Tips voor de lekkerste vegan kaasplank en kaasfondue!

Eten Blogs
15 december 2020

Scroll direct naar

    Het is weer die tijd van het jaar die helemaal draait om een rijkgevulde kaasplak bij de borrel of een eindeloze, gezellige kaasfondue! Goed nieuws, lieve mensen:  het is 2020, het kan allemaal vegan!

    What a time to be alive! Hoewel we plantaardig ‘vleesch’ al even kennen, zijn nu de vegan kaasjes helemaal in opkomst. Van blauwe kaas tot geitenkaas en van camembert tot brie, alles is er en ze worden steeds beter. In dit artikel heb ik mijn favo tips voor de lekkerste, rijkste vegan kaasplank op een rijtje gezet zodat jullie daar deze kerst nog van kunnen genieten. Ik geef ook tips voor vegan kaasfondues die je écht moet proberen!

    Herinner me even, waarom geen 'echte' kaas?

    Samengevat is de zuivelindustrie de meest brute industrie ter wereld, waarin de koeien vanaf hun eerste jaar ieder jaar kunstmatig geïnsemineerd worden om ze vrijwel constant zwanger te houden. Net als ieder zoogdier geven koeien namelijk alleen moedermelk als ze een jong hebben gekregen. Na elke 9 maanden zwangerschap wordt het kalf vrijwel direct bij haar weggehaald. De mannetjes zijn slechts een restproduct (geven immers geen moedermelk) en worden dus geslacht voor kalfsvlees. De vrouwtjes hebben het erger: hen wacht hetzelfde leven vol uitbuiting van haar vrouwelijke voortplantingssysteem als haar moeder.

    Daarnaast is de zuivelindustrie één van de meest vervuilende en verwoestende industrieën ter wereld. De veehouderij - en vooral koeien - produceren meer broeikasgassen dan alle vliegtuigen, vrachtwagens, schepen en auto’s ter wereld bij elkaar opgeteld. Daarnaast is 80% van de kaalslag van de Amazone te wijten aan de toename van het aantal koeien voor de vlees- en zuivelindustrie en draagt de zuivelindustrie enorm bij aan het stikstofprobleem. Tot slot is melk - in tegenstelling tot wat ons altijd is wijsgemaakt - niet goed voor elk. Tenzij je met ‘goed’ bedoelt vroegtijdige sterfte, darmkanker, prostaatkanker, Parkinson, verstoorde hormoonspiegels en heel veel acné.

    Okee overtuigd, vegan kaas dus. Tell me!

    Ik heb er een missie van gemaakt om zo veel mogelijk vegan kaasjes te proeven. For science, you know! Wel heel belangrijk om er eerlijk bij te vermelden is dat hoewel sommige plantaardige kaasjes echt niet van moedermelk-kaas te onderscheiden zijn, veel van deze kaasjes óók heel lekker maar toch nét iets anders zijn dan je gewend bent. 

    Dus probeer tijdens het proeven niet te denken “is dit exact hetzelfde en merk ik geen enkel verschil?”, want dan let je zo op de verschillen dat het antwoord waarschijnlijk nee is. Maar als je denkt “Vind ik dit óók heel lekker?” dan is het antwoord sowieso ja. En ook al is het net iets anders dan je gewend bent van moedermelk-kaas, stel jezelf dan de volgende vragen: 

    • Weegt het ongemak van het wennen aan een nét iets andere (maar ook lekkere) smaak of textuur zwaarder voor mij dan een leven lang lijden en uitbuiting voor de koe? 
    • Zou ik mijn moedermelk-kaasjes écht meer kunnen missen dan een moeder en kalf elkaar missen?
    • Is het moedermelk-kaasje voor mij belangrijker dan een leefbare planeet met natuur is voor toekomstige generaties?

    Tenzij je echt gelooft dat jij het centrum van het universum bent en zo verheven boven de rest, geloof ik niet dat je volmondig ‘ja’ kunt antwoorden op deze vragen. 

    Een rijke borrelplank

    Naast de kaasjes die ik hieronder ga noemen, zijn er vele lekkere dingen die je aan je vegan borrelplank kunt toevoegen om ‘m extra rijk te maken. Bijvoorbeeld. 

    Max & Bien

    Max & Bien is een plantaardige kaasmakerij uit Amsterdam die keer op keer in de prijzen valt. En terecht, want de producten van deze echte kaas-liefhebbers zijn echt niet van dierlijke kazen te onderscheiden. Hun assortiment groeit razendsnel, zonder in te leveren op kwaliteit. Ze hebben rookkaas, gefermenteerde boter, kaasfondue, mosterdkaas, smokey cream cheese, komijnekaas, truffelkaas, vecorino en geitenkaas. Hun meest befaamde kaas, die zelfs de meest fervente kaasliefhebbers omver blaast, blijft echter toch wel de blauwader kaas. Dit is van alle kaasjes ook mijn favoriet (gevolgd door hun hun geitenkaas. En de truffelsaus van Willicroft. En de camembert van Watson. Okee en de aged truffle van Rosie&Riffy).

    O.a. te bestellen via de webshop van Willicroft, maar bekijk hier de andere online en fysieke verkooppunten. 

    Credits foto 1 en 2: Max & Bien

    Mr. & Mrs. Watson

    Dit mega populaire restaurant in Amsterdam is ook een vegan kaasmakerij die heerlijke vegan kazen maakt. Naast de geitenkaas en kaasfondue (die ik beide nog niet heb geprobeerd) hebben ze een bijzondere collectie ‘aged’ kaasjes. Hierin zit een abrikoos-komijnkaas, pittige pepperjack, een Italiaanse kruidenkaas en een aged camemberti. Deze laatste was verreweg mijn favoriet en is echt nog even drie stappen lekkerder dan de camembert van Nature & Moi die bij de Appie ligt.

    Te bestellen via hun eigen webshop of de webshop van Willicroft

    Fermaggio

    De kaasjes van Fermaggio zijn weer heel anders. Heel romig en smeuïg, soms zelfs bijna smeerbaar. Qua smaak en ‘kaasbeleving’ verliezen ze het voor mij wel van de rest, maar sommige mede-proevers vonden ze juist lekker. Ze zijn zo smeuïg dat je ze eigenlijk moet eten met toastjes. Ze zijn er in vele varianten, waaronder een aged cheese, 4 peppers, flowers, sweet paprika en pink pepper.

    Deze kaasjes zijn te bestellen via vegaliano.com, een 100% vegan webshop gerund door Italianen met échte Italiaanse producten, gebaseerd in Rotterdam. Op de rest van de webshop staan trouwens nog meer aanraders voor op de borrelplank, dus neus eens rond. Daarnaast zijn de kaasjes van Fermaggio ook te krijgen in de (web)shop van Willicroft. 

    In het midden van deze foto zie je de 4-pepper en de rode sweet paprika kaasjes van Fermaggio

    In het midden van deze foto zie je de 4-pepper en de rode sweet paprika kaasjes van Fermaggio

    Rosie & Riffy

    Ook een prijswinnend A-merk met een groot aanbod. Ze hebben o.a. een natural aged, Provençaalse kruiden, een aged camemberti (super lekker), een volcanic wheel (heel bijzonder!) en mijn ab-so-lute favoriet: truffle aged. 

    Te bestellen via de webshop van Willicroft

    Willicroft

    Naast dat ze een platform en (web)shop zijn voor de beste vegan kazen van bovenstaande merken, heeft Willicroft zelf ook een prachtige lijn producten. Hun bekende kaasfondue is fantastisch, maar stiekem zijn de kaassaus (lekker bij de pasta) en vooral de truffelsaus (ein-de-loos dippen met brood) verreweg mijn favorieten. Ze hebben ook een parmezaan, maar die vind ik minder lekker dan die van Violife die bij de appie ligt. 

    Albert Heijn

    Ook bij de meeste Albert Heijn filialen liggen een aantal lekkere toevoegingen voor op de kaasplank! Zo ligt bij de grotere filialen deze camembert van Nature & Moi. Lekker makkelijk bij de appie en absoluut ook lekker, maar zeker niet zo lekker als de camemberts van bovengenoemde merken. Ook zijn de twee kruidenrollen van Trendfood een heerlijke toevoeging aan je kaasplank. Lekker smeuïg! Doet denken aan geitenkaas, in een jasje van bieslook of kruidenmix. Neem meteen deze kruidencrème mee!

    Kaasfondue

    Ze zijn hierboven al even voorbijgekomen, maar hier nogmaals op een rijtje. Als je lekker gaat kaasfonduen, hoeft daar tegenwoordig gelukkig geen dier meer de dupe van te zijn!

    • Max & Bien - Echt bizar lekker. Toen ze deze stonden te samplen op VeggieWorld, is ongeveer de helft van de samples in mijn buik beland. Ze kennen m’n gezicht daardoor inmiddels goed ;) Je hoeft aan deze fondue niks meer toe te voegen, alleen opwarmen en dippen maar!
    • Willicroft - De this is not Cheesefondue is mega populair en ik snap waarom. Alleen witte wijn aan toevoegen. 
    • Mr. & Mrs. Watson - Deze kaasfondue heb ik nog niet geprobeerd, maar gezien de kwaliteit van hun andere kaasjes heb ik er alle vertrouwen in dat ie lekker is. 
    this is not Cheesefondue van Willicroft

    this is not Cheesefondue van Willicroft

    Deel dit artikel met een echte kaasliefhebber die toch ook van dieren houdt en geniet deze kerst eens van een diervriendelijke kaasplank!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.