofu en gehakt, maar er zijn kraampjes te vinden die het serveren met alleen de heerlijke, zijdezachte tofu in de smakelijke, typische Szechuan-kruidensaus.
Bekijk ook mijn eigen Mapo Tofu recept met mijn eigen twist vol groenten.
Kang Kong
Ik weet dat dit er precies uitziet als het konijnenvoer waarvan je niet wilt dat niet-veganisten denken dat veganisten dit eten, maar geloof me, het is zó lekker. Vooral met een goede lading knoflook, zoals deze op de foto hierboven.
Thais
Zin in Thais? In de meeste hawkers zijn Thaise zaakjes te vinden waar je terecht kunt voor heerlijke Thaise gerechten, zoals deze Thaise curry's, green curry rice en mango sticky rice. Deze scoorde ik in Chinatown Complex Food Center
Skewers
Denk je aan spiesjes, dan denk je aan vlees. Maar veel kraampjes hebben ook plantaardige opties voor aan de spiesjes, zoals oesterzwam, allerlei groenten, tofu, bao en meer.
Broodjes
Zoek naar de kleine bakkerij-kraaampjes die allerlei soorten broodjes verkopen, zoals deze pandanvlinderbroodjes, broodjes gevuld met rode bonenpasta, gezouten broodjes, Chinese gefrituurde deegsticks en meer.
Zoet
Veel van deze zoetigheden bevatten gelatine of ei, maar deze waterkastanjecake en enkele andere niet. Was het lekker? Nee. Ik had spijt dat ik niet voor een andere smaak ben gegaan.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!