Voor je gezondheid

Scroll direct naar

    De experts en zwaargewichten op gebied van voeding en diëtiek zijn het erover eens dat een gevarieerd, goed gepland plantaardig dieet enorme voordelen heeft voor je gezondheid.

    Niet per se gezond

    Toch is het belangrijk om te benoemen dat plantaardig eten absoluut niet per definitie gezond is. Voor álles bestaat tegenwoordig een plantaardige variant, dus ook voor de ongezonde dingen. Als ik elke dag alleen maar vegan pizza’s, taart, chocolade, oreo’s, magnums, Ben & Jerry’s, croissantjes, dropjes en patat met een dikke klodder mayo zit te vreten, dan ga ik er echt niet gezonder of slanker op worden, ook al is het vegan. En als ik niks anders eet dan komkommers en rijst, dan ga ik zeker belangrijke voedingsstoffen tekortkomen, net als iemand die alleen maar kipfilet eet.

    Wat zeggen die experts dan?

    De grootste organisatie van voedingsdeskundigen en diëtisten in de wereld, the Academy of Nutrition and Dietetics, concludeert:

    Een goed gepland plantaardig dieet is gezond en voedingskundig geschikt en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden in de preventie en behandeling van sommige ziekten. Een plantaardig voedingspatroon is geschikt voor individuen in alle levensstadia, inclusief zwangerschap, borstvoedingsperiode, kindertijd, adolescentie, en voor atleten. Een plantaardig dieet is voedzaam en resulteert in positieve gezondheidsresultaten voor moeder en kind tijdens zwangerschap. Een plantaardig dieet is geassocieerd met een lager risico op sterfte door hartziekten. Vleeseters hebben hogere bloeddruk, BMI en totale kankerrisico’s.1

    De World Health Organization (WHO) en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schrijven:

    Huishoudens dienen voornamelijk een plantaardig dieet rijk aan een verscheidenheid van groenten en fruit, peulvruchten en minimaal verwerkt zetmeelrijk voedsel te selecteren. Het bewijs dat dergelijke diëten een significant aandeel niet-overdraagbare chronische ziekten kan voorkomen of vertragen, is consistent.2

    Een veelgebruikt update-artikel gericht aan artsen raadt aan:

    Gezond eten kan het best bereikt worden met een plantaardig dieet, dat we definiëren als een regime dat geheel plantaardig voedsel aanmoedigt en vlees, zuivelproducten en eieren alsmede alle geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen ontmoedigt. Artsen moeten overwegen om een plantaardig dieet aan al hun patiënten aan te bevelen, vooral die met een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten of overgewicht.3

    Planteneters leven langer

    Een plantaardig dieet kan ons dus vele gezondheidsvoordelen bieden in het bestrijden van chronische ziekten. Daar is steeds sterkere wetenschappelijke consensus over.4 Vleeseters hebben 15% meer kans op chronische ziektes zoals allergieën en hebben twee keer zo veel kans om medicatie te gebruiken.5 Grootschalige studies laten zien dat als je twintig jaar of langer plantaardig eet, je een significant lager sterfterisico hebt en 3,6 jaar langer leeft.6-7 Vooral vleeseters die rood en bewerkt vlees eten hebben een verontrustend hoger sterfterisico. Volgens dit onderzoek had 11 procent van de sterftegevallen bij mannen en 16 procent van de sterftegevallen bij vrouwen vermeden kunnen worden door een verminderde consumptie van rood vlees.8 Volgens een andere studie verliezen vleeseters zelfs 8 jaar van hun leven ten opzichte van vega’s: Vegetariërs hebben 9 procent en veganisten zelfs 15 procent minder kans om vroegtijdig te sterven vergeleken met vleeseters die evenveel sporten, roken, zuipen en verdienen.9

    Maar hoe komt dat dan?

    Dat veganisten minder kans hebben om vroegtijdig te sterven, heeft er alles mee te maken dat het eten van dierlijke producten de kans op de meest voorkomende doodsoorzaken in onze samenleving significant verhoogt. Zo hebben vleeseters 12 tot 19 procent meer kans op kanker en een derde meer kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn de twee grootste doodoorzaken in onze samenleving. Ook andere doodsoorzaken uit de top 10 staan in sterk verband met dierlijke producten, zoals cognitieve en mentale ziekten, diabetes en beroertes.

    Alles wat je lichaam nodig heeft

    Maar geen zorgen! Alles wat je lichaam wél nodig heeft, kun je halen uit een plantaardig dieet. Sterker nog: Van alle soorten diëten, inclusief een vegetarisch en een pescotarisch dieet, scoort een geheel plantaardig dieet het best op de voedingsindexen die de algemene voedingskwaliteit meet.10 Ook voor topsporters bevat een plantaardig dieet bevat meer dan genoeg eiwitten,11 waarin ook alle essentiële aminozuren aanwezig zijn.12-14 Ook voor belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, vitamine B12 en calcium hoef écht geen dierlijke producten te eten. En nee, ook zuivel en vis zijn allesbehalve zo gezond als de industrie je jarenlang heeft laten geloven.

    Lees verder:

    Referenties

    1. Craig, Winston J., and Ann Reed Mangels. "Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets." Journal of the American Dietetic Association 109.7 (2009): 1266-1282.
    2. World Health Organization. "Human Vitamin and Mineral Requirements. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation." World Health Organization: Geneva, Switzerland (2001).
    3. Tuso, Philip J., et al. "Nutritional update for physicians: plant-based diets." The Permanente Journal 17.2 (2013): 61.
    4. Fraser, Gary E. "Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases?." The American journal of clinical nutrition 89.5 (2009): 1607S-1612S.
    5. Knutsen, Synnove Fonnebo. "Lifestyle and the use of health services." The American journal of clinical nutrition 59.5 (1994): 1171S-1175S.
    6. Singh, Pramil N., Joan Sabaté, and Gary E. Fraser. "Does low meat consumption increase life expectancy in humans?." The American journal of clinical nutrition 78.3 (2003): 526S-532S.
    7. Levine, Morgan E., et al. "Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population." Cell metabolism 19.3 (2014): 407-417.
    8. Sinha, Rashmi, et al. "Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people." Archives of internal medicine 169.6 (2009): 562-571.
    9. Orlich, Michael J., et al. "Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2." JAMA internal medicine 173.13 (2013): 1230-1238.
    10. Clarys, Peter, et al. "Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet." Nutrients 6.3 (2014): 1318-1332.
    11. Rizzo, Nico S., et al. "Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns." Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 113.12 (2013): 1610-1619.
    12. World Health Organization, and United Nations University. Protein and amino acid requirements in human nutrition. Vol. 935. World Health Organization, 2007.
    13. McDougall, John. "Plant foods have a complete amino acid composition." Circulation 105.25 (2002): e197.
    14. Young, Vernon R., and Peter L. Pellett. "Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition." The American journal of clinical nutrition 59.5 (1994): 1203S-1212S.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.