Scroll direct naar
Shakshuka (‘mengsel’) is een Tunesisch gerecht dat ook vaak als lunch wordt gegeten. Wij maakten deze gezonde, vegan versie als hoofdgerecht door meer groenten toe te voegen!
Traditioneel wordt shakshuka gemaakt met gepocheerde eieren in de pan, maar aangezien voor eieren jaarlijks 5 miljard kuikentjes op hun eerste dag worden vergast en versnipperd omdat mannetjes geen eieren leggen en dus een waardeloos restproduct van de ei-industrie zijn (ja, ook bij biologisch, 3-sterren, scharrel, vrije-uitloop en andere termen), heb ik die vervangen door vegan feta!
Ingrediënten plantaardige shakshuka (2-3p)
- 2 - 3 paprika’s
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 4 tomaten
- 200ml tomaten passata
- 200g vegan feta (bijv van Violife of Willicroft)
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl komijn
- ½ tl chiliflakes
- 75g couscous pp (glutenvrij? Rijst!)
- Optioneel: gesneden koriander of als je dat niet lekker vindt peterselie
Vegan shakshuka maken
- Snijd alle groenten en bak de fijngesneden ui in een diepe pan (met deksel) tot glazig.
- Voeg de aubergine toe en bak tot de aubergine gaar begint te worden (3-4 min).
- Voeg alle kruiden en knoflook toe en bak 2 min mee op laag vuur.
- Voeg de passata en overige groenten toe, goed roeren en 8 minuten met deksel laten pruttelen. Regelmatig roeren.
- Bereid alvast de couscous of rijst, verkruimel de feta en laat smelten in de pan. Voeg tot slot peterselie of koriander toe.
Eet smakelijk!
Mocht je nou niet alle kruiden in huis hebben of willen halen, dan kun je ook dit kant-en-klare pakje van Fairtrade Original gebruiken. Vegan en bijna net zo lekker als de losse kruiden!
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!