Indonesië

Op reis Hotspots
11 juni 2020

Onderweg naar Indonesië maakten we eerst een streetfood-pitstop in Thailand. We dachten namelijk dat Indonesië wat minder vegan-friendly zou zijn, maar niets was minder waar. 

Precies zoals je het hebben wilt: de plantaardige opties met bijvoorbeeld tofu of tempeh stonden bij veel tentjes in Indonesië bovenaan de menukaart en waren net goedkoper dan de onderstaande optie met vlees. Indonesië is ontzettend vegan-friendly, want net als in Thailand koken ze vooral met kokosmelk, verse groente en tofu of tempeh. Als er wel vlees in het gerecht zit, kun je makkelijk vragen om dat eruit te laten. En dit was zelfs op het niet-toeristische Sumatra! Bali schijnt nog veel meer vegan te zijn, maar toen ik daar was at ik nog vlees dus heb ik toen daar zelf niet op gelet. 

In deze story highlight op m'n Instagram vind je trouwens m'n Indonesië  foodstories met bewegend beeld. Even langs Londen en Thailand tikken en je vindt 'm. 

Pro-tip voor elke reis

Ga je ergens heen waar je de taal niet spreekt en de locals niet allemaal Engels spreken? Maak dan een telefoon-achtergrondje waarop in de lokale taal staat: "Ik eet geen vlees, vis, zuivel of eieren. Dus veganistisch". Google translate, screenshot en op een achtergrondje plakken. Deze kun je op ieder moment snel tevoorschijn halen, wat super handig is als je (zoals ik) 24/7 eten aan het bestellen bent. Trust me, de locals snappen dit echt goed. Hierna zie je ze ineens begrijpend en instemmend knikken en ja-achtig wijzen naar het ene eten en nee-achtig naar het andere. Weet ik zeker dat ik op reis niet per ongeluk toch dierlijke producten krijg? Absoluut niet! Dat zal vast zo nu en dan gebeuren en dat vind ik niet erg. Ik doe echt m'n best. Het gaat om intentionaliteit, niet om 100% puurheid.

Streetfood

Indonesië heeft een waanzinnige streetfood scene waar de meest bijzondere hapjes te vinden zijn. Héél veel hiervan zijn vegan! Over het algemeen zijn het vooral heel veel variaties met gefrituurd deeg. Fantastisch, maar na een tijdje heb ik daar wel genoeg van, net als bij onze Nederlandse variant: de oliebol. Gelukkig is er nog veel meer te vinden, waarvan een kleine greep te vinden is in onderstaande galerij. 

De officiële namen wist ik meestal niet, maar je ziet hier: tofu-bal gevuld met groente, springrolls, kokosballetjes met sesam, groen rolletje met kokos en heel veel suiker, gevuld aardappelballetje, tempeh-sticks, martabak (dubbelgevouwen pannenkoek met pinda- of chocovulling), gepaneerde zoete aardappel gefrituurd en tempeh-banaanschijf met ketchup.

Indonesische gerechten

Oh wat was het heerlijk om erachter te komen dat vrijwel elk Indonesisch gerecht dat we tegenkwamen al vegan was of met een enkele vraag vegan te maken was. Als veganist hoef je in Indonesië echt niks te missen!

Hieronder zie je nasi goreng, gado gado, potato rendang, asam manis, vegetable curry, nasi lemak (gebakken in kokosmelk en pandan), kang kung tumis, rice & tofu, noodles & tofu, thick yellow noodles en cap cai.  

Dennis

Dennis

Hi! Ik ben Dennis, bioloog met hart voor dierenwelzijn en duurzaamheid, diehard foodie en gek op prikkelende gedachten. 

Lees meer

Plantbased Dennis op Instagram

Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.