Scroll direct naar
Daar is ie dan! De glutenvrije, no-bake, frisse, kleurrijke taart, precies op tijd voor de Pasen. Ik heb deze mango-kokos cheesecake niet alleen zo simpel mogelijk gehouden, maar hij is ook nog eens hartstikke gezond voor een taart zonder in te leveren op smaak.
Na een reeks ingewikkeldere, uitgebreidere recepten vroegen jullie om simpel. U vraagt, wij draaien! Na veel trials en finetuning heb ik dit recept zo makkelijk en simpel mogelijk gemaakt, zonder in te leveren op smaak! Ook heb ik 'm zo gezond mogelijk gehouden (voor een taart). Met dit recept kun je uiteraard zelf eindeloos variëren en 'm naar eigen smaak aanpassen!
Ingrediënten
(springvorm 25 cm in diameter)
Bodem:
- 250g medjoul dadels
- 200g ongezouten notenmix
Kokos-laag
- 950gr Alpro mild & creamy coconut (helemaal zonder toegevoegde suikers maken? Kies Alpro ongezoet en voeg wat kokos(rasp) toe voor kokossmaak.
- 10gr agar agar
Mango-laag
- 400-500gr mango (uit diepvries laten ontdooien of vers snijden (± 2 mango’s). Uit de diepvries blijft het mooist geel!
- 2 bananen
- 5gr agar agar
Garnering:
- Wat plakjes verse mango hier, kokosraspje daar, takje munt erbij… Maak er wat leuks van!
Verder heb je een klein beetje plantaardige boter nodig om de springvorm mee in te vetten. Keuze is reuze tegenwoordig, zoals Flora, Becel of Alpro.
Bereiden
- Bodem: Maal de notenmix grondig in de keukenmachine. Voeg de ontpitte dadels en een snufje zout toe en meng grondig. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier, vet in met plantaardige boter en bedek bodem met het mengsel. Duw stevig aan en zet apart.
- Kokos-laag: Breng 100 ml water aan de kook in een steelpannetje. Zodra het begint te pruttelen, roer je de agar agar er goed doorheen. Dit wordt een soort lijm. Blijven roeren en niet te lang, want anders gaat het klonteren! Voeg daarom snel de kokos yoghurt toe meng grondig. Zodra het nét begint de bubbelen, verdeel je het mengsel over de taartbodem. Laat 1,5-2 uur opstijven in de koelkast.
- Meng de mango grondig met de bananen in de keukenmachine tot een glad mengsel. Breng vervolgens weer 100 ml water nét aan de kook en voeg nu 5 gr agar agar toe. Even goed roeren totdat er weer een soort lijm ontstaat en voeg dan snel het mango-mengsel toe. Grondig roeren. Verspreid over de kokos-laag en laat weer minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast voordat je ‘m versiert!
Geel-tips!
De taart is knalgeel als ie net klaar is, maar de uitdaging is vooral om 'm zo geel te houden totdat je 'm serveert. Ik heb verschillende dingen geprobeerd, waarvan hier mijn tips:
- Het allerbeste werkt om de gele laag op de dag zelf te maken, een paar uur van tevoren. De onderste twee lagen kan je wel makkelijk een dag of wat van tevoren maken.
- Diepvriesmango (ontdooit) blijft mooier dan verse mango.
- Dek 'm goed af in de koelkast.
- Langer bewaren? Bewaar 'm in de vriezer en haal 'm er minimaal 1,5u van tevoren uit. De onderste en bovenste laag worden wel iets minder stevig hierdoor, terwijl de middelste laag wat harder blijft.
- Ik heb ook geëxperimenteerd met citroensap, maar dat maakte weinig verschil.
Eet smakelijk en fijne Pasen alvast! (of wanneer je 'm ook gaat maken ;))
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!