Duurzame en diervriendelijke kleding

Duurzaamheid Blogs
19 oktober 2020

Scroll direct naar

  Onze kleding is steeds goedkoper geworden, maar de prijs daarvoor wordt betaald door de planeet en de arbeiders. Ik heb heel lang niet geweten wat een enorme impact mode heeft op mens, dier én planeet. Nu dat ik daar achter ben gekomen, wil ik mij hierin verdiepen en hierin verbeteren. Want dit moet toch anders kunnen?

  Gemiddeld kopen Nederlanders jaarlijks 20 kledingstukken en 6 paar schoenen. Als iedereen één kledingstuk per jaar minder koopt, bespaart dat meer broeikasgassen dan wanneer iedere Rotterdammer een jaar lang geen vlees zou eten. Met drie kledingstukken per jaar minder besparen we even veel als wanneer 2.1 mensen geen vlees zouden eten. Naast deze uitstoot wordt voor sommige stoffen ontzettend veel land en water gebruikt en komen er allerlei schadelijke chemicaliën en microplastics in de natuur terecht.  

  Ook worden er nog veel te veel dierlijke materialen gebruikt in de mode, zoals bont, leer, wol en dons. Bont zijn we gek genoeg (maar gelukkig) vrijwel allemaal inmiddels op tegen, maar die andere drie zijn m.i. net zo immoreel. Ik geloof namelijk in lichamelijke zelfbeschikking en dat niemand het recht heeft om het lichaam van een ander op te eisen, te beschadigen, binnen te dringen of te gebruiken voor zijn of haar eigen doelen. Dat lichaam is namelijk van niemand anders dan van degene zelf. Meer lezen daarover? Klik hier. 

  Vroeger kocht ik heel vaak nieuwe kleding en schoenen om maar iets nieuws te hebben en omdat ik het gevoel had dat ik mijn kledingkast zeer regelmatig moest verversen. Omdat iedereen “mij al zo vaak in dat ene shirt of met die schoenen had gezien, dus nu kan ik dat echt niet wéér aan”. Ik ben daar helemaal van genezen. Zomaar een nieuwe broek of shirt kopen doe ik nauwelijks meer, want die heb ik al en daarvoor blijkt de impact te groot. 

  Dus ik koop zo min mogelijk. Maar áls ik wat koop, probeer ik dat duurzaam te doen. Ik shop zo veel mogelijk tweedehands, zoals ik op onderstaande foto aan het doen was op een vintage markt in Berlijn. Dat was eerst even wennen, maar inmiddels vind ik dat helemaal te gek. Je komt de meest bijzondere, unieke pareltjes tegen voor een mega schappelijke prijs. Dit werkt - in ieder geval wat mij betreft - niet voor alle kledingstukken, maar voor veel wel. Zo vond ik ook het oversized jasje op de foto, waar ik helemaal fan van ben. 

  Maar er zijn ook steeds meer bedrijven (vooral veel start-ups) die inzetten op duurzame, vegan fashion. Bijvoorbeeld de zero-impact vegan sneakers van appel-leer die ik eerder liet zien van duurzame webshop On The Right Foot. Dit appel-leer wordt gemaakt van resten uit de appelindustrie. En daar stopt het niet bij! De zool, veters en binnenvoering van 100% gerecycled en hergebruikt katoen, rubber, carbon en gerecyclede petflessen. De sneakers worden geleverd in dozen gemaakt van 100% gerecycled en gecertificeerd karton. Alle grondstoffen worden gesourced binnen Europa en ook de productie vindt in Europa plaats. Je kunt deze schoenen (en alle andere items op On the Right Foot) trouwens met 10% korting bestellen met de kortingscode DENNIS10. 

  Dit is nou precies het duurzame verhaal waardoor ik toch met een gerust hart nieuwe schoenen of kleding kan nemen. Maar er moeten toch veel meer shops, merken en bedrijven zijn die dit doen? Dus vandaar mijn oproep: Heb jij tips voor mij voor merken of webshops met duurzame vegan kleding, schoenen, riemen, tassen, etc met een goed groen verhaal? Laat het me weten in de comments onder de post in m'n mooie, groene oversized jasje! :P

  Dennis

  Dennis

  Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

  Lees meer

  Plantbased Dennis op Instagram

  Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

  Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.