Scroll direct naar
Als je écht eens iets bijzonders wilt maken en iemand (en jezelf) wilt verrassen, dan is deze Mapo Tofu iets voor jou. Zo’n bijzondere, kenmerkende smaak, maar toch toegankelijk.
Het is een klassieker uit de Chinese provincie Sichuan, maar dan in een nieuw jasje. Normaal gesproken is het namelijk vooral gehakt en tofu in de typisch Sichuanese saus, maar omdat ik er een volwaardige maaltijd van wilde maken, maakte ik een versie vol groenten en geserveerd met rijst.
Je kunt trouwens zelf eindeloos variëren qua groenten. Net wat je lekker vindt of nog hebt liggen. Geloof me, het wordt allemaal lekker in deze saus.
Ingrediënten 2-3p
- 375 gr stevige tofu
- 200 gr vegan gehakt
- 2 paksoi
- 1-2 paprika's
- 3 lente-uitjes
- 1 teentje knoflook
- 2 cm fijngesneden gember
- 1 el maïzena; vermengd met 2 el koud water
- 2-3 el chilibonenpasta (douban jiang / toban djan)(toko of bestellen!)
- 1 tl gemalen Sichuanpeper (Szechuan)
- 200 ml groentebouillon
- ± 80 gr rijst p.p.
Bereiden
- Snijd de paksoi en paprika in grove stukken, de lente-uitjes schuin in stukjes en de tofu in blokjes.
- Bak in een wokpan eerst het vegan gehakt gaar in een scheutje olie. Zet apart in een bakje.
- Bak de chilibonenpasta in een scheutje olie op laag vuur tot het roder kleurt.
- Voeg de knoflook, gember en sichuanpeper toe en bak 1min mee op laag vuur.
- Voeg de bouillon en tofu toe en laat gedurende 5-6 minuten pruttelen. Niet te veel roeren. Kook ondertussen alvast de rijst.
- Meng de maïzena grondig met 2 el koud water en voeg toe aan de pan met saus. Grondig roeren, de saus gaat wat binden.
- Voeg de groenten en het gehakt toe, roer grondig en wok nog 3-4 minuten mee op matig vuur. Voeg extra Sichuanpeper toe naar smaak. Serveer met rijst en garneer met lente ui.
Eet smakelijk!
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!