Scroll direct naar
Gezond, supermakkelijk en snel (20 min) maar vooral bizar smaakvol! Deze Indonesische bloemkool smoor is één van m'n nieuwe favoriete, doordeweekse snelle gerechten.
Komende week (8 t/m 14 maart) is het weer de jaarlijkse Nationale Week Zonder Vlees waarin iedereen wordt uitgedaagd om een week lang geen vlees te eten. Vooral om te laten zien hoe makkelijk, lekker en divers dit is, maar aandacht te vragen voor de enorme negatieve impact van vlees op de dieren, de planeet, je medemens en de (volks)gezondheid.
Deze bloemkool smoor past perfect in de Week Zonder Vlees, want hij laat maar weer eens zien hoe supermakkelijk je vleesgerechten minstens net zo lekker vegan maakt. Smoor is een Indonesische stoof, oorspronkelijk vaak met rundvlees of kip. Deze variant is véél diervriendelijker, duurzamer, gezonder maar net zo lekker, al zeg ik het zelf!
Ingrediënten (2-3 personen)
- 1 grote bloemkool
- 3-4 bosuitjes
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1el sambal (of meer naar smaak)
- 5el ketjap manis
- 3 el tomatenpassata (of ketchup)
- 2 tl tamarindepasta
- 1tl laos
- 75 gr rijst pp
Bereiden
- Verwarm de oven op 200 graden, snijd de bloemkool in roosjes, leg op een bakplaat, bestrooi met peper en een snufje zout en rooster 15-20 min tot ze wat goud keuren.
- Saus: mix in een kom de sambal, ketjap, passata, tamarinde en laos.
- Fruit de uitjes tot glazig in een diepe wokpan en bak dan de knoflook nog 2 minuten mee.
- Voeg de saus toe en verwarm mee.
- Voeg de bloemkool uit de oven toe, meng grondig door de saus en verwarm 2-3 min samen.
- Serveer met rijst en garneer met bosui
Eet smakelijk en fijne Week Zonder Vlees allemaal!
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!