Scroll direct naar
Veganistische restaurants en plantaardig eten vinden in Zanzibar kan op het eerste gezicht een hele uitdaging zijn. De unieke Zanzibari-keuken draait historisch echter grotendeels rondom goedkope, makkelijk verkrijgbare ingrediënten en als gevolg daarvan zijn veel typische Zanzibari-gerechten en snacks “per ongeluk” vegan. We hebben het onderzoek en de proeverij voor je gedaan en hebben in dit artikel het plantaardige streetfood en vegan gerechten die je waarschijnlijk op Zanzibar zult vinden op een rijtje gezet.
Door de rommelige geschiedenis van Zanzibar als belangrijke handelsroute en kolonie uit verschillende delen van de wereld, is de Zanzibar-keuken een unieke mix geworden van onder andere Swahili, Arabische, Portugese, Indiase, Britse en Perzische invloeden. Hoewel veel gerechten om vlees en vis draaien, zijn het vooral de Indiase, Arabische en Swahili-keukens die veel vegan, smaakvolle groente- en broodgerechten introduceerden.
Bekijk ook mijn andere blogs over Zanzibar / Tanzania
- Mijn favoriete vegan en vegetarische restaurants in Zanzibar, Tanzania
- Vegan- en milieuvriendelijke accommodaties in Zanzibar, Tanzania
- Vegan restaurants en eten in Arusha, Tanzania
- Vegan-friendly, ethische en verantwoorde safari in de Serengeti, Tanzania
- Chumbe Island – het ultieme ecotoerisme in Zanzibar, Tanzania
Algemene tips
Telefoon achtergrondje
Hoewel er veel veganistisch eten te vinden is, zijn de mensen van Zanzibar over het algemeen niet bekend met de woorden ‘vegan’ of ‘plant-based’ en velen spreken daarnaast geen Engels. Als ik op reis ben, maak ik vaak deze telefoonachtergronden die uitleggen wat ik niet eet. Die kan ik bij elk marktje of restaurantje snel tevoorschijn halen, waarna de verwarde blikken meestal veranderen in een begrijpend 'ja' naar sommige gerechten wijzend en 'nee' naar andere. Voel je vrij om onderstaande afbeelding op te slaan en te gebruiken. Hij maakte mijn leven zo veel makkelijker!
Altijd navragen
Het eten in dit artikel waren ofwel altijd veganistisch, soms veganistisch of konden op verzoek gemakkelijk veganistisch gemaakt worden. Hoe dan ook, het is een goed idee om altijd te dubbelchecken, ongeacht hoe vaak hetzelfde gerecht of dezelfde snack veganistisch was bij andere verkopers. Elke kok heeft zijn eigen manier om zijn gerechten te bereiden en het is vaker voorgekomen dat bepaalde snacks of gerechten die tot nu toe overal vegan, dat plotseling niet waren omdat deze chef toch eieren, vissaus, dierlijke boter, garnalenpoeder, honing of andere verborgen dierlijke producten gebruikte.
Vegan streetfood en snacks in Zanzibar
Zanzibar-pizza
Een zeer populaire, vettige schijf deeg gevuld met allerlei ingrediënten. Heel vaak met vlees en eieren, maar er zijn verkopers die ze op verzoek volledig veganistisch kunnen maken, boordevol groenten en eventueel overgoten met pittige saus.
Sesambrood (Mkate Wa Ufuta)
Extreem luchtig brood met sesam. Altijd veganistisch voor zover we hebben gevonden. Perfect als tussendoortje tijdens wandelingen en dergelijke.
Chapati flatbread (Mkate wa Kusukuma)
Heel blij dat chapati vanuit India zijn weg heeft gevonden naar Zanzibar. Geserveerd bij veel hoofdgerechten, als bruschetta vooraf of gewoon als tussendoortje.
Rijst cake (Mkate wa mchele)
Lekker luchtig en vullend met een vleugje kokos.
Mandazi / Mandaazi donut
Gebakken deegje met een hint van kokos en/of kardemom. Lekker als tussendoortje, bij een hartig gerecht en vaak geserveerd bij het ontbijt met verse jam en fruit. Tip: snijd 'm open en doe er banaan tussen!
Visheti Donuts
Zanzibar donuts met een zoete coating. Heel, heel, heel zoet.
Vitumbua (Kokos-rijst poffertjes)
Heerlijke kleine ronde bolletjes die je op markten, vooral in Stone Town, als streetfood tegenkomt.
Katlesi
Gevuld met aardappelpuree en kruiden, maar vaak ook met vis of rood vlees. Goed navragen dus!
Kaimati / kalimati Luqaimat
Zoete dumplings, luchtig en krokant tegelijk. Gevuld met smaken als appel, kardemom en saffraan en vaak besprenkeld met wat zoete siroop. Heerlijk!
Kachori
Luchtige, gekruide aardappelballetjes in verschillende smaken en kleuren. Deze zijn bruin, maar we hebben ook rode gegeten.
Falafel
De welbekende gefrituurde, knapperige kikkererwtenballetjes, alleen zijn die die we op Zanzibar vonden enorm groot!
Groente samosa's
Hoewel veel samosa's dierlijke producten bevatten, zijn de vegetable samosa's vaak veganistisch. Bedankt, Indiase handelaren!
Gebakken en gefrituurde bakbananen (Ndizi Kaanga)
Ook bekend als ‘gebakken banaan’, vaak besprenkeld met iets zoets zoals kokossaus.
Vegan Zanzibari / Tanzaniaanse gerechten
Ugali
Ugali is gemaakt van basis ingrediënten zoals fijngemalen maïs, water en zout. Het wordt in bijna elk huishouden in Tanzania gemaakt en is niet moeilijk te vinden. Ugali kan op veel verschillende manieren en op elk moment van de dag worden bereid en geserveerd, als bijgerecht of als hoofdgerecht en gevuld met wat je maar wilt.
Pilau (pilav / pilaf)
Dit waanzinnig lekkere rijstgerecht is zo vol van smaak, dat je nooit meer gewone rijst zonder deze kruiden wilt eten.
Urojo-soep (Zanzibar-mix)
Dit zeer populaire, traditionele Zanzibari-gerecht is vaak standaard veganistisch, al worden er soms dierlijke producten aan toegevoegd. Het wordt vaak gemaakt met o.a. bloem, kokosmelk, mango, citroen, chili, knoflook en andere kruiden. Het is het gemakkelijkst te vinden in Stown Town, in de buurt van de Forodhani voedselmarkt.
Dahl en vegetable curry's
Dankzij de Indiase invloeden zijn dahl en andere heerlijke curry's boordevol groenten gemakkelijk verkrijgbaar. Vaak zijn ze op basis van kokosmelk en standaard plantaardig, of op verzoek veganistisch te maken.
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!