Scroll direct naar
Onderweg naar Indonesië maakten we eerst een streetfood-pitstop in Thailand. We dachten namelijk dat Indonesië wat minder vegan-friendly zou zijn, maar niets was minder waar. Op deze pagina heb een greep uit het lekkerste vegan streetfood en gerechten die ik op Sumatra heb gegeten op een rijtje gezet.
Precies zoals je het hebben wilt: de plantaardige opties met bijvoorbeeld tofu of tempeh stonden bij veel tentjes in Indonesië bovenaan de menukaart en waren net goedkoper dan de onderstaande optie met vlees. Indonesië is ontzettend vegan-friendly, want net als in Thailand koken ze vooral met kokosmelk, verse groente en tofu of tempeh. Als er wel vlees in het gerecht zit, kun je makkelijk vragen om dat eruit te laten. En dit was zelfs op het niet-toeristische Sumatra! Bali schijnt nog veel meer vegan te zijn, maar toen ik daar was at ik nog vlees dus heb ik toen daar zelf niet op gelet.
In deze story highlight op m'n Instagram vind je trouwens m'n Indonesië foodstories met bewegend beeld.
Pro-tip voor elke reis
Ga je ergens heen waar je de taal niet spreekt en de locals niet allemaal Engels spreken? Maak dan een telefoon-achtergrondje waarop in de lokale taal staat: "Ik eet geen vlees, vis, zuivel of eieren. Dus veganistisch". Google translate, screenshot en op een achtergrondje plakken. Deze kun je op ieder moment snel tevoorschijn halen, wat super handig is als je (zoals ik) 24/7 eten aan het bestellen bent. Trust me, de locals snappen dit echt goed. Hierna zie je ze ineens begrijpend en instemmend knikken en ja-achtig wijzen naar het ene eten en nee-achtig naar het andere. Weet ik zeker dat ik op reis niet per ongeluk toch dierlijke producten krijg? Absoluut niet! Dat zal vast zo nu en dan gebeuren en dat vind ik niet erg. Ik doe echt m'n best. Het gaat om intentionaliteit, niet om 100% puurheid. Tenzij je allergieën hebt, uiteraard.
Streetfood
Indonesië heeft een waanzinnige streetfood scene waar de meest bijzondere hapjes te vinden zijn. Héél veel hiervan zijn vegan! Over het algemeen zijn het vooral heel veel variaties met gefrituurd deeg. Fantastisch, maar na een tijdje heb ik daar wel genoeg van, net als bij onze Nederlandse variant: de oliebol. Gelukkig is er nog veel meer te vinden, waarvan een kleine greep te vinden is in onderstaande galerij.
Hieronder zie je:
- Tahu isi - gefrituurde tofuballen gevuld met groenten
- Dadar gulung - zoete kokospannenkoekjes, groen gekleurd met pandan
- Gefrituurde sesamballetjes
- Spring rolls - in allerlei varianten te vinden
- Martabak - dubbelgevouwen pannenkoek, vaak met pinda-, suiker- of choco-vulling. Let op: vaak met ei, dus even goed zoeken en navragen tot je een vegan variant hebt!
- Aloo tikki - samosa aardappel cake
- Crispy tempeh - dit zie je heel vaak!
- Keledek goreng - gefrituurde zoete aardappel, een populaire snack
- Banaan-tempeh schijf - een gekke combi die heerlijk is!
Indonesische gerechten
Oh wat was het heerlijk om erachter te komen dat vrijwel elk Indonesisch gerecht dat we tegenkwamen al vegan was of met een enkele vraag vegan te maken was. Als veganist hoef je in Indonesië echt niks te missen!
Hieronder zie je
- Nasi goreng
- Gado gado
- Potato rendang
- Asam manis
- Vegetable curry
- Nasi lemak (gebakken in kokosmelk en pandan)
- Kang kung tumis
- Rice & tofu
- Noodles & tofu
- Thick yellow noodles
- Cap cai
Plantbased Dennis op Instagram
Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!