Scroll direct naar
Eerlijk is eerlijk: hoewel de visserij één van de meest vernietigende industrieën ter wereld is en geen enkele vis een zachte dood sterft, is er veel bewijs dat de consumptie van vis voordelen kan hebben voor je gezondheid. Zo lijkt het je kans op dementie 1 depressie 2-3, hart- en vaatziekten 3-4, beroertes 5, borstkanker 6 en algemene sterfte te verlagen.7
Een overbodig tussenstation
Deze voordelen komen echter vooral door die bekende, gezonde omega-3 vetzuren. En is dat even mazzel! Want die omega-3 vetzuren maakt die vis echt niet zelf, maar die worden gemaakt door algen. Planten dus! De vis slaat dit op in zijn weefsel en is dus slechts een tussenstation die je er beter tussenuit kunt halen, want vis is lang niet altijd zo gezond als men denkt.
Giftig
Vis bevat vaak hoge niveaus giftige stoffen. Vooral vette vis (wat zo gezond zou zijn omdat het veel omega-3 vetzuren bevat) en carnivore vis (zoals tonijn en zwaardvis) bevat veel giftige dioxines, PCB’s, zware metalen, pesticiden en broomhoudende brandvertragers.8-9 Inmiddels is ongeveer de helft van alle vis die wij eten afkomstig uit viskwekerijen. De concentratie giftige dioxines in gekweekte vis is soms wel tien keer hoger dan in wilde vis!8 Er zijn zelfs studies die aangeven dat de methylkwik die in veel vissoorten zit schadelijker is voor de intelligentie van kinderen dan dat de DHA omega-3 vetzuren er goed voor is.10
Plantaardige omega-3 bronnen
Het goede nieuws is dat je voor die omega-3 vetzuren echt niet hoeft bij te dragen aan het leegvissen van de oceanen of de langzame dood in visnetten van 2 biljoen zeedieren per jaar, of de gezondheidsrisico’s van visconsumptie hoeft te lopen. Er zijn namelijk genoeg plantaardige bronnen van omega-3, zoals gebroken lijnzaad, zeewier (wakame), walnoten of een supplement van algenolie.
Referenties:
- Bakre, Aishat T., et al. "Association between fish consumption and risk of dementia: a new study from China and a systematic literature review and meta-analysis." Public health nutrition 21.10 (2018): 1921-1932.
- Li, Fang, Xiaoqin Liu, and Dongfeng Zhang. "Fish consumption and risk of depression: a meta-analysis." J Epidemiol Community Health 70.3 (2016): 299-304.
- Grosso, Giuseppe, et al. "Dietary n-3 PUFA, fish consumption and depression: A systematic review and meta-analysis of observational studies." Journal of Affective Disorders 205 (2016): 269-281.
- Alhassan, Abeer, et al. "Consumption of fish and vascular risk factors: A systematic review and meta-analysis of intervention studies." Atherosclerosis 266 (2017): 87-94.
- Zhao, Wei, et al. "Fish consumption and stroke risk: A meta-Analysis of prospective cohort studies." Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases 28.3 (2019): 604-611.
- Zhao, L. G., et al. "Fish consumption and all-cause mortality: a meta-analysis of cohort studies." European journal of clinical nutrition 70.2 (2016): 155-161.
- Nindrea, Ricvan Dana, et al. "Protective effect of omega-3 fatty acids in fish consumption against breast cancer in Asian patients: a meta-analysis." Asian Pacific journal of cancer prevention: APJCP 20.2 (2019): 327.
- Dos Winkel – Wat is er mis met vis?!... en wat kunt u doen? (2008)
- Nierenberg, Danielle, and Lisa Mastny. Happier meals: rethinking the global meat industry. 171. Worldwatch Institute, 2005.
- Zeilmaker, Marco J., et al. "Fish consumption during child bearing age: A quantitative risk–benefit analysis on neurodevelopment." Food and chemical toxicology 54 (2013): 30-34.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!