Scroll direct naar
Toen ik begin 2020 weer in Thailand was, volgde ik een Thaise kookcursus van de meest fantastische Thaise vrouw. Naast traditionele Pad Thai leerde ik van haar hoe je nou écht Thaise curry maakt. En wat blijkt: dat heb ik dus echt m’n hele leven verkeerd gedaan.
Voordat ik bij haar in de leer ging, had ik al zo’n vijf miljoen keer Thaise curry gemaakt. Ik dacht dat ik dat inmiddels wel onder de knie had. Maar nee, wij doen dit in Nederland (voor zover ik heb gezien) bijna allemaal verkeerd. Met de beste curry pasta en nét een andere methode, zet je een curry op tafel die pas écht naar Thailand smaakt. Naast deze rode curry leerde ik ook hoe je de beste panaeng curry maakt.
Ik ga je leren hoe je zelf échte curry pasta maakt! Dit lijkt even een gedoe, maar op deze manier maak je in één keer een hele voorraad die je handig in een ijsklontjesvorm kunt invriezen! Ze blijven 3 maanden heel lekker, daarna loopt de smaak iets achteruit. Als je eenmaal je voorraadje pasta hebt, maak je daarna altijd in een handomdraai een curry.
Mocht je nou écht even geen zin of tijd hebben om zelf je curry pasta te maken, dan kun je die voor deze ene keer ook nog kant-en-klaar kopen, luilak. Dan is deze mijn absolute favoriet, maar hij haalt het bij lange na niet bij de zelfgemaakte!
Curry pasta ingrediënten
(Het enige verschil tussen de panang en rode curry pasta is dat de panang curry gember en minder chillies bevat)
- 2 stuks verse citroengras (fijngesneden)
- ± 6 gram galangal (laos/loaswortel) = ±3 cm
- ± 3 gram kurkumawortel = ±4 cm
- 2-3 sjalotten (± 45 gram)
- 4 teentjes knoflook
- 8 Thai red chillies (indien gedroogd, 30 minuten in water wellen)
- 3 rode pepers (zonder zaadjes, indien gedroogd 30 minuten in water wellen).
- 0,5 theelepel zout
- 4 gram korianderzaad
- 1 gram komijnzaad
- 10 stuks zwarte peper
- Scheutje olie (liefst zonnebloem of raapolie, iig een olie zonder prominente smaak)
Hoe maak je de curry pasta
- Rooster de korianderzaad, komijnzaad en zwarte peper op laag vuur tot je de zaadjes hoort knisperen.
- Vermaal ze grondig in een vijzel of in een keukenmachine.
- Voeg de chillies, pepers en zout toe en vermaal grondig mee.
- Snijd de citroengras, laos en kurkuma fijn, voeg in stapjes toe en vermaal grondig mee.
- Voeg de knoflook en ui toe (echt als laatste i.v.m. hoog vochtgehalte)
- Voeg tot slot nog een scheutje olie toe, ongeveer een derde van het mengsel.
- Meng alle ingrediënten zeer grondig tot een gladde curry pasta
25 gram (= 2 eetlepels = 1 ijsblokje) van deze currypasta is genoeg voor een curry voor 2 personen
Overige ingrediënten voor de curry
- ± 400 gram harde tofu (firm tofu)
- 1,5 eetlepel mushroom saus (i.p.v. traditionele oestersaus. Goed merk: Healthy Boy, verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten/toko’s)
- ± 125 ml kokosmelk (we weten inmiddels dat voor het merk Aroy-D apen aan kettingen worden gebruikt om de kokosnoten te plukken, dus kies een diervriendelijk merk!)
- Kaffir/citroenblaadjes (± 10 blaadjes, nerf verwijderen)
- Thaise zoete basilicum (± 10 blaadjes)
- Suiker (liefst palmsuiker)
Groenten
Hiermee kun je eindeloos variëren! In principe kun je hier elke groente doorheen gooien die je hebt liggen. BEHALVE broccoli. Daar was mijn Thaise kookjuf héél streng in, omdat broccoli blijkbaar alle smaak absorbeert waardoor de overige ingrediënten minder smaak krijgen. Luister hier a.u.b. naar, anders komt ze je halen. Typische groenten die het wel heel goed doen zijn (op volgorde van mijn voorkeur):
- Aubergine (liefst Thaise, ronde groene)
- Pompoen (flespompoen of Kabocha)
- Baby mais
- Boontjes (liefst Thaise string-beans of long beans, maar gewone boontjes kan ook)
- Wortel
- Bloemkool
- Paprika
Hoe maak je de curry
! Lees de beginstappen even goed, want dit is dus compleet anders dan hoe ik het m’n hele leven heb gedaan !
- Doe een dun laagje kokosmelk in een diepe wokpan waardoor je net de bodem bedekt en zet op matig vuur.
- Zodra de kokosmelk begint te pruttelen, voeg eerst 1.5 eetlepel van de currypasta toe (driekwart ijsklontje, ± 18 gram). Licht roeren.
- Zodra de rode olie uit de currypasta tevoorschijn komt en je de currypasta goed ruikt, voeg je eerst de harde groenten toe (bijv. pompoen, wortel, mais, bloemkool, boontjes). Roer goed door en wok 3-4 minuten op matig hoog vuur.
- Voeg nu water toe totdat alle groenten nét onder water staan.
- Zet vuur hoog en breng aan de kook.
- Voeg 1.5 eetlepel mushroom saus en een halve eetlepel suiker toe.
- Laat 5 minuten pruttelen en voeg dan de zachtere groenten en de tofu toe.
- Voeg de zoete basilicum en kaffir/limoenblaadjes toe.
- Proef even. Als je ‘m pittiger wilt, voeg dan nog een halve eetlepel currypasta toe (dat laatste kwartje van het ijsklontje). Als je dat doet, voeg dan dezelfde hoeveelheid mushroomsaus toe om ‘m in balans te houden (dus ook een halve eetlepel).
- Kook 6-8 minuten zonder deksel op hoog vuur tot de groenten gaar zijn.
- Voeg op het eind nog een flink scheutje kokosmelk mee om ‘m romig te maken.
- Serveer met rijst.
Eet smakelijk! Hieronder een aantal variaties van deze curry die ik in de loop der tijd heb gemaakt.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!