Vriend of voedsel?

Food for thought Blogs
2 augustus 2020

Scroll direct naar

  Op de foto hierboven zie je mij met Buffy, de hond die tot m’n 8ste heeft geleefd. Van mijn ouders leerde ik dat ik Buffy zachtjes moest aaien en lekker met rust moest laten als ze sliep. Dat ze gevoel en belang had waar ik rekening mee moest te houden.

  En dat deed ik, want ik hield van Buffy en was toen al een enorme dierenvriend! Maar ik hield toen ook al enorm van eten. Lekker broodje knakworst of kroket, macaroni met ham, van de slager kreeg ik een plakje worst en ohhh broodje chorizo was mijn favoriet! Deze dierenvriend was zich van geen kwaad bewust.

  Hoe raar is het dat we als kind leren dat we het ene dier moeten liefhebben en het andere dier mogen doden? Vanwaar dat verschil? Intelligentie? Want dan winnen de varkens het. Aaibaarheid? Ha, zie de foto hieronder! Reinheid? Honden eten kak en rollen in dode dieren. 

  Vleeseters zeggen vaak: “ja maar een hond vind ik toch heel anders dan een varken. Die is gemaakt om op te eten!” In veel Aziatische landen is het heel normaal om honden te eten. Wij Nederlanders vinden dat vreselijk en keuren het af, maar in mijn ogen is dat echt precies hetzelfde.

  Het enige verschil zit ‘m in onze perceptie van het dier en dit verschil wordt cultureel bepaald. In al onze kinderboekjes en kinderfilms worden varkens afgebeeld als dom voedsel (behalve in Babe dan, klassieker...) en honden als behulpzame kameraadjes. De EU geeft daarnaast miljoenen uit aan campagnes en reclames om vlees- en zuivelconsumptie onder jongeren te blijven stimuleren. Goed voor de economie, weet je wel!

  Maar onthoud: onze perceptie, welk label wij aan een dier hangen, vriend of voedsel, verandert niks aan het dier zelf. Het zorgt er niet voor dat ie ineens minder graag wilt blijven leven, minder kan lijden, minder angst heeft in de vrachtwagen of in het slachthuis of minder voor z’n leven vecht als ie in de gaskamer de bijtende CO2 inademt.

  Ik neem het m’n ouders niet kwalijk, ze wisten oprecht niet beter. Inmiddels is m’n moeder die-hard vegan en zelfs m’n pa is (met vallen en opstaan) goed op de vega-tour. Zo trots! Maar als ik ooit kinderen krijg, zal ik ze nooit dode dieren voeren zonder eerlijk te vertellen wat het is. Die keuze mogen ze zelf maken als ze oud genoeg zijn. 

  Dennis

  Dennis

  Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

  Lees meer

  Plantbased Dennis op Instagram

  Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

  Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.