Scroll direct naar
Een tijdje terug probeerde ik het Albert Heijn verspakket van de Zuid-Afrikaanse bobotie. Hoewel deze zeker lekker (simpel) was, was dit toch echt niet de bobotie zoals ik mij ‘m herinner uit Zuid-Afrika.
Ook m’n vriend, die twee keer een halfjaar in Zuid-Afrika woonde en daar verslaafd raakte aan bobotie, zei dat bobotie er daar heel anders uitziet en smaakt. Het is meer een ovengerecht. Hij ging daarom aan de slag om een eigen vegan versie te ontwikkelen en kwam na meerdere pogingen uit op dit recept voor échte Zuid-Afrikaanse bobotie. Iets meer werk, maar dan heb je ook wel the real deal.
En verrassend “licht” voor zo’n kazig ovengerecht: maar 375 kcal per portie!
Ingrediënten (3-4 personen)
- 375 gr vegan gehakt
- 100 gr mango chutney
- 100 gr geraspte vegan kaas (violife)
- 350 ml plantaardige melk (soja werkt goed)
- 3 boterhammen
- 1 appel (1x1 cm gesneden)
- 400 gr sperziebonen
- 2 zoete punt paprika’s (1x1cm gesneden)
- 30 gr rozijnen
- 3 el maïzena
- 3 laurierblaadjes
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 4 tl kerriepoeder
- 5 el tomatenpuree
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 tl komijn
- 2 tl kurkuma
- Half bokje groentebouillon
Hoe maak je 'm
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Verwijder de korsten van 3 boterhammen en snijd de rest in blokjes. Schenk 100 ml plantaardige melk over het brood en laat even intrekken.
- Snipper 2 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn.
- Fruit het uitje in olie tot glazig in een diepe hapjes- of wokpan.
- Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
- Zet het vuur laag en voeg de kerriepoeder, komijn, gedroogde oregano en kurkuma toe. Meng grondig en bak een minuutje mee.
- Voeg het vegan gehakt toe bak mee tot het gaar is. Voeg peper toe naar smaak.
- Voeg de boontjes, appel en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
- Zet het vuur uit en voeg de chutney, tomatenpuree en rozijnen toe.
- Voeg het broodmengsel toe en roer dit goed door het mengsel. Dit fungeert namelijk als bindmiddel!
- Plaats het mengsel in een ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
- Maak nu de bechamelsaus in een klein pannetje: meng 250 ml plantaardige melk met 3 el maïzena, een half blokje groentebouillon en 1 laurierblaadje. Roer grondig en kook ongeveer 10 minuten tot het is ingedikt.
- Verdeel de bechamelsaus over de bovenkant in de schaal en leg er twee laurierblaadjes op, een beetje uit elkaar.
- Verdeel tot slot de vegan kaas over de bovenkant.
- Plaats 40-45 minuten in de oven. Hij is klaar wanneer de kaas goed gesmolten is en goudbruin kleurt.
Eet smakelijk!
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!