Vegan eten, streetfood en gerechten in Zanzibar, Tanzania – de ultieme gids

Tanzania / Zanzibar Op reis
21 december 2021

Scroll direct naar

    Veganistische restaurants en plantaardig eten vinden in Zanzibar kan op het eerste gezicht een hele uitdaging zijn. De unieke Zanzibari-keuken draait historisch echter grotendeels rondom goedkope, makkelijk verkrijgbare ingrediënten en als gevolg daarvan zijn veel typische Zanzibari-gerechten en snacks “per ongeluk” vegan. We hebben het onderzoek en de proeverij voor je gedaan en hebben in dit artikel het plantaardige streetfood en vegan gerechten die je waarschijnlijk op Zanzibar zult vinden op een rijtje gezet.

    Door de rommelige geschiedenis van Zanzibar als belangrijke handelsroute en kolonie uit verschillende delen van de wereld, is de Zanzibar-keuken een unieke mix geworden van onder andere Swahili, Arabische, Portugese, Indiase, Britse en Perzische invloeden. Hoewel veel gerechten om vlees en vis draaien, zijn het vooral de Indiase, Arabische en Swahili-keukens die veel vegan, smaakvolle groente- en broodgerechten introduceerden.

    Veel streetfood dat je tegenkomt bij dit soort kraampjes is hartstikke vegan!

    Veel streetfood dat je tegenkomt bij dit soort kraampjes is hartstikke vegan!

    Bekijk ook mijn andere blogs over Zanzibar / Tanzania

    Algemene tips

    Telefoon achtergrondje

    Hoewel er veel veganistisch eten te vinden is, zijn de mensen van Zanzibar over het algemeen niet bekend met de woorden ‘vegan’ of ‘plant-based’ en velen spreken daarnaast geen Engels. Als ik op reis ben, maak ik vaak deze telefoonachtergronden die uitleggen wat ik niet eet. Die kan ik bij elk marktje of restaurantje snel tevoorschijn halen, waarna de verwarde blikken meestal veranderen in een begrijpend 'ja' naar sommige gerechten wijzend en 'nee' naar andere. Voel je vrij om onderstaande afbeelding op te slaan en te gebruiken. Hij maakte mijn leven zo veel makkelijker!

    Gebruik deze afbeelding als telefoonachtergrondje om je leven als veganist in Zanzibar makkelijker te maken.

    Gebruik deze afbeelding als telefoonachtergrondje om je leven als veganist in Zanzibar makkelijker te maken.

    Altijd navragen

    Het eten in dit artikel waren ofwel altijd veganistisch, soms veganistisch of konden op verzoek gemakkelijk veganistisch gemaakt worden. Hoe dan ook, het is een goed idee om altijd te dubbelchecken, ongeacht hoe vaak hetzelfde gerecht of dezelfde snack veganistisch was bij andere verkopers. Elke kok heeft zijn eigen manier om zijn gerechten te bereiden en het is vaker voorgekomen dat bepaalde snacks of gerechten die tot nu toe overal vegan, dat plotseling niet waren omdat deze chef toch eieren, vissaus, dierlijke boter, garnalenpoeder, honing of andere verborgen dierlijke producten gebruikte.

    Vegan streetfood en snacks in Zanzibar

    Zanzibar-pizza

    Een zeer populaire, vettige schijf deeg gevuld met allerlei ingrediënten. Heel vaak met vlees en eieren, maar er zijn verkopers die ze op verzoek volledig veganistisch kunnen maken, boordevol groenten en eventueel overgoten met pittige saus.

    Sesambrood (Mkate Wa Ufuta)

    Extreem luchtig brood met sesam. Altijd veganistisch voor zover we hebben gevonden. Perfect als tussendoortje tijdens wandelingen en dergelijke.

    Chapati flatbread (Mkate wa Kusukuma)

    Heel blij dat chapati vanuit India zijn weg heeft gevonden naar Zanzibar. Geserveerd bij veel hoofdgerechten, als bruschetta vooraf of gewoon als tussendoortje.

    Rijst cake (Mkate wa mchele)

    Lekker luchtig en vullend met een vleugje kokos.

    Mandazi / Mandaazi donut

    Gebakken deegje met een hint van kokos en/of kardemom. Lekker als tussendoortje, bij een hartig gerecht en vaak geserveerd bij het ontbijt met verse jam en fruit. Tip: snijd 'm open en doe er banaan tussen!

    Sesambrood bovenop, chapati's eronder, mandazi links en rice cake achteraan.

    Sesambrood bovenop, chapati's eronder, mandazi links en rice cake achteraan.

    Visheti Donuts

    Zanzibar donuts met een zoete coating. Heel, heel, heel zoet.

    Visheti doughnuts met dahl

    Visheti doughnuts met dahl

    Vitumbua (Kokos-rijst poffertjes)

    Heerlijke kleine ronde bolletjes die je op markten, vooral in Stone Town, als streetfood tegenkomt.

    Vitumbua, kleine kokos-rijst poffertjes

    Vitumbua, kleine kokos-rijst poffertjes

    Katlesi

    Gevuld met aardappelpuree en kruiden, maar vaak ook met vis of rood vlees. Goed navragen dus!

    Kaimati / kalimati Luqaimat

    Zoete dumplings, luchtig en krokant tegelijk. Gevuld met smaken als appel, kardemom en saffraan en vaak besprenkeld met wat zoete siroop. Heerlijk!

    Kaimati / Kalimati / Luqaimat

    Kaimati / Kalimati / Luqaimat

    Kachori

    Luchtige, gekruide aardappelballetjes in verschillende smaken en kleuren. Deze zijn bruin, maar we hebben ook rode gegeten. 

    Kachori

    Kachori

    Falafel

    De welbekende gefrituurde, knapperige kikkererwtenballetjes, alleen zijn die die we op Zanzibar vonden enorm groot!

    Groente samosa's

    Hoewel veel samosa's dierlijke producten bevatten, zijn de vegetable samosa's vaak veganistisch. Bedankt, Indiase handelaren!

    Vegetable samosa's en falafel.

    Vegetable samosa's en falafel.

    Gebakken en gefrituurde bakbananen (Ndizi Kaanga)

    Ook bekend als ‘gebakken banaan’, vaak besprenkeld met iets zoets zoals kokossaus.

    gebakken banaan op de Forodhani foodmarket

    gebakken banaan op de Forodhani foodmarket

    Vegan Zanzibari / Tanzaniaanse gerechten

    Ugali

    Ugali is gemaakt van basis ingrediënten zoals fijngemalen maïs, water en zout. Het wordt in bijna elk huishouden in Tanzania gemaakt en is niet moeilijk te vinden. Ugali kan op veel verschillende manieren en op elk moment van de dag worden bereid en geserveerd, als bijgerecht of als hoofdgerecht en gevuld met wat je maar wilt.

    Ugali

    Ugali

    Pilau (pilav / pilaf)

    Dit waanzinnig lekkere rijstgerecht is zo vol van smaak, dat je nooit meer gewone rijst zonder deze kruiden wilt eten.

    Pilau

    Pilau

    Urojo-soep (Zanzibar-mix)

    Dit zeer populaire, traditionele Zanzibari-gerecht is vaak standaard veganistisch, al worden er soms dierlijke producten aan toegevoegd. Het wordt vaak gemaakt met o.a. bloem, kokosmelk, mango, citroen, chili, knoflook en andere kruiden. Het is het gemakkelijkst te vinden in Stown Town, in de buurt van de Forodhani voedselmarkt.

    Dahl en vegetable curry's

    Dankzij de Indiase invloeden zijn dahl en andere heerlijke curry's boordevol groenten gemakkelijk verkrijgbaar. Vaak zijn ze op basis van kokosmelk en standaard plantaardig, of op verzoek veganistisch te maken.

    Vegetable curry met chapati en rijst - deze optie kom je heel vaak tegen

    Vegetable curry met chapati en rijst - deze optie kom je heel vaak tegen

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.