Arbeidsomstandigheden

Scroll direct naar

    Arbeiders in de veehouderij werken onder enorme druk en worden blootgesteld aan grote risico’s voor zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Het zijn vaak de meest kwetsbare groepen die voor een minimumloon in deze sector werken. Werken in de tuinbouw en akkerbouw brengt vele malen minder risico met zich mee.

    Fysieke gezondheid

    Onder enorme tijdsdruk grote aantallen dieren vangen, transporteren of opdrijven, of aan een lopende band vol scherpe voorwerpen en spartelende dieren staan. Je kunt je voorstellen waarom werken in de veehouderij risico’s met zich meebrengt. Visser en veetelers staan op plaats 1 en 3 van de gevaarlijkste beroepen ter wereld (houthakker staat op 2).1 In de Verenigde Staten raakt een kwart van de slachters elk jaar gewond of wordt ziek.2

    Daarnaast hebben pluimveehouders en -slachters maar liefst 9 keer zo veel kans om lever- en alvleesklierkanker te krijgen dankzij de kankerverwekkende virussen in kippen. Even ter vergelijking: roken zorgt slechts voor een twee keer hoger risico op alvleesklierkanker.3 In de varkenshouderij is het niet beter: niet alleen heeft een kwart van alle varkens longontsteking, ook 30 procent van de Nederlandse varkenshouders heeft zelf longklachten dankzij de slechte luchtkwaliteit in de varkenshouderij. In België is 40 procent van de varkenshouders besmet met de MRSA-bacterie, ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie.4 Er ontstaan zelfs nieuwe ziekten specifiek voor arbeiders uit de vleesindustrie, zoals de salamivegersziekte.5Dankzij het grootschalige gebruik van antibiotica in de veehouderij is deze bacterie multiresistent geworden en daardoor lastig te bestrijden. In de Verenigde Staten doodt deze ziekte al meer mensen dan aids.6

    Mentale gezondheid

    Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat 85 procent van de mensen emotioneel niet in staat is om dieren eigenhandig of met een mes te doden.7 In de veehouderij wordt men gedwongen om onze natuurlijke neigingen van empathie en geweldloosheid te onderdrukken, wat vaak leidt tot psychologische trauma’s.8 Het is een bekend probleem dat veel slachthuismedewerkers lijden aan posttraumatisch stress syndroom (PTSS).9-10 In moderne slachthuizen worden soms wel 50.000 varkens per dag geslacht. Om dat te halen, werken de slachters en ‘opdrijvers’ onder enorme druk om geen tijd te verliezen. Het is dan een kwestie van tijd voordat goede mensen slechte dingen gaan doen en blind worden voor het lijden van een ander. Veel slachthuismedewerkers maken zich het geweld zo eigen, dat ze vaker hun gezinsleden mishandelen en ze significant meer kans hebben op verslavingen en depressies.11

    Een slachthuismedewerker vertelde aan Gail Einitz, onderzoekster voor de Humane Farming Association:

    De lopende band wordt voor niets of niemand vertraagd. Zolang de bang loopt, kan het ze niet schelen wat je moet doen om het varken erop te krijgen. Je moet aan elke haak een dier ophangen als je niet wilt dat de opzichter je een schop voor je kont geeft. Alle drijvers gebruiken staven om de varkens te doden die weigeren verder te gaan. Als een varken niet door wil lopen en de productie vertraagt, sla je ‘m dood. Vervolgens sleep je hem naar de kant en hang je hem later op”.

    Referenties

    1. Compa, Lance A. "Blood, sweat, and fear: Workers’ rights in US meat and poultry plants." (2004).
    2. Worrall, Michael S. "Meatpacking safety: Is OSHA enforcement adequate." Drake J. Agric. L. 9 (2004): 299.
    3. Felini, Martha, et al. "A pilot case-cohort study of liver and pancreatic cancers in poultry workers." Annals of epidemiology 21.10 (2011): 755-766.
    4. https://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/Slides_MRSA_4.12.12.pdf
    5. Marvisi, M., et al. "A new type of Hypersensitivity Pneumonitis: salami brusher’s disease." Monaldi Archives for Chest Disease 77.1 (2012).
    6. Smith, Tara C., et al. "Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strain ST398 is present in midwestern US swine and swine workers." Plos one 4.1 (2009): e4258.
    7. Joy, Melanie. "Psychic numbing and meat consumption: The psychology of carnism." (2003): 6082-6082.
    8. Porcher, Jocelyne, Florence Cousson-Gélie, and Robert Dantzer. "Affective components of the human-animal relationship in animal husbandry: development and validation of a questionnaire." Psychological reports 95.1 (2004): 275-290.
    9. Dillard, Jennifer. "A slaughterhouse nightmare: Psychological harm suffered by slaughterhouse employees and the possibility of redress through legal reform." J. on Poverty L. & Pol'y 15 (2008): 391.
    10. MacNair, Rachel. Perpetration-induced traumatic stress: The psychological consequences of killing. Greenwood Publishing Group, 2002.
    11. Eisnitz, Gail A. Slaughterhouse: The shocking story of greed, neglect, and inhumane treatment inside the US meat industry. Prometheus Books, 2009.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.